Kultura

Bogdanović: Azbuka jedna od ključnih tačaka susreta istoka i zapada

Djelo Ćirila i Metodija predstavlja jednu od ključnih tačaka susreta istoka i zapada, grčko-slovenske i latinske kulturne tradicije, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, otvarajući izložbu „Azbuka i istorija“ autora Vasija Velinova, koju je večeras u Podgorici organizovala Ambasade Bugarske.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović je istakao da, iako je izložba koncipirana u prepoznatljivom nacionalnom ključu, ona ujedno predstavlja i priliku da zajednički promišljamo i širi kontekst naših pozicija u viziji moderne Evrope, čiji fundamenti sadrže ideju jedinstva u različitostima, a koja je bila vodilja i dvojici utemeljivača slovenske pismenosti.

“Zahvaljujući njihovom vizionarstvu, inventivnosti i istrajnosti stvorena je, između ostalog, i svojevrsna platforma za prevazilaženje problema u širenju hrišćanske vjere među slovenskim narodima. Treba istaći da je u vrijeme ove dalekosežne misije to značilo i širenje horizonta kulture tih prostora. Zato je praznik slovenske pismenosti ujedno i snažna multikulturalna kopča na ovom dijelu evropskog kontinenta, koji egzistira sa svim svojim specifičnostima i izazovima”, naglasio je ministar.

Ambasadorka Bugarske u našoj zemlji Meglena Plugčijeva podsjetila je da je papa Jovan Pavle drugi 1980. godine proglasio Ćirila i Metodija zaštitnicima Evrope.

“Bez obzira na to koliko se brzo razvijaju tehnologije i globalizacija danas, dug i izazov za nas, slovenske narode, je da očuvamo i nastavimo djelo Ćirila i Metodija. Danas je Evropi potrebno jedinstvo više nego ikada, iz zajedničkih potreba, zajedničkih vrijednosti i projekata. Prije samo nekoliko dana tokom posjete Bugarskoj, papa Franjo je istakao i podsjetio na doprinos Svete braće Kirila i Metodija i dao ih kao „primjer za sve nas, koji traje više od hiljadu godina”. Sa ponosom ističemo i činjenicu da je, od datuma ulaska Bugarske u Evropsku uniju ćirilica treće službeno pismo Evropske unije, zajedno sa latinicom i grčkim alfabetom”, istakla je ona.

Plugčijeva je izrazila i divljenje prema kulturnoj i prirodnoj baštini Crne Gore, naglasivši kako je slovenska azbuka duhovno dobro na čijoj zaštiti treba raditi zajedničkim snagama.

Izložba je upriličena povodom Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titograđanin
Gost
Titograđanin

Azbuka? Šta to bijaše?

Iznogood
Gost
Iznogood

Gospodine Bogdanovicu, koliko ste knjiga procitali u zivotu, pa ovako besjedite?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Одједном признају Ћирилицу! Вјероватно док не оде гошћа из Бугарске.

Popaj
Gost
Popaj

Sto li koristi fala bogu

Službeno pismo
Gost
Službeno pismo

Ćirilo i Metodije su bili u zabludi tolike godine što je Montenegro nedavno prepoznao i adekvatno reagovao.

1 350 000
Gost
1 350 000

ovo je ekspert ovaj bogdanovic treba ga postaviti za premijera da vodi dzavu kao sto je vodio cetinje ,ostavivsi milionske dugove.

Send this to a friend