Kultura

Brojne kolege i prijatelji se opraštaju od Nadarevića: Putuj mirno, Mustafa

Nadarević

Nakon što je jedan od najznačajnijih BiH i regionalnih glumaca Mustafa Nadarević preminuo danas u 77. godini nakon duge borbe s teškom bolešću, brojni kulturni djelatnici oprostili su se od njega.

<<<Preminuo Mustafa Nadarević>>>

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović na svojoj Facebook stranici.

Bosanskohercegovački reditelj Jasmin Duraković kazao je da je za njega ovo tužna nedjelja jer je otišao Mustafa Nadarević.

“Odrasli smo uz njega i njegove uloge u TV serijama i filmovima. Saradnju s njim na mom prvom igranom filmu “Nafaka” pamtim zauvijek. Kao i njegovo oduševljenje kada sam mu ponudio da igra Izeta u seriji ‘Lud, zbunjen, normalan'”, napisao je Duraković.

Dugogodišnja Nadarevićeva prijateljica, glumica Mirjana Karanović, kazala je za Nova.rs da će ga dugo pamtiti kao dobrog glumca i dobrog čovjeka.

“Ja sam sa Mujicom radila ‘Oca na službenom putu’, i te saradnje se sjećam i dan danas, iako je to bilo davno, ali u međuvremenu smo se dosta viđali. Kad god je bilo nekih predstava, premijera. On je kao glumac poseban, zaista poseban, i zaista veliki. I dugo ćemo ga pamtiti po svemu što je uradio. Bio je dobar čovjek, to je ono što je isto važno, pored toga što je bio dobar glumac. Mnogo glumaca je u posljednje vrijeme otišlo, tuga je to. Tužno je kada neki veliki ljudi odlaze. Laka im zemlja”, zaključila je Karanović.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Rade Šerbedžija kazao je medijima da je prije deset dana razgovarao s njim, ali uvijek je bio veseo, smijao se i govorio “Čuvaj se”, kao da njemu nije ništa.

“Bio je vedar, divan čovjek. Bio je kum mog Danila. Bili smo cimeri kad smo bili mladi, zajedno smo stanovali na prvoj i drugoj godini Akademije. Dijelili smo sve i svašta. Ne znam što bih uopšte rekao, neobjektivan sam. Jako sam ga volio, kao i svi. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo i od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac”, rekao je Šerbedžija.

Glumca je pozdravila i glumica Arma Tanović, napisavši kako je osjećala strah, poštovanje i sreću kad god bi imala priliku sarađivati sa Nadarevićem.

“S kakvim lupanjem srca sam nekoliko puta stala s njim u kadar u nevjerici da me počastio tom privilegijom. Veliku Mustafa, kraljević umjetnosti i sveštenik etike našeg posla. Nadam se da ćete se gore sresti Ivan, Dragan i ti i igrati za anđele kao što ste anđeoski igrali za nas”, napisala je Tanović.

Od legendarnog glumca se nastavljaju opraštati brojne kolege, prijatelji i poznanici, kao i svi oni koji su godinama pratili njegovo djelovanje na regionalnoj glumačkoj sceni.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
RADOJKASašalegendoMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
RADOJKA
Gost
RADOJKA

Pravi covjek i najbolji glumac.Neka mu je laka zemlja.

Saša
Gost
Saša

Ma ko to smeta…izgleda niko više..Legendo.

legendo
Gost
legendo

kad je anfilohije umro slavu mu je uzeo Shon Koneri, umrije irinej slavu mu uze veliki M Nadarevic.. laka ti crna zemlja veliki covjece!!!

Mirko
Gost
Mirko

Ja jos ne vjerujem. Cini mi se da kao Izet, on nikad nece da umre. 😭😭Treba biti dan zalosti u citavoj Ex Yu! Ako su nekima popovi sveti i pomogli im, nama je ovaj gospodin! Hvala na svakom osmijehu majstore..

Send this to a friend