Kultura

Biografija jedinog gromovnika među ljudima

Roman Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama” doživio je još jedan u nizu uspjeha, u martu je objavljen na turskom jeziku u izdanju ugledne kuće „Aylak Adam”, a već tokom ljeta i jeseni nalazio se u vrhu liste najčitanijih knjiga u Turskoj. Prema podacima turskog izdavača, Pištalova knjiga je doživjela tri izdanja i nevjerovatnu ljubav čitalaca koji su preplavili Instagram slikajući se sa ovim romanom, navodi se iz Pištalove srpske izdavačke kuće „Agora”.

Podsjetimo, Pištalov roman „Tesla, portret među maskama” i u Srbiji je ostvario nezabilježen uspjeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već niz godina ovaj roman jedna je od najprodavanijih knjiga na našem tržištu. Pritom, Pištalo se može pohvaliti da je njegov roman ušao i u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, a objavljen je sa uspjehom i u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Preveden je na engleski, makedonski, slovački, mađarski, ruski, rumunski, češki, slovenački, španski, bugarski, a sada i turski jezik. Objavljen je i kao zvučna knjiga na srpskom i na engleskom jeziku. Srpsko zvučno izdanje pročitao je glumac Petar Božović.

Kako piše kritika, a s kojom se slažu i čitaoci, ovaj Pištalov roman je „najzanimljivija i najjasnija priča o Tesli, dosad ispričana”.

“Svijet se manje promijenio od Platona do Teslinog rođenja nego od Teslinog rođenja do njegove smrti. Teško je ne biti fasciniran pričom o istorijskom iskoraku od homerskog guslara do letenja na plavom zraku energije – za samo jedan ljudski vijek! Ovaj roman kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu. Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promjena u ljudskoj istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta. Povijest o Tesli je priča o povijesti epohe. Metro ispod grada i reklame na krovovima, njegova su djela. Čaplinov skitnica Šarlo je podsjećao na njega kad je kopao rovove. Federsen, Fric Langov gospodar Metropolisa, je opet – bio on. Ludi naučnik sa njegovim kalemovima u filmu o Frankenštajnu je bio on. Besprekorno obučeni aristokrat sa zaliscima koga je igrao Bela Lugoši je, po svojoj eleganciji i maniru, bio on. Zar nije on, prije Bretona, osluškivao geomagnetski puls Zemlje? Zar nije Orson Vels plašio ljude njegovim zrakama smrti? Pred čitaocem je, dakle, najubjedljivija biografija jedinog gromovnika među ljudima”, piše kritika.

Send this to a friend