Kultura

Buran život kraljice zločina Agate Kristi

Agata Kristi je engleska književnica koja je najpoznatija po svojim kriminalističkim romanima. Zbog toga su je mnogi nazivali “kraljicom zločina” i “kraljicom misterije”, piše Biografija.org.

Rođena je 15. septembra 1890. godine u Torkiju u Engleskoj. Njena djela kao što su Ubistvo u Orijent ekspresu i Misterija plavog voza, pozicionirali su je visoko na ljestvici najprodavanijih autora u istoriji.

U svojoj 56 godina dugoj karijeri napisala je oko 70 kriminalističkih romana i 165 kratkih kriminalističkih priča. Takođe, napisala je više pozorišnih komada od kojih je najpoznatija drama Mišolovka, koja je u pozorištu u Londonu odigrana više od 25.000 puta i jedna je od najigranijih drama u istoriji. Pisala je i ljubavne romane, ali i memoare. Njena djela prevedena su na 50 jezika kako bi knjige bile dostupne čitocima širom svijeta.

Agata Kristi je objavila svoj prvi roman 1920. godine. Riječ je o romanu Tajanstveni događaj u Stajlsu. Ovaj roman je nagovijestio da će Agata postati jedan od najpoznatijih autora misterija u istoriji. Poslije su se nizali romani kao što su Ubistvo u Vikarijatu, Partneri u zločinu i Tužni čempres. Prodala je dvije milijarde kopija svojih djela.

Iako je najpoznatija kao autor kriminalističkih romana, bila je i priznati autor predstava i ljubavnih romana.

Djetinjstvo

Agata Kristi je rođena kao Agata Meri Klarisa Miler u jugozapadnom dijelu Engleske. Njen otac zvao se Frederik Alve Miler, a majka Klarisa Margaret Miler. Sa samo 11 godina, Agata je ostala bez oca koji je radio kao samostalni preduzetnik na berzi. Frederik i Klarisa osim Agate imali su još dvoje djece – sina Luja i ćerku Margaret.

Agata je bila najmlađe dijete u porodici. Porodica Miler je bila hrišćanska. Ipak Agata, kao i Luj i Margaret, vjerovali su da je njihova majka vidovita i da posjeduje paranormalne moći. Majka je Agatu školovala kod kuće i ohrabrivala je da piše, dok su njeni brat i sestra pohađali školu. Kao dijete Agata je voljela igre fantazije i stvaranje likova.

Kada je imala 16 godina preselila se u Pariz kako bi studirala pjevanje i klavir. Tamo je provela dvije godine i iako je bila vrlo uspješna u muzici, nije nastavila karijeru u tom pravcu jer je bila veoma stidljiva.

Slava, ljubav i problemi

Udala se 1914. godine za pukovnika Arčibalda Kristija koji je bio pilot u Kraljevskom vazduhoplovnom korpusu.

Agata je sa Arčibaldom imala ćerku Rozalind. Tokom Prvog svjetskog rata radila je kao medicinska sestra i ovaj poziv je smatrala jedim od najhumanijih na svijetu. U Drugom svjetskom ratu radila je i u apoteci i tu se upoznala sa djelovanjem ljekova. Kasnije su se veoma često motivi iz ovog posla pojavljivali i u njenim kriminalističkim romanima kao što je na primjer trovanje.

Svoju prvu knjigu Tajanstveni događaj u Stajlsu koju je objavila 1920. godine bazirala je na ubistvu bogate nasljednice. Tada je čitaocima predstavljen jedan od Agatinih omiljenih likova – belgijski detektiv Herkul Poaro. Za svoj prvi roman Agata je godinama tražila izdavača. Agata je 1926. godine objavila knjigu Ubistvo Rodžera Akrojda, a riječ je o bestseleru koji je kasnije okarakterisan kao klasik žanra i jedan je od omiljenih Agatinih romana. Iste godine Agata Kristi se suočila sa velikim problemima jer joj je te godine umrla majka, a njen muž joj je saopštio da je u vezi sa drugom ženom.

