Kultura

Bogdanović: Husein-pašina džamija simbol multietničkog sklada u Crnoj Gori

Husein-pašina džamija u Pljevljima simbol je multietničkog sklada, tolerancije, njegovanaj različitosti i suživota, kazao je sinić ministar kulture Aleksandar Bogdanović na svečanoj akademijiji povodom obilježavanja 450 godina od gradnje Husein-pašine džamije održanoj u Domu kulture u Pljevljima.

“Zbog brojnih kulturnih vrijednosti, ovaj objekat i sve što dovodimo s njim u vezu, dio je kulturne baštine Crne Gore od izuzetnog nacionalnog značaja. On je i materijalno svjedočanstvo našeg savremenog multietičkog sklada, tolerancije, njegovanja različitosti i suživota. U današnjoj Crnoj Gori ovo izuzetno graditeljsko dostignuće, bremenito duhovnošću i ljepotom, predstavlja bitan zalog našim pregnućima ka harmoničnom suživotu različitih kultura. Ne treba posebno naglašavati koliki je značaj takvih kulturnih toposa u vremenu u kojem živimo – vremenu sve svedenijeg dijaloga među kulturama. Zato moramo stalno podsjećati na vrijednosti koje baštini ovo podneblje i truditi se da sačuvamo njegovo materijalno nasljeđe, jer tako čuvamo onaj najbolji dio prošlosti kao važnu smjernicu za sadašnje izazove. Naša je obaveza da tu zaostavštinu u punom sadržaju predamo nekim novim generacijama”, istakao je Bogdanović.

Uz Bogdanovića, na sinoćnjoj svečanosti govorili su i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, i vršilac dužnosti predsjednika Opštine Pljevlja Mervan Avdović.

“Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine islam je priznat kao vjera, što čini Crnu Goru jednom od prvih država u Evropi koje su to učinile. Tokom postojanja Islamske zajednice na mjesto vrhovnog poglavara smjenjivali su se različiti muftije. Jedan od njih je bio muftija Karadjuzović koji se izričito borio protiv gubljenja nezavisnosti Crne Gore”, istakao je reis Fejzić.

Povodom obilježavanja 450 godina Husein-pašine džamije, zvanično je uspostavljena i nagrada “Husein-paša Boljanić”. Ona je sinoć dodijeljena bivšem direktoru pljevaljskog Rudnika uglja Đorđu Džuveroviću, koji je pružio nemjerljiv doprinos u obnovi džamije, te vjerskom službeniku Islamske zajednice Sulejmanu Bugariju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ostrvo komunizm
Gost
Ostrvo komunizm

Imaju li dokaz da je prije 1918.bila njihova. Da im je ” jedino ostrvo komunizma u Evropi ne otme”.

Ateista
Gost
Ateista

Na osnovu čega je simbolj tolerancije? Nije objašnjeno u govoru. Možda tu ima nešto što je opštepoznato, ali meni nije poznato. Ono što znam jeste da su sve crkve i džamije dizane uz nos drugoj religiji ili narodu.

Sefket
Gost
Sefket

Veliki je merdan ovaj bogdanovic.

Tata
Gost
Tata

Ja sam za to da se obnove svi islamski vjerski objekti na Cetinju koji su srušeni od strane genocidnih Cetinjana i Katunjana, da se po principu komandne odgovornosti sudi CPC jer SPC tada nije postojala u Crnu Goru, da svi Cetinjani dje godj da su plaćaju odštetu svim crnogorskim muslimanima narednih 50 godina u iznosu od najmanje jednog minimalnog dohotka… Više »

Boy
Gost
Boy

Pozdravio te Amfilohije.

Istina
Gost
Istina

Crna Gora je uvijek bila pod nekom okupacijom… Osmanlije, Njemci, Italijani, pa srpska okupacija, koja je najvise zla donijela crnogorskom narodu. Mi smo mala drzava, lako nas je bilo okupirat. Mada po onome sto su osmanlije radile odje, moze se reci da su najhumaniji okupatori bili. Oni su gradili i razvojali CG, skolovali nasu omladinu. Hvala im na svemu.

Nenad
Gost
Nenad

Zato si ti nacitan tako pa nam objasni kako su sirili turci demokrariju po cg..a gradili od haraca ako nisi znao

Teke da znaš
Gost
Teke da znaš

Nenade, harač je bio gospodski porez, samo 10%. Sada je 21%.

Nenad
Gost
Nenad

Kakvo licemerije ,Husein pasina dzamija simbol multieticnosti, a sve sto je vezano za srpsrvo, kosovski mit itd..to nam je okupatorsko..Simbol osvajaca porobljavanja ubistava danka u krvi itd..e to je simbol te dzamije..

Boy
Gost
Boy

Muslimani nikada nisu tezili da ponistavaju crnogorce pravoslavce i nazivaju ih srbima.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Simbol janičara i osvajača moj Bogdanoviću sa kojima su se naši prađedovi i čukunđedovi borili da bi smo mi ovđe đe smo.

Gero
Gost
Gero

Husein pašina džamija je samo i isključivo simbol turske okupacije,ali svakako i vrijedan kulturni spomenik u Crnoj gori.

Send this to a friend