Kultura

Blago u podmorju jedni istražuju, drugi pljačkaju

Foto: RTCG screenshot

Teško je reći da li je veći izazov da se pronađe i zaštiti blago sa potopljenih brodova u crnogorskom podmorju, koje datira čak i iz perioda prije nove ere, ili borba sa organizovanom pljačkom, krijumčarenjem i rasprodajom predmeta neprocjenjive vrijednosti. Pustošenje podmorskih arheoloških lokaliteta traje decenijama, a prvo ozbiljnije istraživanje počelo je prije manje od deset godina.

Arheolog Tanja Jabučanin kaže za TV Magazin da je teško opisati riječima o kakvoj se vrijednosti radi. Ona je rekla da je ove godine počela druga faza projekta “Valorizacija potencijalnih arheoloskih nalazišta u Crnoj Gori”.

“U planu je obilazak svih evidentiranih i zakonom zaštićenih lokaliteta, a njih nema mnogo. To su risanski akvatorij, uvala Bigovica kod Bara, olupina broda kralja Nikole u luci Bar i novoupisana olupina Galijun kod rta Kabala u hercegnovskom akvatoriju. Uz četriri zaštićena, postoji još 26 poznatih lokaliteta”, kazala je Jabučanin.

Ministarstvo kulture je nadležno za razvoj podvodne arheologije i prati sve aktivnosti u toj oblasti, u saradnji sa brojnim domaćim institucijama i ekspertima, prvenstveno sa Centrom za arheologiju i konzervaciju, američkom nautičkom fondacijom i Regionalnim centrom za obuku ronilaca.

Ministar Aleksandar Bogdanović kaže da oni podržavaju sve aktivnosti kada se radi o podvodnim arheološkim nalazištima, ne samo istraživanje, već i obuku i edukaciju kadra.

“Smatramo da je to potencijal koji moramo da čuvamo, jer to podvodno blago jeste predmet pažnje i imamo nadu da u narednom periodu možemo napraviti opipljive rezultate”, kaže Bogdanović.

Iako je rad u podmorju veoma zanimljiv i sa posebnim adrenalinskim nabojem, rijetki su oni koji mogu da se bave ovom granom arheologije, koja je dugo zanemarivana.

Marija Jabučanin kao arheolog, ali i ronilac prava je osoba koja moze da kaže šta su ključni problemi. Ona navodi da je potrebno prventsveno znati šta imamo, da bismo to mogli da zaštitimo, a važno bi bilo i osnivanje Centra za podvodna arheološka istraživanja.

Nedostaje i zakonski okvir.

“Potreban je zakon koji bi se ticao podmorja, a u podzakonskim aktima nema pravilnika o ronjenju na arheološkim lokalitetima“, kaže ona.

Da je nedostatak zakonske regulative u toj oblasti goruće pitanje, tvrde i u Centru za obuku ronilaca, čiji direktor Vesko Mijajlović navodi primjer evidentnog uništavanje dva lokaliteta u blizini budvanske obale, iz četvrtog i trećeg vijeka prije nove ere.

“Propis koji je postojao, ukinut je 2011, a upravo u to vrijeme smo napravili značajna otkrića. Nakon toga svi pokušaji našeg Centra da učinimo nešto, da se naprave propisi koji će ponovo uspostaviti kontrolu u oblasti podvodnih aktivnosti, nisu uspjeli. Nema pomaka, iako je Vlada u međuvremenu donijela tri zaključka”, kaže Mijajlović.

Dok brojne institucije i stručnjaci rade u različitim segmentima istraživanja i očuvanja hidroarheoloških lokaliteta, pljačkaši i krijumčari na crnom tržištu umjetnina nastavljaju svoj posao.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CPC
Gost
CPC

Ovo je direktan udar na CPC i Steva Ronioca Vucinica…sveli vam Crnogorsko smeta

Crveni
Gost
Crveni

To mora da CPC na čelu sa Stevom odradjuje.

asnusmne
Gost
asnusmne

on je glavni samo kako direktor kad je u penziji unazadio ronilSTVO U CG SAM SEBI INSTRUKTOR PRESENIK KOMISIJE SVE DOG GA GACEVIC NE RASTURI DOKAZIMA ALI STA CEMO TAKVA DRZAVA

Raspucin
Gost
Raspucin

Nepismenog komentara majko mila. Pozdravi Gacevica.

Morsko zlo
Gost
Morsko zlo

A mijailovic najvise opustosio podmorje cg,za to ljudi imaju snimke i slike ali uzalud!!

William
Gost
William

ONI SU SAMI LOPOVI STO KRADU…ZNAJU SE TACNO SVI LOPOVI KOJI KRADU ALI KAO I UVJEK SU POD ZASTITOM DRZAVE

Vukasin R.
Gost
Vukasin R.

Mislim da su ovi iz RCUD Bijela eksperti za zaštitu pomorja. Možda ih preuzmu Ameri.

Vale
Gost
Vale

Nidje nije nebo i more plavo ka u CG. I nidje vise olosi od naroda i drzave. Mozda nam Somalija pravi konkurenciju

Tonći HDZ
Gost
Tonći HDZ

Prvi ovi ronioci sa sjevera na ribu…tipa Draškovići ,Gazivode itd,a sve pod pričom sportski ribolovci ,isto tako i ribari,reprezentatuvci ,Milosavljević,Beljkaš i ostali,čerupaju iz mora sve živo…još ih nagradjuju ko zaslužne sportiste

SVAKI DAN BRUKA
Gost
SVAKI DAN BRUKA

Ihaaa …koliko ih ima jos ..Sad du se sjetili…A bolje da rasciste more od smeca pa onda da te “”dragocijenosti”””podijele narodu da strancima prodaju ..Tada ce imati da se prehrane i plate djeci treninge i druge obaveze za skolu

Šporki ubljanin
Gost
Šporki ubljanin

SVAKI DAN BRUKA
Ima…pola ribarske reprezentacije na čelu sa Rostovićem i selektorom

A bježi
Gost
A bježi

Tonći, Tonći… i to ti je hvala ovima iz Andrijevice što ti glasaše za Hrvatsku Građansku Inicijativu na izborima? Moj Tonći, ni dobro ti ne valja.

Dašić
Gost
Dašić

Tonći HDZ
Koji Tonći….pjandura iz Pagra ili….

Morsko zlo
Gost
Morsko zlo

Ziva istina je ovo nazalost!!!

Crmničanin
Gost
Crmničanin

Gazivode nisu sa sjevara,no junacko brastvo iz rijecke nahije,podlovcenska CG

Sale šklempavi
Gost
Sale šklempavi

Crmničanin
Fukare su ,pa da su i s Marsa…nek roni u nahiju onda …čoban

Raspucin
Gost
Raspucin

I Gazivode ne rone no gaze vodu!

Dejan
Gost
Dejan

I u podmorje i svuda pljačkaju oni koji znaju da neće bit kažnjeni. Kao Sv Stevo rogamski, poznat i kao mač i šlem cg raspopa, ili kao 20 iljada u džep.

Galiot
Gost
Galiot

Cuce i Ubljani …najgori

MONAKO
Gost
MONAKO

A ne sprdajte se sa ovim narodom..Prvo ste poklanjali onima kojima ste trebal a sad Vam ukradose nalazista..
SVE STRUCNJAK DO SREUCNJAKA A NE ZNAJU NI PLIVAT..SVAKA CAST IZUZECIMA I OVIM RONIOCIMA…ali ovi sto diriguju iz kancelarija nek bar nauce plivat a ne treba ronit..Ima ko zna

Send this to a friend