Kultura

Bogdanović: Ministarstvo kulture vodeći partner na evropskom projektu 

Aleksandar Bogdanović

Kontinuiranim radom, jačanjem sopstvenih kapaciteta, ali prije svega međunarodnim djelovanjem Ministarstvo kulture je postalo vodeći partner na projektima čije finansiranje se ostvaruje iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Crna Gora je na regionalnom, evropskom, ali i svjetskom nivou, prepoznata kao atraktivna turistička destinacija, te je stoga od posebnog značaja valorizacija resursa kulture, pogotovo onih koji su manje poznati široj javnosti, ističe u razgovoru za Vikend novine ministar kulture u Crnoj Gori Aleksandar Bogdanović. Na tom putu, od velikog značaja je realizacija IPA projekata Evropske unije, koji za cilj, između ostalog, imaju i očuvanje prirodne i kulturne baštine.

VN: O značaju IPA sredstava se puno govori. Kako sagledavate mogućnosti koje pružaju fondovi Evropske unije u oblasti kulture, i koliko će u perspektivi ta sredstva olakšati rad?

BOGDANOVIĆ: Ministarstvo kulture je kontinuiranim radom, jačanjem sopstvenih kapaciteta, ali prije svega međunarodnim djelovanjem stvorilo sve neophodne preduslove i postalo vodeći partner na projektima čije finansiranje se ostvaruje iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Upravo zahvaljujući tim naporima otpočeće realizacija dva projekta čija je vrijednost čak dva miliona eura. S posebnom pažnjom ističem da je Crne Gora u jednom od projekata vodeći partner, što predstavlja veliku čast, ali i odgovornost. Činjenice o kojima sam govorio daju mi za pravo da vjerujem da Ministarstvo i sektor kulture imaju sasvim dovoljno resursa da obezbijede dodatna sredstva, i mimo onih opredijeljenih državnim budžetom, za realizaciju projekata kojima će kulturu Crne Gore učiniti ne samo snažnijom, već i vidljivijom za sve koji tek treba da upoznaju kulturno blago naše zemlje, ali i domete naših stvaralaca.

VN: Ministarstvo kulture Crne Gore je prvi put vodeći partner u okviru Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Kako je došlo do te inicijative, ali i kakve su prednosti učešća u pomenutom programu?

BOGDANOVIĆ: Ministarstvo kulture Crne Gore j e u prethodnom periodu realizovalo više IPA projekata saradnje iz oblasti kulturne baštine, ali i savremenog stvaralaštva. Cijeneći da smo u okviru finansijske perspektive 2007-2013 ostvarili značajne rezultate i izgradili kadrovske kapacitete za implementaciju međunarodnih projekata, procijenili smo da je došlo pravo vrijeme da u svojstvu lidera realizujemo projekat “MONET Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums”. Ovaj projekat će zajedno sa projektom “HaMlET” u kojem Ministarstvo kulture takođe učestvuje doprinijeti osnaživanju saradnje na programskoj teritoriji, koja obuhvata Crnu Goru, Albaniju, Regiju Pulja i Regiju Molize, kao i jačanju regionalne pozicije Crne Gore u kontekstu korišćenja pretpristupnih fondova Evropske unije. Trajanje oba projekta je do 2020. godine.

VN: Šta predstavlja definisani cilj samog projekta i ko su partneri Ministarstva kulture?

BOGDANOVIĆ: Projekat podrazumijeva uspostavljanje mreže muzeja koji će biti uključeni u novi prekogranični model saradnje sa ciljem obogaćivanja kulturne i turističke ponude i povećanja broja posjetilaca. Aktivnosti se zasnivaju na više segmenata, a njihov koncept zamišljen je na principima održivosti, kao i potrebi za privlačenjem nove publike i unaprijeđenjem znanja u oblasti kreativnih industrija, valorizacije kulturne baštine i muzejskog menadžmenta.

Pored Ministarstva kulture Crne Gore, partneri na projektu su Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize, Regija Pulja, Nacionalna galerija umjetnosti iz Tirane i Muzej fotografije Marubi, dok su pridruženi partneri Ministarstvo kulture Republike Albanije i Opština Leće.

VN: Sudeći prema navedenom, stiče se utisak da će ovaj projekat imati snažnu materijalnu podršku. Da li je to tako, i kolika je procijenjena vrijednost?

BOGDANOVIĆ: Budžet projekta iznosi približno milion eura, od čega će Ministarstvu kulture Crne Gore pripasti oko 200.000 eura. Sredstva će biti opredijeljena za kreiranje web platforme za plasiranje zajedničkih ulaznica za muzeje iz programske teritorije, organizaciju programa razmjene za mlade umjetnike i izložbu njihovih radova, proizvodnju suvenira koji će promovisati spone između lokalnih kultura, jačanje kadrovskih kapaciteta u oblasti upravljanja muzejima i obezbjeđivanje opreme koja će omogućiti savremenu prezentaciju muzejskih kolekcija.

VN: Koliko će učešće u ovim projektima doprinijeti međusektorskoj saradnji i promociji kulturnog turizma u Crnoj Gori?

BOGDANOVIĆ: Turizam i kultura su neodvojive oblasti u kontekstu održivog korišćenja kulturnih dobara i promocije savremenog stvaralaštva. Cijeneći da je Crna Gora na regionalnom, evropskom, ali i svjetskom nivou, prepoznata kao atraktivna turistička destinacija, valorizacija resursa kulture, pogotovo onih koji su manje poznati široj javnosti, od posebnog je značaja. U skladu sa programskim ciljevima, realizacija oba projekta doprinijeće razvoju nove publike, promociji kulturne baštine kroz kontekst savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija, ali i regionalnom umrežavanju institucija i lokaliteta koji imaju srodne potencijale.

Projekat “Hamlet” i kulturna posebnost

VN: Pomenuli ste već projekat “Hamlet”. Možete li nam reći nešto više o tome?

BOGDANOVIĆ: Projekat “Hamlet” baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori koji su obuhvaćeni projektom su prostor Skadarskog jezera i Bihorska oblast, a glavne aktivnosti projekta odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije. Ministarstvo kulture Crne Gore na ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi partner. Vodeći partner na projektu je Ministarstvo kulture Republike Albanije, a odobreni budžet je nešto manje od milion eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stevo ronilac
Gost
Stevo ronilac

Imam još nešto da prodam, ali po evropskim cijenama.

Ser Johnan
Gost
Ser Johnan

Dobar intervju. Naucite malo od Bogdanovics, samo pljujete a ne znate sto

Nikaragva
Gost
Nikaragva

Bravo Sasa. Pusti ove ajvane sto mrze sve sto je za drazavu. I nemaju sto drugo nego pisati komentare. Avetinje

Miloje
Gost
Miloje

Ima da unaprijedi muzejski turizam ka cetinjski pločnik. Koji su ti to stručni kapaciteti? Je li od njih i onaj što ga Živko proziva za prepisivanje?

Umjetnica
Gost
Umjetnica

Odlican Ministar. Makar ovo do sada sto je uradjeno. Prvi put sam ispostovana od te institucije bez dana cekanja. Bravo!

Milo vaš
Gost
Milo vaš

Ne zafrkavaj trolčino

Mira
Gost
Mira

Sto ce ti ta glavobolja jadan nebio. Idi kod tasta pa uzivajte makar u jutarnjoj kafi. Vise ces imati no da se zamjeras narodu.

sed
Gost
sed

Ovaj sve zna kakav multipraktik

crnogorac
Gost
crnogorac

Hahahahahhah, a je li ovo istina! Ahahahahhah!
E, mali Bogdanoviću!

Send this to a friend