Kultura Pitam se, pitam, koliko sam bitan

Bundalo: Djeca ponovo vole pozorište

Foto: Studio Petović

U sklopu pratećeg programa 32. „Barskog ljetopisa“, koji je ove godine prvenstveno namijenjen najmlađima, proteklog četvrtka odigrana je predstava „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“ pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda.

Preko sto dvadeset radoznalih mališana u Dvorcu kralja Nikole pratilo je avanture vozača viljuškara Kurta. Ova predstava, nastala po tekstu Erlenda Lua, a u režiji Jane Maričić obiluje smislom za humor koji je blizak djeci, a namijenjena je prvenstveno predškolskom uzrastu. Glumac Stefan Bundalo koji tumači glavni lik viljuškariste smatra da ova predstava uči mnogo čemu i roditelje i djecu, a koliko jedna predstava može uticati na dječje samopouzdanje, Bundalo kaže:

„Mi ne bismo ni radili ovu predstavu da ne mislimo da može na utiče na samopouzdanje djece. Mislim da mora da utiče i mi se stvarno trudimo svojski da prenesemo te neke lijepe poruke o samopouzdanju, o životnim putevima, o odnosu u porodici itd.“

Foto: Studio Petović

Bundalo, poslije niza godina kako kaže, ponovo vjeruje u dječje pozorište, a sve brojnija dječja publika govori u prilog tome.

„Mislim da su se i djeca konačno zasitila telefona i igrica, pa sad opet žele da vide žive ljude, i da je pozorište ponovo postalo trend. Iako današnja djeca imaju manje strpljenja i kraću pažnju, što je opet posljedica kratkih video formi koje gledaju, ona su zapravo uvijek ista, radoznala! I to je dobro, jer samo kad si radoznao možeš da napreduješ“, zaključio je Bundalo.

U ovoj priči, Kurt je, zbog visokog društva u kom se kreće, postao nesiguran u sebe, i sa svojim malim sinom polazi u potragu za svojim velikim djelom koje će mu pomoći da i on postane važan u svom okruženju. A na pitanje, šta mu je lik ovog dobroćudnog viljuškariste donio, Bundalo kaže:

Foto: Studio Petović

„Donio mi je saradnju sa divnim kolegama sa kojima dijelim ovu scenu, a vratio mi je vjeru u pozorište. Smatram da bez dobrog dječjeg pozorišta, nema ni dobrog pozorišta za odrasle. Jer dječje pozorište je dužno i obavezno da njeguje buduću publiku i ja se nadam da mi to uspijevamo da radimo sa jednom malo drugačijom predstavom i formom. Da uspijevamo da ih zainteresujemo i da im držimo pažnju. Donijela je samo prelijepe stvari“, kazao je Bundalo koji scenu dijeli sa izuzetno uigranim, maestralnim kolegama Aleksandrom Milkovićem, Teodorom Ristovski, Milošem Vlalukinom i Jelenom Trkuljom.

Ako se uspjeh predstave mjeri dobrim reakcijama, onda višeminutni aplauzi i dovikivanje „Bravo!“ onih najmlađih iz publike govore dovoljno o tome koliko su barski mališani zavoljeli Kurta i njegovu neobičnu porodicu. Karte za ovu predstavu bile su rasprodate već dan prije samog igranja, a Bundalo za sam kraj kaže da je upravo ljubav ključ njenog uspjeha.

„Kad voliš to što radiš i staneš iza toga, kad stvarno vjeruješ u to kvalitet je neminovan. Nas petoro stojimo sa obje noge, punog srca i čistog obraza iza ove predstave, i cijeli naš tim i stvarno vjerujemo u ovaj projekat“, zaključio je Bundalo.

Prateći program ovogodišnjeg „Ljetopisa“, u selekciji Vesne Vujošević Labović, pored predstava i performansa namijenjenih djeci i omladini, obuhvata već tradicionalne plažne radionice koje se održavaju na topoličkoj i šušanjskoj plaži, po ustaljenom rasporedu. U toku je i Škola grafike sa Natašom Drešić koja se, druge godine zaredom, održava u Starom Baru i koja će trajati do 22. jula kada će biti organizovana izložba završnih radova polaznika.

Send this to a friend