Kultura

Blažić: Crna Gora je vjekovima dom svih građana u kojem nikome nije tijesno

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Dražen Blažić poručio je da je Crna Gora vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno.

“Crna Gora je baštinila vrijednosti na kojima počivaju savremena, multikonfesionalna društva, to je naša nasljeđena tekovina. Kulturna baština svake države pa i naše Crne Gore je najbolje svjedočanstvo istorije i kulture nasljeđeno od predhodnih generacija. S obzirom na njihov značaj, država ima odgovornost da shodno Ustavu štiti i afirmiše nasljeđenje kulturne vrijednosti svih kulturnih dobara koje se nalaze na njenoj terirotiji. Imajući to u vidu Vlada je pokazala da je zaštita kulturnih dobara obaveza koja nema alternativu, zato zaštita i očuvanje i njihovo prenošenje budućim generacijama prioritet je svake odgovorne državne i kulturne politike”, istakao je Blažić.

Shodno tome, kako je dodao, usvojanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti stvoreni su preduslove za značajno veća finansijska izdvajanja za očuvanje autentičnosti i integriteta sakralnih objekata koji imaju status kulturnog dobra.

“U proteklih par decenija upravo sakralni objekti su bili izloženi značajnim promjenama, zato kao odgovorna Vlada želimo da zajedno sa svima koji izraze spremnost na to doprinesemo očuvanju kulturne baštine kako bi ih u autentičnom obliku prenijeli generacijama koje dolaze. Upravo to nam omogućava novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Iako u samoj porodici možemo imati drugačija mišljenja u odnosu na pojedine stvari, to ne bi trebalo i ne smije da bude razlog za podjele. Naprotiv, tekovina slobode i različitosti su ideja koja nas spaja, to je izraz zrelosti, principa, i tradicije svojstvena Crnoj Gori koja je baš kao i danas vjekovima bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno”, naglasio je Blažić.

A.G.

35

avatar
1000
24
11
0
 
29
Vocka cudnovataRašoDjinaTomoVozi misko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rašo
Gost
Rašo

Bježali su u nju mnogi srbski prognanici tražeći spas, počev od Karadjordjevića po nadalje, a kako su nam ti isti vraćali tako im je i bog pomogao.

Djina
Gost
Djina

Fino ste one eksponaze u muzeju sacuvali. Sve sto se moglo ponijeti, poneseno je. Treba zavariti i zasarafiti sve predmete, no bih tada brusilicom otkinuli i uzeli.

Tomo
Gost
Tomo

Pusti price no da drzava stane iza Rista sad kad je izbacen iz SPC I sukobio se s Irinejem I Joanikijem. Poceli su medijski da ga diskvalifikuju, a to ce jos vise ici narednih dana preko in4s I DF zbog odluke da ustanovi Pravoslavnu crkvu u CG. Zivio nam vladika crnogorski Amfilohije!

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Nevolja

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki

Sjajno pripovjedaš bajke

Bnjj
Gost
Bnjj

Tijesno nam je danas nažalost, nema života, plate tragične, nezaposlenost, sadržaja kulturnih za mlade ljude

...
Gost
...

Спрда ли се овај??? Па колико је нестало експоната из Народног музеја мрчо??

boris
Gost
boris

ххахахахахха

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Samo cu reci PIH i to sve objasnjava

DaBa
Gost
DaBa

D.A.A. Blazicu a ne zvona i praporci. Objasni tvoje i sefove to veze sa tom firmom…

Ivan
Gost
Ivan

Posto kvadrat u zgradu koju gradis u pg

Tito i ja
Gost
Tito i ja

Hahahaha. E pa, ko o cemu o postenju.

Goran
Gost
Goran

Sto ne zahtijevas ti medju prvima da se kapela vrne na Lovcen? A moj dobri druze? Ti si brat al radno mjesto ti je znas i sam kakvo

Vocka cudnovata
Gost
Vocka cudnovata

Metni je na avalu srpski ararat

Ljesnjanin
Gost
Ljesnjanin

Popovi dezuraju na svim portalima, ali doslo je vrijeme, Vakat je da Okupatori idu kuci 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ateista
Gost
Ateista

Zamislite, Crna Gora cuva svoje kulturne vrijednosti, a muzej na Cetinju opljackan! Pobogu ljudi, urazumite se!

Vocka cudnovata
Gost
Vocka cudnovata

Srbi su se vazda kitili tudjim perjem

Jelena
Gost
Jelena

Da si živ i zdrav, lijepo je čuti ovako nešto. Tako je , najljepše nebo za sve koji vole svoju zemlju, Crnu Goru.

Njegošev sat
Gost
Njegošev sat

Malo trokira, malo padeži ali ajde.

Send this to a friend