Kultura

Časopis Komuna predstavljen u Luksemburgu

Sa promocije

Časopis Komuna promovisan je u Luksemburgu minulog vikenda, a promocije je imala multimedijalni karakter i izazvala je nevjerovatnu pažnju.

Učestvujući na promociji, Branka Bogavac poznata spisateljica i autorka brojnih intervjua sa poznatim svjetskim književnim i umjetničkim imenima, istakla je da duguje veliku zahvalnost organizatorima koji su, kako je rekla, na najljepši način pokazali da se svoja otadžbina ne zaboravlja.

“Komuna je, mogu slobodno reći napravila „kulturnu revoluciju“ kada je riječ o afirmaciji naše baštine i zato je postala kulturni fenomen Crne Gore. Iako posvećena baštini, u stvari, ona je vizija jedne ljepše, duhovnije i mirnije budućnosti koja će se, duboko vjerujem, ponovo nadviti nad našim narodima, jer poslije velikog mraka, uvijek dođe neka snažna svjetlost da pobijedi”, dodala je ona.

Bogavac je podsjetila da je Komuna neprofitni časopis koji je namijenjen „krhkom osjećanju životnih i duhovnih vrijednosti koje su u poslednje vrijeme tako dramatično narušene u svim kulturama naših naroda“ uz naglasak da je „taj tako maleni, ali po sadržini veliki časopis, prvo osvajao srca čitalaca u Crnoj Gori.

Govoreći na promociji Remzo Hajdarpašić, književnik i scenarista istakao je da ako ga budu ubuduće ljudi pitali kakav je to časopis Komuna, on će reći da je to pravi muzej.

“Muzej koji se drži u rukama i koji ima dosta prednosti u odnosu na klasične muzeje. Sveobuhvatan je, dostupan svima. Muzej koji možete pokloniti prijateljima i time ih zasigurno oplemeniti, napominjući da svi oni koji ga čitaju i druže se sa Komunom, da će se obogatiti znanjem iz prošlosti Crne Gore i to onim neprocijenjivim  bogastvom koje čovjek nosi dok je živ. Da je sreće ovo bi bio državni projekat zato što ne postoji bolji način da se upozna Crna Gora od iščitavanja Komune. Tu imamo sve sto karakteriše jednu državu: narod, istoriju, geografiju i kulturu”, zaključio je Hajdarpašić.

 

Prema riječima Amera Ramusovića, direktora Komune, različitost i multietičnost su bogastvo Crne Gore.

“Država koja nema svoje kulturno blago i svoje nedvojbeno vlasništvo nad njim, nije država. Pojedinac koji ne posjeduje kulturnu baštinu svog naroda, kao što posjeduje svoju kuću, ne može imati svoju identitetsku svojinu. To i vi ovdje u Luxemburgu dokazujete i dokazivali ste sve ove teške i turbulentne godine koje su za nama, vašu vezu sa matičnom državom i rodnim krajem, vi ste svojim radom i uz dosta muke i problema mnogo toga postigli u ovoj lijepoj zemlji koja je vaša zajednička domovina zajedno sa Crnom Gorom”, konstatovao je on.

 

Send this to a friend