Kultura

Borozan se odužio rodnom gradu: Napisao knjigu o starom Kotoru

Borozan (Foto: Radio Kotor)

Knjiga “Đir sa Tripuna” Kotoranina Ranka Borozana, biće uskoro promovisana, a u pitanju je 30 priča o Kotorankama, Kotoranima i Kotoru nekada.

“Kotor je grad u kojem živim, koji mi je u djetinjstvu pružio dosta toga. Ovo je način na koji ja želim da se zahvalim gradu koji mi je pružio nevjerovatno djetinjstvo”, priča Norozan za radio Kotor.

Ideja je došla spontano, a Borozan je pisao inserte preko Fejsbuka da bi kasnije to bilo pretočeno u knjigu od 30 priča o ljudima, običajima, pločama, štambiljima grada, Gradskoj muzici, maškarama i butigama, po kojima je Kotor bio poznat nadaleko.

“Oko 80 fotografija sam uspio da skupim., ali zbog autorskih prava nisam mogao sve da ih iskoristim. Knjiga je već, sudeći po interesovanju, privukla pažnju brojnih sugrađana. To su ljudi sa kojima sam se podigao u gradu, drugovi i prijatelji”, navodi Borozan.

Uz ovu knjigu svi će se vratiti u vrijeme 70-tih godina kada je sve bilo drugačije, bolje i ljepše.

“Za njeno razumijevanje treba imati nerv grada Kotora i to onog nekadašnjeg – starog Kotora”, ističe pisac.

Knjiga se već distribuira u Baru, Cetinju i Podgorici.

“Knjiga je lokalnog karaktera i treba je gledati kao podsjetnik, kao hroniku na ta stara vremena i lijepe dane ovoga grada”, kazao je Borozan.

Jedna od priča posvećena je i legendi kotorskih “Beštija” Tonćiju Praciju a, kako navodi, za desetak dana stiže i spomenik koji će biti postavljen na grobu posljednjeg kotorskog oriđinala.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Najveci intelektualac Kotora.

kongo
Gost
kongo

Svaka cast Ranko postova je za uloženi trud

Moresunceso
Gost
Moresunceso

Ranko,svaka cast! Rado cu kupit tvoju knjigu.

Send this to a friend