Kultura Jedan od najvažnijih zajedničkih ciljeva je očuvanje kulturne baštine

Bratić posjetila Crkvu Svetog Nikole i Katedralu Svetog Tripuna, najavila bolju saradnju sa lokalnom upravom

Novi kvalitet u odnosu državne i lokalne samouprave ogledaće se, prije svega, u transparentnom i ažurnom rješavanju otvorenih pitanja s kojima se suočavaju građani. Jedan od najvažnijih zajedničkih ciljeva je očuvanje kulturne baštine i statusa na UNESCO listi, poručeno je prilikom prve zvanične posjete Kotoru ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesne Bratić.

Ovom prilikom Bratić je sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem i saradnicima obišla radove na rekonstrukciji Zatvora u Starom gradu i bazena „Nikša Bućin“, posjetila Gradsku muziku, Pomorski muzej, Bokeljsku mornaricu i JU OŠ „Njegoš“, Katedralu Svetog Tripuna i Crkvu Svetog Nikole, a u prostorijama Opštine održan je sastanak sa predstavnicima gradske uprave.

Bratić je ocijenila da će rekonstrukcija Zatvora u Starom gradu imati višestruki značaj za Kotor, jer je planirano da ovaj prostor bude namijenjen razvoju kreativnih industrija i postane stjecište umjetnika, kao i nova turistička atrakcija.

Ona je rekla da će predmet zajedničkih napora biti privođenje kraju radova na rekonstrukciji bazena „Nikša Bućin“, za čiji završetak su probijeni rokovi, što, prema njenim riječima, značajno usporava razvoj sporta u gradu koji je iznjedrio veliki broj sportskih talenata.

Predsjednik Opštine, Vladimir Jokić, istakao je da će novi kvalitet u odnosima države i lokalne samouprave biti iskren odnos prema građanima i obostrano ulaganje napora da se započeti projekti izgradnje sportske infrastrukture u gradu privedu kraju. On je istakao da će se u narednom periodu raditi na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova, kao i poboljšanju uslova u školama na teritoriji Opštine.

Sagovornici su razgovarali o svim aktivnostima koje su preduzete u prethodnom periodu na planu očuvanja UNESCO statusa, kao i narednim koracima. Poručili su da očuvanje ovog statusa, po kojem je Kotor prepoznat u svijetu, mora biti prioritet lokalne i državne vlasti.

Bratić i Jokić su posjetili JU OŠ „Njegoš“, gdje su sa direktoricom, Tamarom Radonjić, razgovarali o infrastrukturnim problemima i izazovima u nastavi tokom pandemije koronavirusa. Ovom prilikom ministarka Bratić je prisustvovala onlajn času engleskog jezika i razgovarala s učenicima.

Posjeta Kotoru i dogovorene aktivnosti su dokaz da postoji dobra volja obije strane da se potrebe građana i lokalne zajednice stave u fokus i obezbijede bolji uslovi za obrazovanje i razvoj sporta, te očuvanje i afirmaciju kulture Kotora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor 5
Gost
Kotor 5

E ako nas tandem Bratic – Jokic ne usrece, nece niko.

Onogost
Gost
Onogost

U zemlji skromnih strucnih kapaciteta, svaka pomoc iz Hercegovine je dobro dosla.

Balkan
Gost
Balkan

Najpametnija Crnogorka.

Emma
Gost
Emma

Treba li jos nesto da uknjize na SPC. To je njena politika i nista vise od toga.

Covjek
Gost
Covjek

Bolje da je posjetila majku. Ona bi joj se bar obradovala.

Zoki
Gost
Zoki

Je li rekla iđe išta, u kameru nedaj Bože!

Sloboda
Gost
Sloboda

Daj da joj kupimo sampon i posaljemo kod frizerke!

Ertugrul Beg.
Gost
Ertugrul Beg.

Jesi li ti za škole ili za crkve nadležna mukice pogubila se

mira
Gost
mira

Očekivano, vijest bi bila da je posjetila neku školu i razgovarala sa prosvjetnim radnicima. Bliži su joj popovi, no prosvjetni radnici.

Send this to a friend