Kultura

Bogdanović govorio tokom prvog dana Globalne konferencije o slobodi medija u Londonu

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović učestvuje na Globalnoj konferenciji o slobodi medija „Defend Media Freedom”, koja se u organizaciji vlada Velike Britanije i Kanade održava u Londonu.

Na konferenciji učestvuju predstavnici vlada 120 država, a Bogdanović je prvog dana govorio u okviru panel diskusije pod nazivom „Medijske slobode na zapadnom Balkanu i novi pristup radu“.

Tokom obraćanja, Bogdanović je istakao kako je Crna Gora u kontinuitetu posvećena jačanju slobode medija i izražavanja, što je, kako je naglasio, fundamentalno ljudsko pravo i temelj demokratskog društva, na čijim vrijednostima Crna Gora vidi svoju evropsku budućnost.

On je istakao da je nivo zakonodavstva audiovizuelne medijske oblasti sa implementacijom evropskog pravnog nasljeđa, od strane Evropske komisije, u jednom od svojih redovnih godišnjih izvještaja prepoznat kao „dobar nivo pravne usklađenosti“, koju shodno najnovijoj Direktivi Crna Gora harmonizuje i implementira u svoj medijski pravni poredak.

Upravo na prijedlog Evropske komisije, kako je dodao Bogdanović, Crna Gora bila je i prva država regiona u kojoj je, uz podršku eksperata Evropske unije i Savjeta Evrope, sproveden projekat “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medijima u Jugoistočnoj Evropi“.

Shodno informaciji koju je ovim povodom usvojila Vlada Crne Gore stepen ispunjenosti preporuka predmetne analize je na izuzetno visokom nivou, čije su glavne smjernice razvoj medijske politike koja promoviše i unapređuje slobodu izražavanja kao ključni cilj.

Takođe je saopštio i da je zahvaljujući potpunoj dekriminalizaciji klevete i uvrede, Crna Gora postigla standarde medijske slobode čime je svrstana među rijetke države regiona i šire, koje su preduzele taj korak, što najbolje govori o aktivnostima na unapređenju sveukupnog ambijenta medijskih sloboda.

Bogdanović je istakao da je Vlada Crne Gore u periodu od otvaranja pregovora sa Evropskom unijom na nediskriminatornoj osnovi otkupila dugove komercijalnih emitera u iznosu od sedam miliona eura – što predstavlja još jedan primjer podrške razvoju i zaštiti medijskog pluralizma. Osim toga, stvarajući neophodne uslove za slobodu medija i održivost samoregulacije, Vlada Crne Gore je u istom period, kako je on dodao, pružala trogodišnji transparentan i nezavisan model finansiranja samoregulatornih tijela, što će novim zakonskim rješenjima biti prepoznata kao obavezna podrška internim i eksternim samoregulatornim tijelima.

Bogdanović  je istakao i kako Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena redovnom ažuriranju Platforme Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara, u vezi sa samim pritužbama koje su dio te platforme.

Na marginama konferencije, Bogdanović se sastao sa visokim predstavnikom OEBS za slobodu medija Harlemom Dezirom, sa kojim je razmijenio informacije o dinamici i aktuelnim aktivnostima na medijskoj reformi u Crnoj Gori.

Prvog dana konferencije, Bogdanović je imao i susret sa šefom Odjeljenja za zapadni Balkan pri britanskom Foreign Office-u Enrdju Pejdžom.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
WabyskeDrago
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drago
Gost
Drago

hahaha zamisli to. e ko nas predstavlja po svijetu

Wabyske
Gost
Wabyske

Što god radio, jedini mu je posao bio da se slika, za drugo nije ni sposoban

Send this to a friend