Kultura

Bio-bibliografija Bjelice na pet stotina stranica

U izdanju Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Crnogorske sportske akademije, objavljena je bio-bibliografija dr Duška Bjelice, redovnog profesora i predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Autori bio-bibliografije Petar Krivokapić i Nada Drašković kroz tri cjeline, na 500 strana sistematizovali su naučno-istraživački i stručni rad Bjelice, kao i elektronske i pisane izvore o njemu.

“Bibliografska građa u knjizi obrađena je po savremenim međunarodnim standardima, a autori su imali uvid u svaki originalni tekst. Bibliografija prof. dr Duška Bjelice, počev od 1980. godine zaključno sa prošlom godinom, sadrži 3.208 bibliografskih jedinica, što za personalnu biografiju predstavlja impresivan broj” naveli su autori.

Bjelica je sa 17 godina postao saradnik dnevnog lista Sport iz Beograda. Za 36 godina rada potpisan je kao autor i koator 59 publikacija. Veliki broj naučnih i stručnih priloga objavljen je u zbornicima radova i periodici, ne samo domaćoj, već i šire.

Osnivač je i prvi dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, i urednik stručnih časopisa “Sport Mont” i “The Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
A, jes
Gost
A, jes

Pusti naučnik. Mnogima je uzeo hljeb iz usta jer mu je omogućeno da UCG igra kako on svira. Toliko o repulziji lopte i monogim stvarima kojima taj čovjek kumuje…

Danilo
Gost
Danilo

Tuzno!

cikotić
Gost
cikotić

Sjajan naučni doprinos razumijevanju misterija lopte jer „od svih lopti favorizovane lopte kuglastog oblika, napumpane vazduhom i sa većim pritiskom od atmosferskog“. Napravljena je velika greška što nije primljen u CANU!

upućen
Gost
upućen

Bjelica, kojeg predstavljaju i kao naučnika, autor je više publikacija, pa i seminarskog rada Uticaj zamora na tačnost udarca u fudbalu u uslovima maksimalnog udarnog impulsa. U njemu se nalazi i ovakvo otkriće: ,,Ukoliko se vrši udarac nogom po lopti unutrašnjom stranom hrpta stopala, protežiranom nogom i u odmorenom stanju, tačnost pogađanja cilja u fudbalskom sportu, kada se vrši udarac… Više »

Lovcen
Gost
Lovcen

Ovo je jedan ortodoksni mediokritet koji nazalost odredjuje sudbinu Univerzitetu CG. Sramota za Crnu Goru. Procitajte sta su o njemu pisali nezavisni novinari, znate li gdje je i kako doktorirao, pigledajte mu disertaciju zivi humor, neuouceni misle da je njegova NVO organizacija Univerziteta, u casopusu samo sebe rekkamira i dibija pare od drzave, sta je muckao sa stanovima profesora, zasto… Više »

Send this to a friend