Kultura

Bivši članovi se ne vraćaju u Švedsku akademiju

Dvoje bivših članova Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, a koji su je napustili nakon skandala o seksualnom zlostavljanju, odbacili su spekulacije da se vraćaju u tu instituciju.

Bivša sekretarka Sara Danius napisala je na društvenim mrežama da trenutno ne planira da se vrati u akademiju, navodeći da su izvještaji pojedinih švedskih medija pogrešni, prenosi AP.

Piter Englund, drugi član akademije koji je napustio u aprilu, rekao je švedskoj novinskoj agenciji da trenutno ne planira povratak, ali da bi želio da pomogne u obnovi te institucije.

On je naveo da će na aktuelnim izborima vjerovatno glasati za nove članove akademije. Švedske dnevne novine izvijestile su da će Danius, Englund i Kjel Espmark vratiti u osamnaestočlano tijelo Švedske akademije.

Oni su među sedam članova koji su se povukli nakon skandala u aprilu. Prema statutu akademije, novi članovi mogu biti izabrani ako je na glasanju prisutno 12 članova.

Kriza u Akademiji je počela u novembru, kada je list Dagens niheter objavio priče 18 žena, koje su navele da ih je seksualno zlostavljao ili uznemiravao Žan-Klod Arno, muž članice Akademije Katarine Frostenson.

Ona je takođe podnijela ostavku. Akademija je nakon toga saopštila da će dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2018. biti odlučen i objavljen istovremeno sa dobitnikom za 2019, što će biti prvi takav slučaj poslije gotovo 70 godina.

Send this to a friend