Kultura

Centralni programi Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori na Festivalu KotorArt

Manifestacija Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori trajaće od 20. juna do kraja septembra, a tokom tog perioda biće upriličena 24 događaja od kojih će centralni događaj, gostovanje simfonijskog orkestra Starog Budima, biti organizovano u okviru Festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, 21. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna.

Svi programi u okviru Nedjelja mađarske kulture u Crnoj Gori odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, a dodatne informacije o čitavom projektu i programima mogu se naći na www.kotorart.me

Prvi događaj koji nas očekuje na KotorArtu je najavni koncert KotorArt Međunarodnog festivala Klapa, 27. juna, na Pjaci sv. Nikole u Perastu, na kojem će nastupiti a capella grupa Fool Moon. U okviru KotorArt Kotorskog Festivala Pozorišta za djecu, 11. jula biće organizovana posebna predstava Emešin san, zasnovana na pješčanoj animaciji svjetski poznatog mađarskog umjetnika i reditelja animacionih filmova, Cako Ferenca. Emešin san nas vodi kroz vjekove mađarske istorije a jedinstven umjetnički izraz, pružiće publici priliku da uživa u živopisnoj, impresivnoj, pješčanoj animaciji, koja se brzo, poput filma, odvija uživo pred njima.

U okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike očekuje nas nekoliko događaja. U okviru serijala Luke Umjetnosti, u Porto Montenegru će 30. jula nastupiti poznata džez pjevačica Mirtij Mišeler, dok će se u Luštici Bay 1. avgusta publici predstaviti visoko cijenjena pop-rock zvijezda Mađarske, Ildiko Keresteš, poznata i kao “Mađarska Tina Tarner”. Prethodno najavljen centralni događaj je koncert Simfonijskog orkestra Starog Budima Danubia, na koncertu sa nazivom Zenehíd (Most muzike).

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo partneri Ambasade Mađarske u organizovanju manifestacije Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori. Ono što je veoma značajno, publika će imati prilike da kroz razne događaje upozna mađarsku istoriju i kulturu ali takođe i da se njihovi izvođači upoznaju sa našom. Naime, na centralnom događaju, koncertu simfonijskog orkestra Starog Budima, pod dirigentskom palicom Mate Hamorija, pored atraktivnih kompozicija iz Mađarske muzičke literature, orkestar će izvesti i dijelo Gusle, crnogorske kompozitorke Nine Perović.

Smatramo da su ovakvi umjetnički mostovi važni kako za bilateralnu saradnju tako i za našu evropsku perspektivu na polju kulture i ponosni smo što smo u prilici da sa partnerima iz Mađarske realizujemo ovako visoko kvalitetne i višeznačne projekte”, istakli su iz PR službe Festivala.

Send this to a friend