Kultura

Caušević: Sve veći problemi, Crnogorsko narodno pozorište doživljava sunovrat

CNP

Sistemski problemi u funkcionisanju i radu Crnogorskog narodnog pozorišta bivaju sve očitiji i produbljuju se, ostavljajući za sobom ožiljke koji će se sve teže sanirati, saopštio je danas predsjednik Sindikalne organizacije CNP-a Mihailo Caušević.

Kako je istakao, ti problemi se posebno odražavaju na radni, profesionalni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih koji čine stub te eminentne ustanove.

“Ako je kultura stub društva, pozorište mora biti stub kulture. Ako je nacionalno pozorište stub kulture naše zemlje, onda je došlo vrijeme da otvoreno kažemo da je taj stub truo i da traži temljne reforme, nova ulaganja i potpore. Ali isključivo od strane kompetentnih i profesionalnih pojedinaca uz pokretanje sistema odgovornosti prema svima koji su doveli do urušavanja ovog stuba. Nedomaćinsko poslovanje, nemogućnost stručnih lica i onih koji “žive pozorište” da dođu do izražaja, nezakonita zapošljavanja, nepostojanje sistema odgovornosti, nepotizam i slično samo su neki od problema sa kojima se suočava naša ustanova godinama, a ovih mjeseci doživljava i svoj gotovo potpuni sunovrat”, naveo je predsjednik Sindikalne organizacije CNP-a.

Prema njegovim riječima, Sindikalna organizacija Crnogorskog narodnog pozorišta je godinama pokušavala da apeluje na (različite) menadžmente ustanove da se uvede red u poslovanje i unaprijedi položaj zaposlenih, ali ti pokušaji nisu urodli plodom.

“Tek po koja mrvica sa stola bi bila bačena u etar da zamaže oči kako zaposlenima, tako i javnosti, da se iza spoljašnjeg sjaja ustanove kriju ogromne nezakonitosti i nepravilnosti. Za rubriku “vjerovali ili ne” i za anale je činjenica da akt o sistematizaciji radnih mjesta u Crnogorskom narodnom pozorištu nije izmijenjen od 1997. godine. Dakle, na snazi je akt koji ni po svojoj strukturi, ni po sadržaju ne odražava realne potrebe i stanje stvari u našoj ustanovi”, naglasio je Caušević.

Podsjeća da je rad na novom aktu počeo još 2015. godine.

“Pod sumnjivim okolnostima je okončan bez rezultata. Nastavljen je u toku 2019. godine i prošao javnu raspravu, da bi pod takođe nejasnim okolnostima bio obustavljen postupak usvajanja. Dolaskom nove direktorice i uprave, nanovo je otpočeo rad na sistematizaciji koja je zaključno sa 4. septembrom 2020. godine dobila potrebnu saglasnost resornih ministarstava (kulture i finansija) ali iz nepoznatih razloga nije usvojena na sjednici Vlade”, kaže predsjednik Sindikalne organizacije CNP-a.

On je optužio aktuelni menadžment ustanove da je još jednom pokazao svoju nezaježljivu spremnost da samovoljno donosi odluke koje nijesu u korist niti ustanove, niti zaposlenih i iskoristio priliku da, u vakuumu koji je napravljen usljed neusvajanja nove sistematizacije od strane Vlade, raspiše konkurs za novo zapošljavanje i to na radno mjesto za koje ne postoji apsolutno nikakva potreba.

