Kultura

Časopis Komuna i Glasnih Bihora promovisani na Bihorskom kulturnom ljetu

Nakon što je kao medijator večeri Sinan Tiganj, direktor Centra za kulturu predstavio promotere Glasnika Bihora i Komune, dva časopisa koji su sasvim zasluženo dobili mjesto da se predstave odabranoj bihorskoj publici, priču o “brendu crnogorske baštine “ časopisu Komun@ započeo je mr Amer Ramusović , direktor časopisa koji je obraćajući se prisutnima i neskrivajući veliko zadovoljstvo što je časopis “Komuna pozvan da se po drugi put predstavi kao glasilo i časopis koji baštini crnogorsko nasljeđe na Bihorskom kulturnom ljetu , istakao je da je “Komun@ nastala kao rezultat entuzijazma manjeg broja kulturnih poslenika i novinara koji su željeli da na taj način marginalizuju tabloidno i senzacionalističko novinarstvo, koje je uzelo maha i u Crnoj Gori.

“Imena poput Branke Bogavac, Zuvdije Hodžića, dr Šerba Rastodera, dr Božidara Šekularca, Andrea Nikolaidisa, dr Rifata Alihodžića, mr Željka Rutovića, mr Saita Šabotića, Rajka Cerovića, Miraša Martinovića, pokojnog Radoslava Rotkovića, dr Čeda Bogićevića, Pavla Goranovića, Minje Bojanića i brojnih drugih kulturnih javnih djelatnika, dodatno su podigli nivo kvaliteta “Komune uz dragocjenu podršku Ministarstva kulture, čime je ovaj časopis izborio svoje mjesto na medijskoj sceni Crne Gore”, istakao je Ramusović, naglašavajući da su različitost i multietičnost bogastvo Crne Gore, a da upravo to gaji Komun@ koja je neobičnim i jedinstvenim dizajnom očarala svoje čitaoce i zajedno sa kvalitetnim tekstovima eminentnih autora sve više osvaja čitaoce i naše zemljake koji žive širom svijeta i do kojih dopire Komun@ kako u štampanom tako i u elektronskom obliku.

“Država koja nema svoje kulturno blago i svoje nedvojbeno vlasništvo nad njim, nije država. Pojedinac koji ne posjeduje kulturnu baštinu svog naroda, kao što posjeduje svoju kuću, ne može imati svoju identitetsku svojinu. To vi ovdje u Petnjici najbolje znate i to dokazujete i dokazivali ste sve ove teške i turbulentne godine koje su za nama, vašu vezu sa svojom državom, a kada je bilo najteže vjerovali ste da će Petnjica dobiti svoju opštinu i da će ubrzano krenuti njen razvoj, što se vidi na svakom koraku u odnosu na vrijeme koje je bilo ranije”, rekao je on i dodao:

“Toliko vrijednog i zanimljivog ima u Bihorskom kraju kada je riječ o baštini i nasledju samo to treba adekvatno valorizovati pa i naš poseban broj Komune posvećen Petnjici govori o tome, a kako reče jedan vaš sugrađanin koji je govorio na promociji Komune u Luxemburgu, “Komun@ je muzej koji se drži u rukama i koji ima dosta prednosti u odnosu na klasične muzeje. Sveobuhvatan je, dostupan svima. Muzej koji možete pokloniti prijateljima i time ih zasigurno oplemeniti, napominjući da svi oni koji ga čitaju i druže se sa Komunom, da će se obogatiti znanjem iz prošlosti Crne Gore i to onim neprocijenjivim bogastvom koje čovjek nosi dok je živ”, rekao je on i istakao tada takođe:

“Da je sreće ovo bi bio državni projekat zato što ne postoji bolji zato što ne postoji bolji način da se upozna Crna Gora od iščitavanja Komune. Tu imamo sve sto karakteriše jednu državu: narod, istoriju, geografiju i kulturu”, posjetio je Ramusović na izrečene riječi jednog od promotera Komune koje su do sada organizovane u Lovćencu, Sarajevu, Zagrebu, Goraždu, Požegi, Rogatici i skoro svim crnogorskim opštinama pa i ovdje u Petnjici po drugi put.

