Kultura

Bećkoviću opet smetaju Crnogorci: Svi znaju ko su, osim njih samih

Dva Crnogorca, Matija Bećković i Petar Božović, ponovno dominiraju u srpskim medijima izjavama na račun sopstvene postojbine.

Sada im smeta crnogorska serija “Božićni ustanak” koja govori o srpskoj okupaciji Crne Gore 1918. godine.

Bećković kaže da je serija puna istorijskih falsifikata i da je snimljena je s namjerom da se unese mržnja između Srba i Crnogoraca.

“Sve što su okupatori htjeli silom, Montenegrini ispunjavaju milom. Otkad su podigli čergu na vrhu Lovćena, cio svijet zna ko su i šta su Crnogorci, sem oni sami… Oni su gazili svoju zastavu misleći da je tuđa, a istakli neku koja nije ničija”, kazao je on.

Najviše se, piše Kurir, polemisalo o izjavi glumca Mladena Nelevića, koji je dešavanja iz 1918 nazvao okupacijom. To je šokiralo čuvenog glumca Petra Božovića.

“Čudno mi je da Nelević nešto tako kaže. Nijesam gledao seriju i neću, mada ništa me više ne iznenađuje”, kaže Petar Božović.

Najkritičniji prema glumcu bio je reditelj Dragoslav Bokan, koji je o ovome na Facebooku objavio tekst s naslovom “Unošenje mržnje prema Srbima u prikazu istorije Crne Gore“.

“Oni koji Mladena pamte kao upečatljivog Njegoša u seriji ‘Vuk Karadžić’ i kao surog i orlovski oštrog Mandušića Vuka u ‘Gorskom vijencu’ osjetiće blagu vrtoglavicu zbog ovakvog njegovog iskoraka iz sopstvene sudbine i porodične loze njegovih časnih srpskih predaka. Su čim pred tog istog ‘tvog’ Njegoša, Mladene, i pred onog Miloša, koga ne priznaješ, kao ni, po tebi, „okupatorske vojnike“ (što su krvarili na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu za ujedinjenje srpstva)? Strašne se stvari dešavaju sa Srbima koji su izdali svoje srpstvo onda kada je Srbiji, njihovoj jedinoj otadžbini (bez obzira na to iz kog su srpskog zavičaja rođenjem i porijeklom), teško i najteže, možda, i u čitavoj istoriji (uračunavajući tu i ropstvo pod Turcima i stradanje pod ustašama u Drugom svjetskom ratu). Ne ostavlja se majka kada je raspeta i u nevolji, napadnuta od svih.To je već stvar viteštva, ne samo ‘nacionalnog osjećaja’ i trenutne koristi”, napisao je Bokan.

Send this to a friend