Kultura

Bura zbog Glogovca

Nebojša Glogovac

Godinu i mjesec poslije smrti Nebojše Glogovca u javnosti se ponovo otvorilo pitanje da li će Kulturni centar u Pančevu, gradu njegovog djetinjstva, ponijeti baš glumčevo ime.

Poslije pisanja “Novosti” da do preimenovanja do daljeg neće doći, u medijima se pojavila odluka Gradske uprave iz februara 2018. godine o promjeni naziva ove ustanove. U tom dokumentu piše da će “u znak trajnog sjećanja na vrhunskog umjetnika buduće ime biti Centar za kulturu Nebojša Glogovac Pančevo”.

Ipak, gradonačelnik grada na Tamišu Saša Pavlov objašnjava da ova odluka nema pravnu vrijednost.

“Gradska uprava nije organizacija koja može da donese takvu odluku. Niko osim gradske Skupštine i Gradskog vijeća nije u mogućnosti da mijenja bilo koje ime”, izričit je Pavlov, koji podsjeća da nije bilo zvaničnog prijedloga.

“Postojala je samo početna ideja gradskog vijećnika za kulturu Nemanje Rotara, kao i predsjednika Skupštine, ubrzo poslije smrti Nebojše Glogovca da mu se grad nekako oduži. Na osnovu toga je trebalo da se da inicijativa Skupštini grada Pančeva da se o njoj pitaju gradski odbornici, pa kada donesu odluku da onda, možda, dođe do promjene”.

Prema riječima Pavlova, bilo je pomena da Glogovčevo ime dobije ulica ili scena, te da je njegov lični stav da Kulturni centar Pančevo treba da zadrži postojeće ime:

“Mnogi su se javili sa pitanjima zašto po Iliji M. Kolarcu, Jovanu Jovanoviću Zmaju, proti Vasi Živkoviću ili nekom drugom, ko je zadužio naš grad, ova ustanova kulture ne bi dobila ime. Kao gradonačelnik dođete u situaciju da je bolje da ništa ne dirate i ne izazivate ni mrtve ni žive. Iz ličnog pijeteta prema Glogovcu želim da zatvorim tu temu, jer moramo poštovati to što je on uradio”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kult smrti
Gost
Kult smrti

Kad su umrli, za najbolje glumce na svijetu su proglašeni: Zoran Radmilović, Mija, Čkalja, Dragan Nikolić, Glogovac, Milena Dravić…. za života su bili dosta dobri glumci. Zar je stvarno neophodno umrijeti da se ponese ta titula?

CiNick
Gost
CiNick

Šćeli to ili ne, to su strani glumci, koji su nama nametani kao naši i koji su megalomanima poslužili za stvaranje kompleksa inferiornosti u Crnogoraca, ubijanje svake inicijative, svake kreativnosti i inovativnosti, betoniranje provincijalizma koji bode oci đe gođ se okreneš.

Send this to a friend