Kultura

BS o dodjeli Nobela Handkeu: Neprimjeren čin nagraditi negatora srebreničkog zločina

Foto: Twitter

Bošnjačka stranka smatra neprimjerenim činom to što će večeras u Štokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Iz ove partije podsjećaju javnost na nepobitnu činjenicu da je riječ o čovjeku koji je negator srebreničkog genocida i simpatizer politike Slobodana Miloševića, presuđenog ratnog zločinca, za koga je, kako dodaju,  Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik u “zločinačkom poduhvatu s ciljem da se počini genocid“.

“Smatramo da je sa aspekta etike posmatrano potpuno problematično i nedopustivo da Handkeu večeras bude uručen Nobel, zbog širenja govora mržnje, negiranja genocida i podrške koju je upućivao idelogiji genocida. Ne želimo da ulazimo u književnu i literarnu vrijednost njegovog djela, ali smatramo da je sasvim dovoljno da se javno usprotivimo ovakvoj odluci, vođeni etičkim principima i ponašanjem ovoj književnika”, poručuju iz Bošnjačke stranke.

Pozdravili su odluku susjeda Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, kao i Turske, koji će bojkotovati večerašnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Evo ako je jedan clan predsjednistva BS-a procitao makar jednu njegovu knjigu ja vam dajem dozivotno svoj glas! A i Njegosa sumnjam da ste puno citali

Smjesak
Gost
Smjesak

Sto je muka bosnjaci?? Pustite covjeka da uziva u nagradi. Vi se uvijek nadjete uvrijedjeni!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

U Srebrenici nije bilo genocida i tačka!!!!

Tomos
Gost
Tomos

Otvoreno ste rekli da vam je Njegoš genocidan, da Kiš ne može u škole…što svako zna da nije tačno…

Lipovo
Gost
Lipovo

Genocid u Srebrenici je izmišljen da se sakriju zločini muslimana i hrvata, kao i inertnost medjunarodnih snaga na zaštiti svih naroda i vjera u BiH. Vrijeme če pokazati istinu, ali tek za 20 i više godina.

Eki
Gost
Eki

Izmisljen jel?reci putinu to ako smijes onda

Mario
Gost
Mario

Pa Putin nije rekao da ga je bilo bote. Rekao je masakr, što niko ne spori da je bilo ubistava, ali genocida nije bilo. General je pustio sve žene i djecu, i još im obezbijedio autobuse, za razliku od Orića koji nije poštedio ni babe od 80 godina.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

A tko sad ovizi, sto se zovu bosnjscka, valjda su bosanska !

Montenegro
Gost
Montenegro

Jos da admin izbrise ovo jer je i on iz BS

Montenegro
Gost
Montenegro

Hahahaha, pobunite se i za Iva Andrica i ostale…. Hahahahahaha. Presmijesni hahahaha

cetinje
Gost
cetinje

Ova Handke je bio najbolji drug Kurta Valdhajma,bives generalnog sekretara UN,presjednika Austrije i Hitlerovog vojnika koji je stigao 44 cak i u Podgoricu.E sto mu “lijepo”prijenulo od Kurta,poznato je.Peterova biografija je puna osporavanja,i dobi Nobelovu nagradu za knjizevnost.Iduce godine dobija “knjizevnik”Jovan Joco Marjus ( Amfilohijev miljenik)inace po struci inzinjer iz nekadasnjeg Oboda,zvani Mali Mrav.

Aooo
Gost
Aooo

Ima li ko normalan u to Cetinje?

luka
Gost
luka

Nikad bilo i niti ce,posledice incesta.

Eldorado Mne
Gost
Eldorado Mne

Luka, ne drobi!

adolf
Gost
adolf

Bas ce ga to uzdrmati, ajte polako

luka
Gost
luka

Veliki faktori ,gore pobrojani ,vrlo moralni i postovani.ajte polako.

Send this to a friend