Kultura

Bogdanović: Projekat Eros, krv i svetost aktivira sva čula

Multimedijalni događaj “Eros, krv i svetost”aktiviraće sva naša čula, kazao je večeras u Biljardi ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, na otvaranju umjetničko-modnog projekta, čiji su autori Dimitrije Popović i Anastazija Miranović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović je istakao da je Popović značajnim dijelom svog opusa pokazao posebnu zainteresovanost za sve one intervencije ženskog principa u kojima su upravo krv i eros remetili često isuviše naglašenu transcedentnost velikih priča, čineći da se pojam svetosti razlije u sam život.

“Upravo su to bile neke od najbitnijih subverzija koje su inspirisale ljudsku misao i umjetnost u njihovom otporu dogmi i patrijarhatu, vršeći preraspodjelu moći u korist drugosti. Insistiranjem na erosu i tjelesnosti, Dimitrije Popović pokazuje da nije samo u dosluhu sa tom tradicijom, već i sa onom fukoovskom interaktivnošću koja vlada između tijela i teksta, zahvaljujući čemu smo dobili jedan od najuzbudljivijih opusa u razuđenom toku novovjekovne likovne umjetnosti, kojim je strukturirana svojevrsna semiotike tjelesnog”, kazao je ministar.

Prema njegovim riječima, tijelo se uvijek ukazivalo kao remetilački faktor svakoj moći koja je težila monolitnosti, a žensko tijelo je u takvim težnjama podlijegalo najvećem stepenu cenzure.

“Popović je birao strazavjetne i novozavjetne narative u kojima se prepoznaje ženski subverzivni potencijal, a oni su mu omogućili da revidira nametnute antagonizme između erosa i svetosti, pokazujući da su ti antagonizmi suprotstavljeni ne samo ljudskoj prirodi, već i samom hrišćanskom svjetonazoru”, dodao je Bogdanović.

Anastazija Miranović je, naglasio je ministar, tu Dimitrijevu pobunu protiv dogmatskih zadatosti, oličenu u odbrani ženskog kao remetilačkog, transponovala u kreacije, koje svojom amblematičnošću unose neophodnu dozu provokacije u proklamovanu suzdržanost ženske pojavnosti, na čemu su insistirali kako patrijarhat i puritanstvo, tako i svi konzervativni ideološki koncepti.

“Zato se ovi odjevni predmeti takođe mogu doživjeti kao svojevrsni tekst kojim se dopisuje mukotrpna priča ženskog iskoraka iz svedenog prostora privatnosti, koji su joj omeđile jednako istorija i tradicija. Večeras na Cetinju imamo priliku da se na jedan nesvakidašnji način podsjetimo na te priče čija će nas intrigantnost uvijek uzbuđivati, ali i tjerati na razmišljanje o zagonetnom odnosu čulnog i sakralnog. Ono što je sigurno, ovaj će multimedijalni događaj aktivirati sva naša čula”, zaključio je ministar kulture.

Prije otvaranja, poeziju Dimitrija Popovića govorio je glumac Slobodan Marunović.

Projekat spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografiju, video projekcije, a obuhvata istoimenu izložbu slika ciklusa Dimitrija Popovića i njegovu filosofsko-estetsku knjigu posvećenu biblijskim ženama Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, sa kolekcijom inspirisanom tim djelima istoričarke umjetnosti i modne kreatorke Anastazije Miranović.

Organizatori su Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, a kustoskinje Isidora Kovačević i Tatjana Jović. Izložba će biti postavljena u Biljardi do 25. marta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raspucin
Gost
Raspucin

Cujem da su popovi crkve crnogorskije bili u prvi red. I oni poceli modu da prate i manekenke gledau! Dje ide ovaj svijet?

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Je li ovo ona koja je do sada bila direktor direktorata zastite svega crnogorskog od crkava pa redom i sve unistila.

lidija
Gost
lidija

Sasa potpuno si u pravu, a ne kao ove sitne duse koje samo brljaju.

Sasa
Gost
Sasa

Ne bi trebslo da se blati ime velikog umjetnika ,s kim je da je ,njegova djela govore najbolje.

biljana
Gost
biljana

vidi se da si trgovac

Trgovac
Gost
Trgovac

E, moj Dimitrije! Sve je ovo počelo kad si napravio slike sa reklamama za “Gavrilovičevu salamu”! Sad si sa Anastazijom ušao u “modu”… Šteta, razočaravajuće.

Send this to a friend