Kultura

Beranska književnica hrli ka uspjesima: Rebekine Rane osvojile Bihor

Pričom „Rane“ beranska književnica Rebeka Čilović ostvarila je veliki uspjeh na festivalu “Zavičajne staze Bihor 2018”, osvojivši prvo mjesto na Konkursu za najbolju neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom.

Odlukom stručnog žirija Čilović je nagradu ravnopravno podijelila sa Ulvijom Mušuvić, piscem iz Prijepolja.

Druga nagrada pripala je Saladinu Dinu Burdžoviću za priču Ista krv“, dok je treću nagradu osvojila još jedna književnica iz Berana Ljerka Petković za priču „Zeleno volim te zeleno“.

Specijalnu nagradu za autentičnost pripovijedanja osvojio je Safet Sijarić sa pričom „Igbal i brez igbal“.

“Radujem se nagradi koja nosi posebnu težinu jer dolazi iz mog zavičaja i festivala za koji sam posebno vezana”, navodi ona.

Čilović tvrdi da knjiga može promijeniti naše doživljaje i oblikovati emocije, a priča “Rane” je, kako kaže, priča o samoći i o marginalizovanoj poziciji mislećeg čovjeka.

“Literatura je moja opsesija i vjerujem da me je čitalačko iskustvo i veliki rad oblikovao u autora koji može da oslobodi ruku i misao. Drago mi je što je Festival zavičajne staze okupio eminentne pisce i umjetnike i pozicionirao visoko svoje djelovanje. Njegovi dometi su zaista dalekosježni”, istakla je Čilovićeva.

Na Konkurs festivala pristigla su 38 šifriranih rukopisa, a žiri u sastavu Zuvdija Hodžić – predsjednik, i članovi, Sofija Kalezić i Elvedin Nezirović, imao je težak izbor.

Čilović je inače u crnogorsku antologiju poezije uvrštena kao najmlađa pjesnikinja. Njena zbirka pjesama  “Album za prognane” objavljena je još u maju i predstavljena je u okviru “Ratkovićevih večeri poezije”.

Osim “Albuma za prognane” napisala je još dvije zbirke poezije “Sloboda u slovu” i “Zvonke smjelosti”, a njene pjesme su uvrštene i u svjetsku antologiju ženske poezije, o čemu je CdM već pisao. 

S.B. 

Send this to a friend