Kultura Ministar kulture postao počasni član Internacionalne asocijacije Saveza simpozijuma skulpture

Bogdanović: Skulptura na dostojan način promoviše Crnu Goru kao kulturnu i turističku destinaciju

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa generalnim sekretarom Internacionalne asocijacije Saveza simpozijuma skulpture (ISSA) Liu Yangom i izvršnim članom ISSA, crnogorskim vajarom Lukom Radojevićem, koji je ujedno i umjetnički direktor Likovne kolonije “Berane 2019”.

Tokom susreta, Bogdanović naglasio je kako kolonija u Beranama predstavlja primjer manifestacije koja ujedno afirmiše i sjever naše države, pri čemu ona istovremeno ima značaj i sa aspekta uspostavljanja međunarodne saradnje u kulturi.

Čuveni kineski umjetnik Liu Yang izrazio je zadovoljstvo što boravi u Crnoj Gori, inicirajući pritom mogućnost saradnje putem uključivanja Crne Gore u Internacionalnu asocijaciju Savez simpozijuma skulpture (ISSA). Yang je i osnivač pomenute asocijacije, koja danas okuplja 400 članova iz 80 država, a radom podstiče globalnu razmjenu umjetničkih praksi i znanja iz oblasti vajarstva, organizuje stručna istraživanja, izložbe i produkciju radova.

Luka Radojević, jedan od naših najpoznatijih umjetnika čije skulpture danas krase mnoge evropske gradove, kao učesnik kolonije i član ISSA, iskazao je zadovoljstvo razumijevanjem Ministarstva kulture za uspostavljanje saradnje u ovoj oblasti kulture i podrškom koja se obezbjeđuje crnogorskim umjetnicima da se i na taj način upoznaju sa internacionalnim dostignućima u oblasti likovne umjetnosti. Izrazio je, takođe, ličnu spremnost da svojim iskustvom doprinese daljem unapređivanju rada kolonije i povezivanju umjetnika.

Tokom razgovora, Bogdanović je istakao značaj ovog vida umjetničkog djelovanja, koji ne samo da doprinosi sticanju novih umjetničkih iskustava i uspostavljanju veza među stvaraocima iz različitih krajeva svijeta, već na dostojan način promoviše Crnu Goru kao kulturnu, ali i kao turističku destinaciju. Upoznao je sagovornike sa aktuelnim projektima i planovima koje Ministarstvo implementira na međunarodnom polju, a kada je u pitanju saradnja sa ISSA – preporučio je komunikaciju sa Simpozijumom skulpture u Danilovgradu, koji od ove godine ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu, što je još jedan pokazatelj da je i kod nas skulptorsko umijeće prepoznato kao važan umjetnički i stvaralački resurs.

Na kraju razgovora, Liu Yang uručio je Bogdanoviću počasni sertifikat, kojim je on postao počasni član Internacionalne asocijacije Saveza simpozijuma skulpture (ISSA).

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Kako meraci ovog sijedog

Rokobaroko
Gost
Rokobaroko

Ovo je farsa. Ima li granica nekulturi kulture?

Send this to a friend