Kultura Kuća Pekića novi dom za stvaraoce umjetnosti pisane riječi

Bogdanović otvorio Rezidencijalni centar za književnike u Šavniku

“Iskustvo nam govori da su projekti rezidencijalnih boravaka pisaca u mnogim gradovima našeg regiona dali značajan doprinos, kako u sferi međukulturalne saradnje, tako i u širenju kreativnih horizonata savremenog književnog stvaralaštva. Objekti prilagođeni toj namjeni, kao i njihove aktivnosti, predstavljaju jedan od modela kojim se daje konkretna podrška umjetnosti pisane riječi i potvrđuje da rad pisca ima društvenu vrijednost“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvarajući danas Rezidencijalni centar za književnike u Kući Pekića u Šavniku.

Bogdanović je naglasio da je ovaj projekat dio strateškog prioriteta Ministarstva kulture usmjerenog na kreiranje boljih uslova za stvaranje i rad naših umjetnika, ali da ima i simbolički faktor, pošto je rezidencija smještena u kući porodice Pekić iz koje je potekao jedan od naših najznačajnijih pisaca 20. vijeka.

„Sve ono što je Pekić stvorio u svojim fikcionalnim djelima, esejistici i polemičkim tekstovima čini inspirativno polazište i za buduće projekte ove rezidencije, koja će, siguran sam, svakom piscu koji bude boravio ovdje pružiti posebno ambijentalno iskustvo“, kazao je Bogdanović.

Izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta kojim je, između ostalog, još jedan književni velikan povezan sa prostorom iz kojeg potiče.

„Isto tako, nadamo se da će sva gostovanja i događaji u ovom objektu naći odjek u savremenom književnom stvaralaštvu, budućim saradnjama i umrežavanjima sličnih sadržaja. Ministarstvo kulture i Opština Šavnik pokazali su visok nivo saradnje u infrastrukturnom uobličenju ove rezidencije, kao što se i svaka dalja saradnja u njenom oživljavanju podrazumijeva. Na to nas obavezuje ime Borislava Pekića i ono što nam je bio glavni cilj, a to je podizanje nivoa kulturnog života Šavnika“, kazao je Bogdanović.

Na otvaranju Rezidencijalnog centra za književnike obratio se i predsjednik Opštine Šavnik Vlatko Vuković koji je zahvalio ministru Bogdanoviću na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

„Danas smo svjedoci da kroz partnerski odnos lokalne uprave i Vlade Crne Gore možemo dati dodatni impuls razvoju naše opštine, i kroz razvoj kulture“, kazao je Vuković.

Naglasio je da je Šavnik dobio moderan i multifunkionalan objekat koji će uz kreativne ideje i bogate programske sadržaje u značajnoj mjeri doprinijeti razvoju kulture u toj opštini, ali i postati sastajalište kulturnih stvaralaca.

„Siguran sam da svi znate i da je bespotrebno trošiti riječi o opusu Borislava Pekića, čija porodična kuća će od danas predstavljati dom za sve one stvaraoce koji će, nadamo se, ići njegovim stopama u domenu umjetnosti i stvaralaštva“, istakao je Vuković.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
carpediemWabyske
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Wabyske
Gost
Wabyske

A moj Vlatko, makse od ovoga da ti ne pređe što od njega. Najbolje što možeš zakučit je corona

carpediem
Gost
carpediem

Najbolji ministar je u ovoj Vladi pa pisite sto ocete hejteri

Send this to a friend