Kultura Ministar u Parizu

Bogdanović: Solidarnost je ključ u borbi sa posljedicama sukoba i siromaštva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predvodi crnogorsku delegaciju na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu. 

Prvog dana konferencije, on se obratio se tokom plenarne sesije Generalne konferencije, tokom koje je ponovio posvećenost Crne Gore temeljnim principima organizacije i zahvalio na saradnji ostvarenoj u ovom multilateralnom okviru. 

Bogdanović je u izlaganju pozvao na dalje jačanje saradnje i koordinacije među članicama organizacije, ali i sa drugim međunarodnim organizacijama. Posebno je izdvojio potrebu koordinacije na projektima posvećenim jačanju vladavine prava, te ostvarivanja mjerljivih rezultata na planu slobode medija, suzbijanja nelegalnog krijumčarenja kulturnih dobara.

Bogdanović je posebno podsjetio da se ove godine obilježavaju četiri decenije od razornog zemljotresa u Crnoj Gori – naglasivši pritom ulogu koju je UNESCO imao u procesu podrške i sanacije posljedica.

“Ove godine, sa velikom tugom sjećamo se razornog zemljotresa koji je prije 40 godina pogodio crnogorsko primorje. Tom prilikom stradala je 101 osoba, brojne porodice su privremeno iseljene, a nemjerljive štete pričinjene su na kulturnom nasljeđu. No, ipak, taj nemili događaj ne izaziva samo negativna osjećanja, već podsjeća i na dirljive momente solidarnosti, pomoći i empatije, kao i pomoć UNESCO. Razorni zemljotres je skrenuo pažnju svjetske javnosti na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, koje je tada i upisano na UNESCO listu”, rekao je on.

Bogdanović istakao je kako globalna solidarnost i danas mora biti ključ u borbi sa posljedicama sukoba i siromaštva, posebno naglašavajući podršku i ulogu UNESCO u adresiranju globalnih izazova.

“Vjerujem da solidarnost kakvu je Crna Gora osjetila prije 40 godina, danas treba da bude primijenjena u slučaju nekih drugih država, čiji su narodi suočeni sa iseljavanjem, izbjeglištvom, siromaštvom i izuzetno teškim uslovima života. Na ovom mjestu želim da podsjetim kako je ugrožena svjetska i nacionalna materijalna i nematerijalna baština, te apelujem na UNESCO da, kao dio sistema Ujedinjenih nacija, zajedničkim snagama stvaramo uslove za saniranje tih posljedica – ako ih već ne možemo preduprijediti. Vjerujem da će reforma Organizacije, koja je u toku, biti i povratak na suštinu i zajedničke, izvorne vrijednosti, iz kojih je i nastao UNESCO i koje nas više od 70 godina ujedinjuju u standardima i programima. Zato želim iskazati i posebno zadovoljstvo što danas kao bitan mehanizam saradnje imamo i Agendu 2030 za održivi razvoj, kojom su jasno prepoznate sve oblasti i pitanja iz sfere obrazovanja, nauke i kulture”, zaključio je on.

Bogdanović će sjutra nastaviti učešće na Generalnoj konferenciji UNESCO i to u okviru radnog sastanka ministara kulture. 

Uz  Bogdanovića, rad Generalne konferencije UNESCO, na kojoj učestvuje preko 140 ministara i visokih predastavnika država članica, prati Stalna delegacija Crne Gore pri toj organizaciji, čiji su članovi stalni predstavnik – ambasador Ivan Ivanišević i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
boris
Gost
boris

sto ovo ovaj prica? slusa li ga iko? ko je ovo?

Solidarnost
Gost
Solidarnost

Ministar kulture Crne Gore, na Skupštini UNESCO – “Solidarnost je ključ u borbi sa posljedicama sukoba i siromaštva”. Jeli on Ministar rada i socijalnog staranja ili Ministar kulture, rodom sa Cetinja. Što ne pita što je sa kandidaturom Cetinja u UNESCO? Sjećamo se kada su se on, u svojstvu gradonačelnika Cetinja i Mićunović, u svojstvu Ministra kulture Crne Gore, zorno… Više »

Send this to a friend