Kultura veze između država prijateljske

Bogdanović – Ademi: Zaštita kulturne baštine u fokusu saradnje

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se danas sa ministrom za dijasporu Republike Sjeverne Makedonije i predsjednikom makedonske Nacionalne komisije za UNESCO Edmondom Ademijem.

Na sastanku je ocijenjeno da su veze između Crne Gore i Sjeverne Makedonije tradicionalno dobre i prijateljske, te da saradnju treba dodatno snažiti kroz oblast kulture, sa posebnim naglaskom na zaštitu baštine. U fokusu današnjeg sastanka bila su iskustava vezana za zaštitu kulturnih dobara dvije države koja se nalaze na UNESCO listi svjetske baštine. Sagovornici su napomenuli da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija prošle godine obilježile značajne jubileje – 40 godina od upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Prirodne i kulturne baštine Ohridskog regiona na UNESCO listu. Kako je naglašeno, oba područja u prethodnom periodu bila su izložena snažnom turističkom i urbanističkom pritisku, što je proizvelo negativne posljedice na njihovu izuzetnu univerzalnu vrijednost.

Bogdanović je podsjetio da se tokom prethodnih nekoliko godina Vlada Crne Gore, između ostalog, dodatno posvetila pravilnoj zaštiti i promociji Kotora i njegovom statusu na UNESCO listi, te da je nakon opsežnih aktivnosti prošle godine na Komitetu usvojena najfirmativnija odluka za ovo područje do sada.

“To nas dodatno obavezuje da nastavimo sa unapređenjem sistema očuvanja i upravljanja, kako bismo stvorili dugoročno stabilan okvir djelovanja čija je misija održivi razvoj zasnovan na očuvanju izuzetnih, univerzalnih vijednosti. Imajući u vidu izazove sa kojima se Sjeverna Makedonija suočava u očuvanju statusa Ohrida, a poučeni sopstvenim iskustvom, spremni smo da prenesemo saznanja i savjete i podijelimo iskustva sa makedonskim kolegama“, kazao je Bogdanović.

Ministri su dogovorili da dvije države u narednom periodu treba da omoguće razmjenu iskustava, a posebno razmjenu stručnjaka, kako bi oba mjesta svjetske baštine ostvarila dodatan napredak u pogledu dostizanja zahtjeva UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu.

Sagovornici su se osvrnuli i na mrežu saradnje između gradova regiona upisanih na UNESCO listu – Ohrid, Kotor, Dubrovnik i Mostar. Budući da ove godine Mostar obilježava 15 godina od upisa Starog mosta na UNESCO listu, konstatovano je da upravo ova mreža saradnje može dodatno da se unaprijedi i kroz prenos znanja i iskustava, ali i dijeljenja dobrih praksi. Iz tog razloga, dogovoreno je da u saradnji sa Organizacijom gradova svjetske kulturne baštine (OWHC) stvore dodatne uslove za intenziviranje saradnje između ovih gradova. U tom kontekstu, u narednom periodu iniciraće sastanak između gradonačelnika Ohrida, Kotora, Dubrovnika i Mostara, kao i matičnih nacionalnih komisija za UNESCO pomenutih mjesta svjetske baštine.

Ministar Ademi osvrnuo se danas i na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori nastalu usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Poručio je da Republika Sjeverna Makedonija ima razumijevanja za napore crnogorske Vlade u težnji da riješi odnose sa vjerskim zajednicama i podržava dijalog sa MCP u cilju pronalaženja konstruktivnog rešenja za prevazilaženje problema nastalih usvajanjem ovog Zakona. Ministar Ademi smatra i da je ovo unutrašnje pitanje Crne Gore koje treba da se riješi u okviru pravnog i političkog poretka naše zemlje.

Kako je naglasio, posebno je važno to što je Zakon pripreman pet godina, što je proces bio inkluzivan i što su uzete u obzir preporuke Venecijanske komisije.

„Naše zemlje vrlo su slične po strukturi stanovništva – multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne. Upravo ove vrijednosti, bez obzira na sve izazove, predstavljaju bogatstvo za naše države i društva. U slučaju Sjeverne Makedonije, nakon svih ozbiljnih izazova za naš pravni i politički sistem, na kraju je sve rezultiralo sistemom koji je inkluzivniji, otvoreniji i demokratskiji. Svakako, potreban je napor da se zadrži taj balans, ali to je na zadovoljstvo svih nas“, kazao je Ademi.

Bogdanović je napomenuo da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nikom ništa ne oduzima, te da je prethodni Zakon koji datira iz 1977. godine trebalo zamijeniti novim, modernijim, usklađenim sa evropskim standardima, a koji dodatno unapređuje položaj vjerskih zajednica. Dodao je i da će država Crna Gora shodno ovom Zakonu imati mogućnost i da permanentno i adekvatno tretira i štiti objekte koji su kulturna baština svih građana Crne Gore.

U okviru posjete Ministarstvu kulture Crne Gore, ministar Ademi danas je obišao Muzej kralja Nikole, Biljardu i Istorijski muzej. U delegaciji ministra Ademija bio je i ambasador Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajlo Trpkoski.

Send this to a friend