Kultura

Centri nezavisne umjetnosti bili bi iskorak za našu kulturu

FOTO: CNP

Ovogodišnje izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra protiče u znaku veće internacionalizacije, koju festival u svom predznaku i nosi, gostovanja svjetskih umjetnika i putovanja po crnogorskim gradovima. Ipak, i ove godine aktuelna je tema institucionalizacije festivala, ističe u razgovoru za Dnevne novine direktorica manifestacije Ana Vukotić.

INTERNACIONALNI PREDZNAK

“Najveća karakteristika ovogodišnjeg FIAT-a su internacionalni program i selekcija, ovog puta više nego do sada, prije svega zbog veće podrške glavnog grada i Ministarstva kulture. Ove godine imamo dva fokusa, slovenački i francuski, u okviru kojih su se publici u glavnom gradu, ali i u Kotoru i na Cetinju, predstavile ulične trupe iz dvije zemlje, a upravo tome FIAT i teži. Naša je želja da program svake godine više bude internacionalan, da se iz godine u godinu priključuje sve više ambasada. Ovog puta imali smo sjajnu saradnju sa slovenačkom ambasadom, Francuskim institutom i Fondacijom ‘Petrović Njegoš’. Nastavićemo da razvijamo te saradnje i nastojati da svake godine imamo nove fokuse”, ističe Vukotić, koja je na čelu festivala od 2013. godine. Proteklih pet izdanja obilježio je, pored kvalitetnog programa, problem institucionalizacije.

“Prije pet godina tadašnji ministar kulture Branislav Mićunović pozvao me je da obnovim FIAT. Tada je pokrenut razgovor o institucionalizaciji festivala i dobijanju statusa festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Pet godina je prošlo, a kao što vidite, u tom smislu se nijesmo pomjerili s mrtve tačke što pravi velike probleme. Mala ekipa, kakva je naša, uspijeva iz godine u godinu da podiže ljestvicu kada govorimo o kvalitetu, ali stvari suštinski nijesu postavljene dobro. Dok god se problem institucionalizacije ne riješi, nezavisna scena se neće na ispravan način razvijati. Mnogo je važnije da napravimo zdravu instituciju, nego da nam se budžeti povećavaju. Ne želim da zvučim nezahvalno, ali u ovom trenutku je mnogo važnije da se finansiramo iz evropskih fondova, za šta nemamo institucionalni okvir. Od početka je moja želja da ne budemo na budžetu opštine ili države, već da se FIAT u najvećoj mjeri finansira iz evropskih fondova”, kaže Vukotić i dodaje da bi idealno rješanje bilo dodjeljivanje starog vojničkog ili fabričkog objekta koji bi postao centar nezavisne scene.

Da je taj model funkcionalan, pokazalo se i prošle godine kada je festival održan u napuštenoj fabrici “Radoje Dakić”

STARI OBJEKTI UMJETNICIMA

“Centre velikih gradova krase muzeji, galerije, a nikako ulice u kojima se redaju kafane i butici, simboli ugostiteljstva. Nadam se da će Crna Gora poslušati preporuke Evropske unije i napuštene objekte dodijeliti za kulturu, sport i edukaciju. To bi bio iskorak za Crnu Goru, umjetnici bi dobili ambijent za stvaranje, riješio bi se i problem nezaposlenih umjetnika. Informacija o tome koliko je njih zaposleno sve bi nas zapanjila. Ako bi se takvi centri napravili u više gradova, postali bi društvo koje funkcioniše na višem nivou kreativnosti i duhovnosti”, smatra Vukotić i podsjeća da je prošle godine održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture na ovu temu.

“Kao i svaki put, sa tog razgovora izašli smo puni nade… Od 2013. godine mnogo se ministara promijenilo, ali, znajući kako stvari funkcionišu, ovo je pitanje za premijera. Tek kada on da uputstva, kada inicijativa stigne sa prave adrese, ovo pitanje će se riješiti”, zaključila je Vukotić.

Send this to a friend