Uslijed šoka zbog tih otkrića, Agata je nestala, da bi je vlasti poslije 11 dana našle u hotelu Herogejt prijavljenu pod imenom ljubavnice njenog muža.

Kasnije su bile razne spekulacije da li je to uradila zbog marketinga ili je zaista doživjela, kako je rekla, amneziju zbog šoka. Kristijeva se oporavila i razvela od Arčibalda 1928. godine. Dvije godine kasnije udala se za profesora arheologije Maksa Malovana koji je bio 14 godina mlađi od nje. Sa Malovanom Agata je putovala na nekoliko ekspedicija kojih se prisjeća u memoarima pod nazivom Hajde, reci mi kako živiš. Ova putovanja na Bliski Istok poslužila su joj kao inspiracija i u njenim drugim romanima.

Zanimljivo, kada se Agata udala za Maksa on je radio sa jednim veoma priznatim i poznatim arheologom. Međutim, supruga ovog arheologa nikako nije voljela Agatu pa nije dozvoljavala da ona boravi u arheološkom kampu.

Tako je Maks morao da putuje vozom kako bi vidio svoju suprugu. Tada je Agata napisala roman Ubistvo u Mesopotamiji koje govori o ubistvu žene arheologa koja je ubijena topuzom. Poslije toga arheološki par se povukao i više ikada nisu sarađivali sa Maksom Malovanom.

Agata je sa Maksom živjela skladno. Imali su mnogo zajedničkih interesovanja. Oboje su u svojim profesijama dobili najviša priznanja zahvaljujući ličnim zaslugama, što je vrlo rijetko za parove. Nisu imali djece, a fokusirali su se na svoje karijere. Poslije vjenčanja sa Malovanom objavila je u knjigu Ubistvo u Vikarijatu koja je postala još jedan klasik i čitaocima predstavila gospođicu Džejn Marpl.

Pozne godine

Djela Agate Kristi prodata su u više od dvije milijarde primjeraka. Iako je napisala ljubavne romane kao što su Nezavršeni portret i Ćerka je ćerka pod imenom Meri Vest Makot, Agatin uspjeh kao autora detektivskih romana joj je donio titule kao što su kraljica zločina i kraljica misterije. Može se smatrati i kraljicom svih žanrova zato što je ona jedan od najprodavanijih pisaca u istoriji sa preko dvije milijarde primjeraka njenih djela koja su prodavana širom svijeta.

Nekoliko njenih djela pretočeno je u popularne filmove, a Kristijeva je proglašena Damom 1971. godine. Posljednji put se pojavljuje u javnosti 1974. godine na premijeri predstave Ubistvo u Orjent ekspresu. Inače, smatra se da je ovo djelo nastalo jer je Agata uvijek koristila prevoz u “Orijent ekspresu”, pa je odlučila da upravo ovog prevoznika iskoristi kao inspiraciju za jedno svoje djelo.

Agata je umrla prirodnom smrću 12. januara 1976. godine u svom porodičnom domu u Volingfordu, u 86. godini. Godinu dana poslije Agatine smrti Maks Malovan se ponovo oženio i to svojom koleginicom sa arheologije.

Iako su i pred kraj Agatinog života kolale priče da je Maks u vezi sa ovom ženom, bračni par se nije obazirao na to i nikada nije dokazano da je Maks zaista prevario Agatu. Maks je umro godinu dana poslije ove ženidbe.

Danas je svim obožavaocima Agate Kristi dostupno iznajmljivanje njenog doma, kako bi mogli da vide kako je nekada živjela njihova omiljena književnica. Tu su još uvijek sve stare stvari, namještaj, pa čak i klavir koji je Agata svirala.

Svu svoju imovinu, kao i pravo na autorski rad, Agata je ostavili jedinoj ćerki Rozalind, koja je umrla 2004. godine. Danas sva prava ima Agatin unuk Matju Pričard.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend