Kultura

Bećkoviću opet smetaju Crnogorci: Svi znaju ko su, osim njih samih

Dva Crnogorca, Matija Bećković i Petar Božović, ponovno dominiraju u srpskim medijima izjavama na račun sopstvene postojbine.

Sada im smeta crnogorska serija “Božićni ustanak” koja govori o srpskoj okupaciji Crne Gore 1918. godine.

Bećković kaže da je serija puna istorijskih falsifikata i da je snimljena je s namjerom da se unese mržnja između Srba i Crnogoraca.

“Sve što su okupatori htjeli silom, Montenegrini ispunjavaju milom. Otkad su podigli čergu na vrhu Lovćena, cio svijet zna ko su i šta su Crnogorci, sem oni sami… Oni su gazili svoju zastavu misleći da je tuđa, a istakli neku koja nije ničija”, kazao je on.

Najviše se, piše Kurir, polemisalo o izjavi glumca Mladena Nelevića, koji je dešavanja iz 1918 nazvao okupacijom. To je šokiralo čuvenog glumca Petra Božovića.

“Čudno mi je da Nelević nešto tako kaže. Nijesam gledao seriju i neću, mada ništa me više ne iznenađuje”, kaže Petar Božović.

Najkritičniji prema glumcu bio je reditelj Dragoslav Bokan, koji je o ovome na Facebooku objavio tekst s naslovom “Unošenje mržnje prema Srbima u prikazu istorije Crne Gore“.

“Oni koji Mladena pamte kao upečatljivog Njegoša u seriji ‘Vuk Karadžić’ i kao surog i orlovski oštrog Mandušića Vuka u ‘Gorskom vijencu’ osjetiće blagu vrtoglavicu zbog ovakvog njegovog iskoraka iz sopstvene sudbine i porodične loze njegovih časnih srpskih predaka. Su čim pred tog istog ‘tvog’ Njegoša, Mladene, i pred onog Miloša, koga ne priznaješ, kao ni, po tebi, „okupatorske vojnike“ (što su krvarili na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu za ujedinjenje srpstva)? Strašne se stvari dešavaju sa Srbima koji su izdali svoje srpstvo onda kada je Srbiji, njihovoj jedinoj otadžbini (bez obzira na to iz kog su srpskog zavičaja rođenjem i porijeklom), teško i najteže, možda, i u čitavoj istoriji (uračunavajući tu i ropstvo pod Turcima i stradanje pod ustašama u Drugom svjetskom ratu). Ne ostavlja se majka kada je raspeta i u nevolji, napadnuta od svih.To je već stvar viteštva, ne samo ‘nacionalnog osjećaja’ i trenutne koristi”, napisao je Bokan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dragan bijelic
Gost
dragan bijelic

Ove ljude treba da je sramota.Zasto ovo rade i govore nije mi jasni,ne bih rekao da to rade iz ne znanja.Pre ce biti da to cine zbog privilegija,i nekoliko desetina kvadratnih metara stambenog prostora.Stid ih bilo.

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm

Nista novo , zbog ovakvih smo je izgubili . Nije mi jasno kako neko moze da prica o nakaradama i cergama, trebamo li mi samo da znamo istoriju koju su nam oni plasirali ? Seriju ne gledam i necu da je gledam , briga me za serije i za price da je ona snimana da probudi mrznju izmedju Srba i… Više »

Marko
Gost
Marko

Gledajte seriju i ucite o svoj istoriji i osvom karekteru crnogorci! I popravite greske svoje!
Serija fantasticno pokazuje mentalitet i karakter naroda mnogo bolje i dublje od Zivka Nikolica!

Goran
Gost
Goran

Novak Adžić se ne bi složio s tobom.

Darko
Gost
Darko

Srpska vojska je ušla na teritoriju države CG da spriječi povratak legitimnog kralja i Vlade, da izabere “predstavnike” naroda koji će glasati kako oće njihov kralj i to se ne smije nazvati pravim imenom. Serija je imala propusta, ali ne toliko koliko je dobro obavila glavni zadatak: prestati ćutati o sramotnom dijelu istorije. Ono što su pokušali Turci, Italijani i… Više »

Emenman
Gost
Emenman

Koga uopšte interesuje šta pričaju Matija i Petar.

Gost
Gost
Gost

Kurir!

abc
Gost
abc

Bećković više nikoga ne čudi. Čudi me Božović (ili nijesam u toku). Znam da su svoje karijere izgradili uglavnom na crnogorskoj matrici. Šta se to desi s ljudima te se ne mogu sačuvati od programirane politike. Zar stvarno misle da Njegoš nije Crnogorac? Ko je parafrazirao literaturu? Kome smeta postojanje Crnogoraca? Može li umjetnik sačuvati sebe kao ličnost (mislim na… Više »

Montenegringo
Gost
Montenegringo

Kad im Nikola Tesla moze bit Srbin onda je sve sto je idje ikad valjalo Srpsko. 🙂 Najvise mi smetaju nasi Crnogorci koji pljuju po nasoj drzavi I naciji jer znam da smo zbog takvih I izgubili drzavu I naciju!

abc
Gost
abc

Kako vas trojicu nije više sramota? Šta kupujete, sirotani? Vi ste karijeru izgradili na Crnogorskom jeziku, posebno na njegovoj dikciji i književnoj narodnoj potki. Sljedbenici Vukovi, kome se silno nasprdao ruski naučnik Sreznjevski. Dalje ne bih, muka mi je decenijama od vas. Matije se sjećam kao starijeg kolege,studenta, u opancima je otišao u Beograd, i još mu tragovi smrde…

djurdja
Gost
djurdja

ne znam sta hocete od . matije i petra.boli istina.

Kurir_na_racku
Gost
Kurir_na_racku

E od njih takvija nam ništa ne treba, samo nek ne zvore da su crnogorci jer c od toga nema u njih… kako već rekoše TRAGOVI MU SMRDE NECOJSTVOM 😉

Bećo
Gost
Bećo

A kako bi nazvao ono ruglo na Rumiji, crni Bećkoviću…

Podgorica
Gost
Podgorica

Nije Nelevic to rekao. To kaze Zivojin Misic u pismu komandantu srpskih snaga u Crnoj Gori.

Dragoljub
Gost
Dragoljub

Cerga na Lovcenu.Gosp.Beckovicu bilo bi zanimljivoo da razjasnite ko je pod cergom?

Milos
Gost
Milos

ispravite me ako grijesim, ali sta je bilo 1918 nego okupacija??

Ivan
Gost
Ivan

Nista slagali nijesu

zarko
Gost
zarko

Ivane, tako vam se usirilo!

Maka
Gost
Maka

Pii !!!

Lobelo
Gost
Lobelo

Gedzogorci

Kurir_na_racku
Gost
Kurir_na_racku

Hahaahahahahaha GEDZOGORCI a topčina ???

Send this to a friend