Kultura Sajam knjiga u Ulcinju okupio autore iz regiona

Bogdanović: Knjiga je medijum kroz koji se kulturno biće jednog naroda otvara za dijalog sa različitim kulturama

Na ulcinjskom Pristanu, sinoć je svečano otvoreno 19. izdanje Međunarodnog sajma knjiga.

Na sajmu ove godine učestvuje oko 50 izdavača iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Sjeverne Makedonije, a na sinoćnjem otvaranju prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Istorija nam pokazuje da je knjiga oduvijek bila medijum kroz koji se kulturno biće jednog naroda otvaralo za dijalog sa različitim kulturama, što je možda najvažniji preduslov za upis onih autentičnih u korpus univerzalnih vrijednosti duha i kulture. Posljednjih decenija, tokom kojih su narodi ovih prostora iskusili radikalne promjene u društveno-političkoj sferi života, knjiga se ukazuje kao neophodna činjenica boljeg razumijvanja tih iskustava, jer se upravo u prostoru teksta može otkriti smisao tih procesa, ali i nagovjestiti smjernice njihovog daljeg toka”, rekao je Bogdanović i dodao:

“Gotovo dvije decenije na ovom Sajmu knjiga te nam se teme nude u različitim formama i žanrovima, što je, kako u lokalnoj zajednici tako i u njenom širem okruženju, imalo svoj doprinos u racionalnom poimanju mnogih kontroverzi vremena u kojem živimo. Na taj način ojačavala su i sva ona pregnuća u kojima se progres jednog društva zasniva na znanju, saradnji i afirmaciji slobode govora i raznoglasja”, dodao je ministar.

Na sinoćnjem otvaranju, govorili su ministar kulture Republike Sjeverne Makedonije Hisni Ismaili, te ministar turizma i zaštite ambijenta Republike Albanije Bledi Klosi, predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić, kao i Irena Toči iz Instituta za knjigu i promociju iz Tirane i predsjednik Turističke organizacija Ulcinj Fatmir Gjeka. 

Upravo tri ministra, zajedno sa predsjednikom Opštine Ulcinj Lorom Nrekićem i Irenom Toči, presijecajući vrpcu, otvorili su ovogodišnji sajam, a potom i obišli štandove brojnih izdavača.

Organizatori sajma knjiga, koji će biti otvoren do 31.jula, su Opština Ulcinj, Turistička organizacija Ulcinja, Institut knjige i promocije iz Tirane i Centar za kulturu Ulcinj, a specijalni gosti ovogodišnje edicije su pisci Balša Brković i Fatos Kongoli.

Susreti ministra Bogdanovića sa ministrom kulture Republike Sjeverne Makedonije Isamailijem i ministrom turizma i zaštite ambijenta Republike Albanije Klosijem, bili su prilika da na bilateralnom nivou razgovaraju o jačanju saradnje u oblasti kulture između naših zemalja.

7

avatar
1000
5
2
0
 
6
Sjeverna KorejaIvanaBorisPircio BiroliCrnogorciSuSrbi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

ne misli se njima o knjigama, da se misli ne bi direktor nacionalne biblioteke bio ko jeste

Boris
Gost
Boris

kad i koju si procitao zadnji put ministre?

Ivana
Gost
Ivana

Nikad nijednu

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Hisni Ismaili, Bledi Klosi, Loro Nrekić, Irena Toči, Fatmir Gjeka, … sve crnogorski autori!

Boris
Gost
Boris

hahahahahah

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Toliko o knjigama a nijednu u ruke uzeo nije…

Agnostik@
Gost

Bogdanoviću,kako ti je svekar,kako mu je u taj Biograd,je li mu stanje stabilno,oće li se vrćat više,aaaa ljudinooo.

Send this to a friend