Kultura

Brković: Prozu pišem kad ja to hoću, a poeziju samo kad ona to hoće

Književnik Balša Brković, u nedjelju, 29. jula promovisao je na Barskom ljetopisu svoju posljednju zbirku poezije „Crno igralište“.

„Crno igralište“ je prva Brkovićeva zbirka poezije nakon pauze od 17 godina, koliko je prošlo od izdavanja zbirke „Dvojenje“. U međuvremenu, objavio je nekolika romana i knjigu priča.

Pauza koju je napravio u izdavanju poezije, smatra, i nije bila pauza u pravom smislu te riječi. Pjesnika koji vjeruje u presuđujuću moć stiha, poezija ne prestaje da okupira, pa ni onda kada stvaralačke
potrebe pisca zadovoljavaju druge forme i žanrovi.

“Naprosto je to bio drugačiji ritam. Ja se držim stava da prozu pišem kad ja to hoću, a poeziju samo kad ona to hoće. Ja i dalje, očito, spadam u one pjesnike koji vjeruju u gotovo mističku auru poezije, budući da je to jedna od onih duhovnih disciplina koja predstavlja prostor samorefleksivnog jezika, onaj prostor u kom jezik sam sebe opservira i opaža. Čini mi se da je ona uvijek važna. Držim da ljudi imaju potrebu za poezijom, ali žive vrijeme u kome je ona potisnuta u neki drugi plan. Ali, pjesnici treba da rade svoje, pa će to vjerovatno jednom biti drugačije”, kazao je Brković.

“Crno igralište“, cijeni autor, je metafora suštine našeg bića, načina postojanja i bivanja, sagledavanja prostora i vremena, u njihovoj sveobuhvatnosti, ali i pojedinačnim pojavnostima.

“To crno igralište jednako kao metafora važi, koliko za kosmos, toliko za ljudsku dušu. Svi oni prostori u kojima se mi na neki način presudno potvrđujemo su naša velika igrališta. A to što su ona na neki način crna govori, u suštini, koliko smo osuđeni da ponekad tragamo za istinom u mraku. To jeste poenta poezije. Znate, nauka vam saopšti istinu do koje se dođe u postupnom i razložnom nizu otkrića koja guraju jedno drugo; a umjetnost je eruptivna, drugačija. Ima drugačiju i genezu i cilj, i u tom smislu smatram da je svako vrijeme, vrijeme za veliku umjetnost. Ovo vrijeme ima neke svoje probleme, a možda je baš to razlog da umjetnost ovog vremena bude velika i zanimljiva”, objasnio je Brković koji se ponovo vraća prozi, najavljujući novi roman do kraja godine,

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana
Gost
Mirjana

Lijepo Balsa,bas kao sto ti znas.Bravo.

Avro
Gost
Avro

Piše čovjek,ali nema ko da čita!

Milorad-Njegošu
Gost
Milorad-Njegošu

Kako čitaju poeziju “Njegošologa” Popovića! Koliko je knjiga rasproda, ni Dostojevski mu nije ravan.

mina
Gost
mina

jEDAN OD RIJETKIH INTELEKTUALACA U CRNOJ GORI.

Send this to a friend