Učestvujući na promociji Komune i Glasnika Bihora mr Željko Rutović, direktor Direktorata medija istakao je da mu je posebna čast da učestvuje na Bihorskom kulturnom ljetu i da zajedno sa kompetetnim promoterima da doprinos tom događaju.

“Čini mi se da istina o našoj prošlosti i našoj svekolikoj baštini je sada privilegija koju neosporno već nekoliko godina na medijskoj sceni promoviše časopis Komun@. Zato nije slučajno da Komun@ i Petnjica čine večeras opus koji na svoj način promovišu posve neobičnu medijsku pojavu u liku ovog jedinstvenog časopisa.

Ne možemo se kao društvo, zajednica i pojedinci pohvaliti velikim civilizacijskim uzmacima kada je kultura sjećanja u pitanju. Po prirodi stvari, dosta ružnih stvari koje su mi se dešavale i koje se dešavaju upravo su u toj relaciji da svijet počinje od nas i da svijet počinje od mene. U zaostvaštini svih tragova, ličnih, porodičnih, kolektivnih i u krajnjem civilizacijskih, jesu i samo i prije svega povezani u riječi tragova. Efekti komercijalne prirode po prirodi stvari nose ili ne donose profit, ali baština i kultura i svekoliko nasljeđe jednog naroda onoliko je dobra, plemenita i onoliko se predaje u nasljeđe koliko je sadašnje živuće generacije znaju čuvati”, rekao je između ostalog Rutović, naglašavajući da je u to ime grupa posvećenika ili volontera željela da dio svoje kreacije, dio svog ontološkog bića preda u nasljeđe nekim novim generacijama, pa je očigledno da je u tom naumu uspjela kroz izdavanje časopisa Komun@.

Emil Ličina, urednik sportske redakcije Agencije Mina je izrazio zadovoljstvo što je autor dva teksta u tematskom broju Komune posvećenom Petnjici i sportistima koji potiču iz njihovog i svog rodnog kraja (Elsada Zverotića i Mite Ličine ), jer kako je rekao u dugogodišnjem radu u Agenciji Mina sve svoje informacije i tekstove potpisuje Agencija a zahvaljujući uredništvu Komune po prvi put je dobio priliku da lijepe i zanimljive tekstove o sportskim gromadama koji se ponose što potiču iz Bihora potpisuje kao autor , što mu je, kako je rekao, bila velika čast da bude jedan od potpisnika tekstova u Komuni.

Predstavljajući Komunu, prof dr Draško Došljak rekao je da se radi o časopisu sa jedinstvenim i osobenim tematskim konceptom, koji afirmiše sve segmente i aspekte neprocjenjive vrijednosti našeg ukupnog nasljeđa a što se tiče Glasnika Bihora da je to vjesnik nekih novih vremena izražavajući kao član redakcije da će iz godine u godinu Glasnik biti još kvaliteniji i dobijati na značaju, jer je sve više eminentnih autora ne samo sa ovog prostora koji objavljuju radove u njemu.

Mr Sait Šabotić, glavni urednik Glasnika Bihora rekao je da u za kratko vrijeme okupili značajne autore koji na pravi način prezentuju svaki ponaosob iz svoje oblasti tekstove u Glasniku pa je to bio slučaj i u ovom trećem broju koji je nedavno ugledao svijetlo dana.

“Trebalo je puno truda i vremena da sakupimo tekstove od eminentnih autora. Nadam se da ćemo u narednom periodu obezbijediti stabilne finansije kako bi mogli adekvatno nagrađivati autore tekstova i time stimulisali još novih kako bi Glasnik postao prepoznatljiv u naučnom pogledu i dobio relevantne ocjene i naučne setifikate poput nekih sličnih časopisa u okruženju”, rekao je Šabotić, izražavajući nadu da će ubuduće sve više autora koji potiču iz ovog kraja koji žive u okruženju i inostranstvu i naravno oni iz Crne Gore slati svoje radove da bi Glasnik Bihora “osvojio”mjesto koje mu pripada.

