Kultura

“Božićni ustanak” stiže tokom iduće godine

Out of focus TV LCD set and remote control in man's hand isolated over a white background.

Posljednji kadrovi crnogorske televizijske serije „Božićni ustanak“, po scenariju i u režiji Zeljka Sošića, snimaju se ovih dana na Cetinju. Do kraja posla ostalojejoš petšest dana, potom slijedi montaža i postprodukcija, a prva epizoda trebalo bi da bude prikazana već početkom naredne godine.

To je potvrdio i reditelj Sošić, koga je novinar Pobjede zatekao u nedjelju veče u centru Cetinja, tokom priprema za snimanje jedne scene.

Slijedi zahtjevan posao postprodukcije, ali vjerujem da bi prva epizoda trebalo da bude prikazana već početkom 2017. godine kazao je Sošić. Novinar Pobjede naišao je taman kada se ekipa pripremala za snimanje ulaska srpske vojske na Cetinje. Tridesetak statista, obučenih u prepoznatljive uniforme iz Prvog svjetskog rata, sa puškama na ramenu, čekalo je da se tehnička ekipa pripremi za sljedeći kadar. Kako bi sakrili asfalt, scenografi su ulicu posuli zemljom, a stara konjska zaprega, parkirana na početku ulice, oživljavala je duh starih ratnih vremena. Među vojnicima tumarala su i dva konja, koja će dodatno oživotvoriti Cetinje u drugoj deceniji 20. vijeka.

Igrana serija „Božićni ustanak”, koja je ranije najavljena kao „epska istorijska drama u devet epizoda”, bavi se najtragičnijim događajem crnogorske istorije, koji je nedovoljno tumačen i tretiran. Konkretno, u fokusu je Božićni ustanak crnogorskog naroda, koji je, po novom kalendaru, podignut 6. januara 1919. godine. Imao je za cilj da se ponište odluke Podgoričke skupštine od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji.

Reditelj Sošić ranije je za emisiju KAP na TV Crne Gore kazao da ovi događaji nijesu uopšte istorijski razjašnjeni. Scenario se, kako je istakao, oslanja na lične priče, tragedije, intimne drame, ljubavne odnose, ali i priče koje te istorijske okolnosti oblikuju na nesrećan način.

“Važno je pravedno postupiti i nadoknaditi nepravdu koja je napravljena tim ljudima i Crnoj Gori u tom periodu. Važno je za Crnu Goru da se rasvijetle ti događaji, jer iz tog perioda, po mom sudu, potiču sve današnje neuroze, problemi, zablude, dileme, manipulacije…”, kazao je Sošić.

U seriji igraju Mladen Nelević, Mirko Vlahović, Branimir Popović, Srđan Grahovac, Sanja Popović, Nebojša Kundačina, Amar Bukvić, Danilo Čelebić, Momo Pićurić, Mišo Obradović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Branka Stanić i drugi.

Snimanje serije počelo je u decembru prošle godine.

Send this to a friend