Kultura

Bogdanović-Trpkoski: Saradnja institucija od posebnog značaja za unapređenje kulture dvije države

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa ambasadorom Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajlom Trpkoskim.

Tokom razgovora bilo je više riječi o daljem unaprijeđenju saradnje dvije države u oblasti kulture, uz ocjenu kako su dosadašnje aktivnosti na tom planu bile izuzetno uspješne.

Bogdanović je informisao ambasadora Trpkoskog o nedavnoj zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, naglasivši kako je crnogorska delegacija tom prilikom obavila niz važnih razgovora sa predstavnicima tamošnjih institucija kulture.

Posebno je istaknuta činjenica kako je izložba, koja je tom prilikom organizovana u Skoplju, naišla na izuzetnu pažnju publike, među kojima i predstavnika državnog vrha Sjeverne Makedonije.

S tim u vezi, današnji sagovornici saglasili su se kako u doglednom periodu na sličan način treba realizovati uzvratnu posjetu, kojom bi ujedno i počela saradnja na različitim poljima koja je dogovorena u Skoplju.

Bogdanović je istakao i kako su nedavno u Zagrebu organizovani Dani crnogorske kulture, te je razmatrano i pitanje realizacije sličnog događaja u glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

Ambasador Trpkoski naglasio je kao izuzetno važne aktuelne i protekle projekte između institucija kulture dvije države, a govoreno je i o mogućnostima razmjene znanja u vezi sa procesom upisa dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Obje države do sada su imale brojne aktivnosti na tom polju, a obostrana razmjena iskustava imala bi dragocjen značaj, prevashodno kada su u pitanju transnacionalne nominacije.

Bogdanović je podsjetio i kako dvije države zajedno nastupaju na najvažnijem filmskom marketu na globalnoj sceni – u okviru aktuelnog Festivala u Kanu, te da takav pristup treba da bude praksa kada je u pitanju jačanje regionalne kinematografije.

Današnji sagovornici saglasili su se kako će u narednom periodu zajednički raditi u cilju daljeg povezivanja aktera i institucija kulture dvije države, s obzirom na, kako su zaključili, izuzetan prostor za saradnju.

Send this to a friend