Govoreći kao dugogodišnji saradnik Komune Šabotić je rekao da se država Crna Gora može ponositi sa takvim glasilom koji je poodavno izašao van granica naše zemlje.

“Potpisom znalaca, čijom se idejom, pregalačkim radom i misijom koju slijede pripovjeda i čuva slojevita crnogorska priča i čitaoci postaju tragaoci i sljedbenici vremena koje nam je prethodilo, a da bi sačuvali prebogatu baštinu pobrinula se upravo Komun@ čija nas je priča o vremenu prošlom u vremenu sadašnjem okupila i povezala u mom zavičaju, iako sam čitav životni vijek proveo i živim u Nikšiću, ali osjećam svoje korjene i hoću upravo svojim činjenjem da dam doprinos afirmaciji baštine bihorskog kraja”, naglasio je Šabotić.

Na kraju promocije brojnim znatiželjnicima koji su izdvojili vrijeme da prate ovaj događaj, kao specijalni gost obratila se Branka Bogavac, francuski vitez kulture, poznata crnogorska spisateljica, književnica i autorka nekoliko knjiga pod nazivom “Razgovori u Parizu” i poslednje knjige razgovora sa 10 dobitnika Nobelove nagrade.

“Posebno sam počastvovana što govorim, o ova dva časopisa koji mnogo znače za afirmaciju baštine ovoga kraja, istakla je na početku svog izlaganja i obratila se u posebnom emotivnom tonu Bogavac, naglašavajući da je “Komuna , mogu slobodno reći napravila kulturnu revoluciju kada je riječ o afirmaciji naše baštine i zato je postala kulturni fenomen Crne Gore. Iako posvećena baštini, u stvari, ona je vizija jedne ljepše, duhovnije i mirnije budućnosti koja će se, duboko vjerujem, ponovo nadviti nad našim narodima, jer poslije velikog mraka, uvijek dođe neka snažna svjetlost da pobijedi”, rekla je ona.

Bogavac je takođe podsjetila da je Komun@ neprofitni časopis koji je namijenjen krhkom osjećanju životnih i duhovnih vrijednosti koje su u poslednje vrijeme tako dramatično narušene u svim kulturama naših naroda uz naglasak da je taj tako maleni, ali po sadržini veliki časopis, prvo osvajao srca čitalaca u Crnoj Gori a onda i onih koji žive širom svijeta, kazala je ona, izražavajući radost što je pokrenut još jedan časopis poput Komune, tj Glasnik Bihora, ali koji je posvećen strikno Bihorskom kraju koji će kako je rekla , biti pravi hroničar Petnjice i čitavog bihorskog kraja, kazala je Bogavac poklanjajući organizatoru sva vrijedna izdanja knjiga čiji je ona autor, a koje će krasiti vitrine buduće gradske biblioteke u Petnjici.

Inače, promociji ova dva časopisa među brojnim gostima prisustvovali su i Dejan Vuković, konzul Crne Gore u Njemačkoj, kao i čelnici Opštine Petnjica: Samir Agović, predsjednik Opštine i Mehmed Adrović, predsjednik lokalnog parlamenta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kenan H
Gost
Kenan H

Glasnik Biora hahahahaha

Lidija
Gost
Lidija

Ti veze nemaš i kriješ se iza lažnog profila.Kkav vjesnik Bihora.To je samo jedna sveska posvećena Bihoru i Petnjici a sve ostale su nacionalnog karaktera.D aje sreće da imamo još ovakvih časopisa druge bi nam ruže cvjetale.Još jednom svaka čast za Komunu i neka dugo dugo traje.

Lidija
Gost
Lidija

Zaista je fantastičan časopis.Rasterećen dnevnih događanja, a ima se puno tpga naučiti iz Komune.Samo čestitke Uredništvu

Radoslav
Gost
Radoslav

Bravo za najbolji časopis u Crnoj Gori.Kako da ga nabavim u Srbiji?

Kenan H
Gost
Kenan H

Teško!

Send this to a friend