“Da se radi o radnom mjestu za koje ne postoji potreba najbolje govori podatak da to radno mjesto nije niti predviđeno predlogom novog akta o sistematizaciji. Sa druge strane, na radnim mjestima na kojima postoji potreba za radnom snagom, odnosno na radnim mjestima gdje recimo četiri izvršioca obavljaju poslove za sedam lica koliko je predviđeno, Uprava godinama unazad, pa ni danas, ne vidi potrebu novog zapošljavanja. Osim toga, nedonošenje akta o sistematizaciji za sobom povlači i nemogućnost izrade nekih od ključnih akata poput akta o procjeni rizika i drugih akta vezanih za ono što je najvažnije – a to su zaštita zdravlja i života zaposlenih. Postavlja se logično pitanje – u čijem je interesu ova i ovakva stuacija u nacionalnom pozorištu? Ko je i zašto dopustio da se nepravilnosti dešavaju i ponavljaju? Do kada će ovakvo stanje trajati i da li će neko snositi odgovornost”, upitao je Caušević.

Bezbroj je, kako je rekao, pitanja, a malo adresa sa kojih je moguće dobiti odgovor i postupanje.

“Sindikalna organizacija CNP-a se povodom brojnih nepravilnosti obratila nadležnoj inspekciji i Pozorišnom savjetu sa očekivanjem da će se u konačnom stati na put nedomaćinskom upravljanju ustanovom. Osim toga, Sindikalna organizacija obratila se i zahtjevom upravi radi dobijanja podataka o troškovima koji su izdvojeni za organizovanje Poetskog teatra, strahujući da su za ovaj projekat izdvojena značajna sredstva, čija raspodjela nije bila adekvatna, posebno kada su u pitanju glumci koji su bili angažovani, a koji prema našim saznanjima nijesu bili niti plaćeni”, istakao je.

On je dodao da će Sindikalna organizacija Crnogorskog narodnog pozorišta nastaviti, kao i do sada, da se bori za dobrobit zaposlenih u ustanovi i za samu ustanovu, koja zaslužuje da njome upravljaju i da je vode oni koji se u to razumiju i koji joj žele najbolje.

“Ujedno, Sindikalna organizacija Crnogorskog narodnog pozorišta ovim daje punu podršku borbi dijela glumačkog ansabla i njihovim zahtjevima usmjerenim ka što hitnijem rješavanju nagomilanih problema u našoj ustanovi, pri čemu koristi priliku da apeluje na resorno ministarstvo da u konačnom otpočne izmjenu zakonskih propisa na način da svim glumcima garantuje stabilnost zaposlenja i samim tim dostojanstvo profesije i dostojanstven život od svog rada, odnosno radnu i socio-ekonomsku sigurnost”, zaključio je Caušević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Interesantno kako su se mnogi tek sad okurazili da javno iznesu svoje probleme- sad se valjda ne boje gubitka beneficija u ocekivanju nove strukture, pa udri Misko. To vise govori o njima. Toliko.

Avokado
Gost
Avokado

Nevjerovatno kakvi su ljudi… Da, to najviša govori o njima, a nažalost ima ih puno. Sada će na sve strane da se jave dušebrižnici i da za sve proglase sunovrat… Ali, varaju se, ne ide to baš tako i sreća, pa ne zavisi baš sve od naše vlasti ili vlasti u okruženju. I dobro je da smo još uvijek interesantni… Više »

bravo Zeljko
Gost
bravo Zeljko

Zeljko Sozic je digao pozoriste iz mrtvih, nije bilo ni grijanja ni hladjenja kad je on dosao.
Zoldakova predstava od 5 sati je najbolje nesto sto sam gledao u CG.
to je kljuc kako se podizu standardi u kulturi i standardi lokalnih umjetnika kojima nije do toga vec kako vidimo samo do grabeza za direktorsku funkciju.

Slažem se
Gost
Slažem se

To nema veze sa podizanjem standarda. Standardi se dižu pažljivo i promišljeno iznutra.
Ne magičnim štapićem uvedenim spolja. Čovjek kojeg pominješ nema pojma. Radi neki copy-paste. Ali ne ide. Mislio je da će mu CNP biti igračka prije nego mu daju da se igra u Ministarstvu kulture. No izgleda se zaigrao.

Hohoho
Gost
Hohoho

Opet pricas samo o funkcijama, ti bi ovo bolje mogao tako razmisljaju svi u CG.

Send this to a friend