Kultura

Borac za ideale od Rovaca do španskih barikada

U Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miograd Dado Đurić” prvi put je izložena zaostavština crnogorskog i jugoslovenskog velikana XX vijeka, narodnog heroja Veljka Vlahovića.

Izloženi legat, koji od 1975. pripada Istorijskom muzeju, predstavlja Veljkov životni put od Trmanja u Rovcima, Beograda i borbe za studentska prava, španskih barikada i borbe protiv fašizma, preko ratnih, moskovskih dana ”Slobodne Jugoslavije” i borbe za istinu o Narodnooslobodilačkom ratu, do Beograda i cijelog svijeta.

Izložba je koncipirana hronološki, a strukturirana tematski, iz dva dijela: biografsko-istorijskog i umjetničkog, pa će publika do 10. septembra imati priliku da vidi veliki broj fotografija, arhivske građe, privatnih predmeta iz Veljkovog života, političkog i državničkog djelovanja, koji nas podsjećaju na to kakav je čovjek, mislilac, iskreni borac za ideale, Veljko Vlahović bio, poručuju iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Izložbu je otvorila direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović, rekavši da smo, skloni mitomanstvu i zaboravljanju, sami krivi, što se sporadično i rijetko, samo za praznične dane i jubileje osvrćemo na univerzalne vrijednosti, antifašističke, slobodarske Crne Gore, koju nikada i niko nije u njenom totalitarnom fenomenološkom bistvu osvojio.

“Upravo zarad tih malih/ velikih ličnih borbi i sloboda, radi baštinjenja antifašističkih, slobodarskih vrijednosti, moramo svi čuvati kao najveću svetinju Veljkovu Crnu Goru. Narodni muzej Crne Gore će sigurno i nadalje biti sudionik tih procesa, jer sloboda je krucijalni identitet Crne Gore”, kazala je direktorica muzeja.

U postavci su, kroz dvije cjeline, premijerno predstavljeni i Veljkovi crteži sa poklonjenim umjetničkim djelima od kojih je formirana nesvakidašnja kolekcija. “Ono što posebno otopljava pogled na zbirku koja je u fenomenološkom smislu totalitet u malom su posvete darodavaca koje su srdačni iskazi poštovanja i ljubavi prema istinskom revolucionaru. Vrlo heterogena po kvalitetu radova i sadržaju, od amaterskih crteža do djela etabliranih jugoslovenskih i internacionalnih umjetnika iz zemalja Trećeg svijeta, ova kolekcija se može shvatiti i kao paradigma složenog vremena u kome je umjetnost bila odraz specifičnog kulturološkog i politiko-ideološkog modela koji je bio dominantan u Jugoslaviji” kazala je rukovoditeljka Istorijskog muzeja Ljiljana Karadžić.

Autorke izložbe su istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić i istoričarka, Božena Milić. Izložba će biti otvorena do 10. septembra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gost
Gost
gost

Sve su ga kao studenti voljeli, a onda maknuše i biste i ime… Mi crnogorci bi trebalo da se ponosimo veličinama kao što je Veljko i dobro je što je ovo organizovano radi nas samih, radi jačanja slobodarskih i antifašističkih vrijednosti.

Razocarani
Gost
Razocarani

Eh da Veljko zna,kakva mu je,danas Crna Gora,i ko njome GAZDUJE.
Uzalud zrtvova svoj zivot,za bolju C.Giru.Sve to mafija unisti za jednu godinu
Na ZALOST,nema vise Vlahovica,Vukmanovica,Kovacevica,Cupica Dakica.Danas su u modi i na vlasti,neki Evropejci kojima je drzava privatna MAHLA .

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

SMRT FASIZMU ( kao i cetnistvu i ustastvu )

roko
Gost
roko

po vom sada zakonu za odlazak na strano ratiste bi mu se sudilo ali vidite vremena se mijenjaju a i zakon

Zoran
Gost
Zoran

Eh da je tu sad drug tito da vidi izložbu.

Po Crnogorski
Gost
Po Crnogorski

Sad ga veličaju i otvaraju izložbe, a nijesu mogli dočekat da njegovo ime uklone sa imena Univerziteta Crne Gore. Međutim, sada je kod DPS-a naglo u modi antifašizam, kao što je ranih devedesetih bio Dražin oslobodilački pokret, Golootočani, stradalnici sa Kosova i Metohije, Gazimestan, … i sve ono što je sušta suprotnost od španskog borca, intelektualca, antifašiste i Crnogorca, kakav… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Četnike su iskoristili do maksimuma i još uvjek ih koriste. Sad su na red antifašisti. Uradiće sve bez obzira na posledice da ostanu na vlasti.

Nefi
Gost
Nefi

Po danasnjem zakonu bio bi terorista

Ve$a
Gost
Ve$a

Kakva lupetanja, majko mila, hahaha

Doktor za mozak
Gost
Doktor za mozak

Anestezija, ti to obožavaš!

Send this to a friend