Kultura

Bogdanović: Kultura nije samo za elite, mora biti dostupna svima

Potreban je proaktivniji pristup u realizaciji programskih aktivnosti ustanova kulture, ali i dostupnosti kulture svim njenim konzumentima, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na radnom sastanku sa rukovodstvom ustanova kulture u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović je ukazao na izazove koji karakterišu naredni period, kako u dijelu normativnog i organizacionog jačanja, tako i u pogledu razvoja programskih sadržaja ustanova kulture.

On je najavio kampanju „Živimo kulturu”, kojom se želi skrenuti pažnja na aktivnosti i uspjehe naših umjetnika sa jedne strane, ali i bogatstva kulturne baštine Crne Gore, sa druge.

“Pokretanjem kampanje „Živimo kulturu“ želimo građanima približiti aktivnosti i sadržaje naše kulturne ponude. Kultura se i dalje percipira kao elitistička, rezervisana samo za određene grupe ljudi, tako da zajedno moramo raditi na promjeni svijesti i učiniti je dostupnom svim našim građanima”, istakao je ministar.

Na sastanku je razgovarano o nastupajućim aktivnostima na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, na kojem će paviljon imati i Crna Gora.

“U tom kontekstu, pružena je podrška Centru savremene umjetnosti u cilju što kvalitetnije organizacije i prezentacije crnogorske umjetnosti u okviru našeg paviljona. Kao posebno značajne aktivnosti istaknuta je produkcija novih komada u Crnogorskom narodnom pozorištu (pet premijera planiranih za ovu godinu), te jačanje međunarodne saradnje kroz angažman najznačajnijih evropskih reditelja”, navodi se u saopštenju.

Uz to, Bogdanović je ohrabrio inicijativu da CNP, kroz koprodukciju sa kulturnim ustanovama sa sjevera Crne Gore, realizuje produkciju predstava u tom dijelu države.

“Sagovornici su naglasili i važnost realizovanih aktivnosti na unaprijeđenju normative u cilju stvaranja uslova za afirmaciju Crne Gore kao filmske destinacije, te istakli važnost učešća Filmskog centra na nastupajućem Kanskom filmskom festivalu”, dodaje se u saopštenju.

Bogdanoviću su predstavljeni i izazovi u funkcionisanju Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, Državnog arhiva i Biblioteke za slijepe Crne Gore,  a kao jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj godini označena je revizija muzejskog materijala i muzejske dokumentacije u okviru Narodnog muzeja, na čemu se radi sa svim raspoloživim resursima i kapacitetima.

“U pogledu infrastruktirnih projekata najbitniji su završetak objekta za potrebe Muzičkog i Filmskog centra, te Crnogorske kinoteke, gradnja Muzeja savremene umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja, kao i rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom”, zaključio je Bogdanović.

Tokom sastanka je još jednom ukazano na potrebu dosljednog praćenja politike koja se odnosi na reformu javne uprave i optimizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih nacionalnih ustanova kulture.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Elita
Gost
Elita

Misli li ministar da je on sa ovima što sjede za sto (čast izuzecima) elita?

uioui
Gost
uioui

Koja kultura ? Ovo sto je dozvoljeno da se svaki objekat od strane spc devastira i bude pretvoren iz rimskog stila u nekakav vizantijski stil sa pozlatama i kupolama, sto nikad u crnogorskoj istoriji i tradiciji nije postojalo!? Kakva kultura kad je svo sakralno blago pokradeno od 1918. pa na ovamo… kakva kultura, kad je u muzeju vise nema ni… Više »

Janja
Gost
Janja

Još samo da nas u Podgorici ne dočekuju zatvorena vrata muzeja i galerija..

Send this to a friend