Kultura Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava aktivnosti Crne Gore

Britansko iskustvo kao podrška kreativnom i digitalnom sektoru

Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviće da podržava aktivnosti Crne Gore u oblasti kulture, a oblasti od obostranog interesa ubuduće mogu biti kreativne industrije i kinematografija, ocijenjeno je tokom susreta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Alison Kemp, direktoricom British Councila Vanjom Madžgalj i šefom produkcije u “Northern Ireland Screen” Endrjuom Ridom.

U tom pravcu potpisan je i Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i British Councila, kojim je definisan zajednički rad u cilju podrške kulturnom sektoru, ali i na razvoju digitalnih tehnologija kao kreativnog medija.

Inače, tokom sastanka posebno je naglašena dosadašnja dobra saradnja, iz koje su proistekle brojne inicijative i projekti, pri čemu je najznačajnija nacionalna konferencija “Montenegro Creative Forum”. Kako je istakao Bogdanović, ta smotra u velikoj je mjeri dobila na kvalitetu upravo zahvaljujući podršci British Councila, koji je jedan od partnera u realizaciji.

Ambasadorka Kemp istakla je kako saradnja u oblasti kulture treba da bude od posebnog i obostranog značaja, tim prije jer britanski autori i kulturni radnici mogu pružiti podršku crnogorskoj sceni.

U tom cilju, u našoj državi boravi i Endrju Rid, koji je kroz rad u “Northern Ireland Screen” učestvovao u snimanju epizoda serije “Game of Thrones” u Sjevernoj Irskoj, ali i u drugim projektima u produkciju HBO.

Rid je na sastanku iskazao zadovoljstvo što će u okviru “Montenegro Creative Foruma” podijeliti iskustva, ali i razgovarati sa crnogorskim filmskim radnicima.

Bogdanović je naglasio i kako potpisani Sporazum predstavlja osnovu za znatno intenzivnije udružene aktivnosti na planu kulture, pri čemu je ambasadorki Kemp zahvalio na dosadašnjoj podršci. On je posebno zahvalio Endrjuu Ridu na angažmanu, ističući kako u pogledu produkcije upravo Sjeverna Irska može biti primjer koji u budućnosti treba da slijedi i Crna Gora.

“Posebno me raduje što smo potpisali trogodišnji Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i British Councila, koji je osnova za naš udružen rad na različitim poljima. Pritom, prije svega, mislim na oblast digitalnih tehnologija – koju je Ministarstvo kulture prepoznalo kao jednu od ključnih kada govorimo o kreativnim industrijama. Stoga, sigurni smo da ćemo sa partnerima iz British Councila postići značajne rezultate koji će prije svega biti u interesu naših stvaralaca. Uz to, današnji sastanak bio je i prilika da ambasadorki Kemp zahvalim na dosadašnjoj podršci, kako njenoj i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, tako i British Councila. Podsjetiću da upravo ovih dana zajedno organizujemo nacionalnu konferenciju Montenegro Creative Forum koja će ujedno biti i odlična prilika da utvrdimo dalje smjernice u pravcu razvoja naše scene”, naglasio je Bogdanović.

Direktorica British Councila Vanja Madžgalj je izjavila da joj je izuzetno zadovoljstvo i čast što će British Council u naredne tri godine podržati kreativne industrije u Crnoj Gori i to posebno u domenu novih tehnologija.

“Mi smo kroz naš program Play UK, koji, po prvi put na ovaj način, donosimo u Crnu Goru, omogućili da mladi kreativci koji se zanimaju za nove tehnologije nauče kako da koriste nove digitalne platforme, invazivne platforme, prije svega u domenu VR-a, gejminga i animacije”, naglasila je Madžgalj.

Send this to a friend