Kultura

Ćao prijatno, otvoreno o svemu da svi razumiju

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom odigrana je predstava “Ćao prijatno”, rađena u produkciji istoimenog teatra iz Skoplja.

Nakon igranja, komentarisala je publika, odavno nije igrala ovako upečatljiva gostujuća predstava. Komad je režirao Siniša Evtimov, reditelj već poznat crnogorskoj publici po produkciji Zetskog doma, predstavi Bog masakra. Bez mnogo scenografije pažnju konstantno drže sjajni glumci: Valentin Kostadinovski i Atanas Atanasovski. Iako se prvenstveno tiče skopskih prilika, predstava “Ćao prijatno” do sada je naišla na zapaženo interesovanje makedonske i regionalne publike, dok u samom Skoplju važi za hit predstavu.

“Atmosfera u Zetskom domu bila je interesantna, naročito ako imamo u vidu da je ovo dokumentarna predstava koja je dosta vezana za skopski mentalitet i tamošnje prilike. Veoma smo srećni što ju je publika ovdje dobro prihvatila. Ova predstava je nezavisna produkcija, naš budžet je bio praktično nula dinara, radili smo iz ljubavi, želeći da uradimo nešto posve različito od svega što smo ranije uradili. Ova predstava je dokaz za to da sve što je potrebno u teatru su zapravo glumci, ne bogata scenografija“, kazao je nakon izvođenja glumac Atanas Atanasovski.

Moderna komedija nasmijala je publiku do suza ne štedeći nikoga. Svaka scena predstavlja komentar na određene društvene pojave, najprije obrušavajući se na stanje u kulturi, prvenstveno teatru u Makedoniji. Ipak, komad upečatljivo kritikuje i ponašanje publike u pozorištu, a onda i cjelokupno društvo u kome se televizija bavi banalnostima, a političari i pored ogromnih plata uživaju sve povlastice.

“Ovaj komad se dosta oslanja na skopski žargon, na gradske fore, čak kada igramo u drugim gradovima u Makedoniji, publika ne reaguje kao u Skoplju. Ko ne poznaje naš grad, možda i ne razumije komad u potpunosti, nema to predznanje, ali presrećni smo jer vidimo da ste kao publika razumjeli sve. Predstava ipak, ima i tu univerzalnu dimenziju koju razumiju svi, gdje god da se igra. Ovo je moderna komedija, cijela predstava predstavlja jedan komantar na teatar u našoj zemlji. Ismijavamo običaj našeg naroda da se ponaša neprikladno, na primjer da razgovara telefonom u pozorištu“ , ispričao je glumac Valentin Kostadinovski.

“Predstava je vezana za skopski teatar u kome neki reditelji rade skupe, megalomanske predstave koje kasnije imaju samo jedno izvođenje. Bavimo se i nekulturom publike u teatru, koja se smije kada to vidi na sceni, shvate da to nije dobro. Ovaj komad ukazuje nam na greške. Ovo je široka predstava. Kritikujemo banalnost televizije, jutarnje programe koji tretiraju neprikladne teme za taj termin, televizija ima mnogo promašaja u tom smislu. Svaka scena je komentar. Kritikujemo i političare koji i pored velikih plata uredno ne plaćaju svoje troškove, voze se besplatno u našoj predstavi kao što smo vidjeli u sceni sa taksistom“, kazao je Atanas Atanasovski.

Nakon gostovanja pedstave „Ćao prijatno“, tokom maja u Kraljevskom pozorištu publika će imati priliku da pogleda koncert Amire Medunjanin trija, kao i predstavu „Crna kutija“ , u režiji Andreja Nosova, koja dolazi iz Beogradskog dramskog pozorišta, a koja je na repertoaru pozorišta na Cetinju 25. maja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Makarije
Gost
Makarije

Solidna predstava, ali najjace je ovo o megalomanskim predstavama. Pa , ljudi moji ekipa i Iz Skoplja je dosla na pravo mjesto. Zetski dom je imao upravo nekoliko megalomanski predstava. Ovo se zove apsurd, hahahahahahahahhaha.

Send this to a friend