Kultura

Bivši članovi se ne vraćaju u Švedsku akademiju

Dvoje bivših članova Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, a koji su je napustili nakon skandala o seksualnom zlostavljanju, odbacili su spekulacije da se vraćaju u tu instituciju.

Bivša sekretarka Sara Danius napisala je na društvenim mrežama da trenutno ne planira da se vrati u akademiju, navodeći da su izvještaji pojedinih švedskih medija pogrešni, prenosi AP.

Piter Englund, drugi član akademije koji je napustio u aprilu, rekao je švedskoj novinskoj agenciji da trenutno ne planira povratak, ali da bi želio da pomogne u obnovi te institucije.

On je naveo da će na aktuelnim izborima vjerovatno glasati za nove članove akademije. Švedske dnevne novine izvijestile su da će Danius, Englund i Kjel Espmark vratiti u osamnaestočlano tijelo Švedske akademije.

Oni su među sedam članova koji su se povukli nakon skandala u aprilu. Prema statutu akademije, novi članovi mogu biti izabrani ako je na glasanju prisutno 12 članova.

Kriza u Akademiji je počela u novembru, kada je list Dagens niheter objavio priče 18 žena, koje su navele da ih je seksualno zlostavljao ili uznemiravao Žan-Klod Arno, muž članice Akademije Katarine Frostenson.

Ona je takođe podnijela ostavku. Akademija je nakon toga saopštila da će dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2018. biti odlučen i objavljen istovremeno sa dobitnikom za 2019, što će biti prvi takav slučaj poslije gotovo 70 godina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend