Kultura

Čije su naše gusle?

Gusle

Iako su gusle kao tradicionalni instrument dio i kulturnog nasljeđa Crne Gore, a vještina izrade gusala je dio nematerijalnog nasljeđa Crne Gore, kao i sviranje i pjevanje uz gusle, upravo je to pjevanje uz gusle, kao dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije, upisano je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

<<<I gusle zavadile region<<<

Pitanje je zašto to Crna Gora nije učinila, odnosno, zašto nije dio svog nasljeđa prijavila za ovu listu?

Iz Ministarstva kulture za CdM kažu da se, cijeneći bogatu tradiciju sviranja i pjevanja uz gusle, koja se i u savremenoj Crnoj Gori praktikuje pojedinačno, u okviru guslarskih udruženja ili kulturno-umjetničkih ansambala, ali poštujući ovu tradiciju i kod drugih naroda i država, Crna Gora pridružila inicijativi Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, da nematerijalno nasljeđe vezano za ovaj tradicionalni instrument bude predmet daljih aktivnosti na pokretanju jedne multinacionalne nominacije prema UNESCO.

“Crna Gora samostalno do sada nije imala aktivnosti po ovom pitanju prema UNESCO, ali poštujemo nematerijalno nasljeđe onih koji bilo koji element nematerijalnog nasljeđa, vezan za gusle, doživljavaju kao dio svoje tradicije”, kažu u resoru Aleksandra Bogdanovića.

Oni su CdM-u potvrdili da tradicionalni instrument gusle, jesu dio i kulturnog nasljeđa Crne Gore.

“Takođe, vještina izrade gusala je dio nematerijalnog nasljeđa Crne Gore, kao i sviranje i pjevanje uz gusle. Nakon donošenja propisa iz oblasti zaštite kulturnih dobara, 2010. godine, Ministarstvo kulture je 2012. godine, u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara i Narodnim muzejom Crne Gore, realizovalo projekat Evidencije nematerijalne baštine na teritoriji Crne Gore, nakon čega je formirana Preliminarna lista potencijalnih kulturnih dobara, na kojoj su, pored ostalih elemenata, upisani i pjevanje uz gusle kao tradicionalna izvođačka umjetnost i izrada gusala, kao tradicionalna vještina”, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva kulture.

<<<Pjevanje uz gusle na UNESCO listi<<<

Nedavno je Dragan Hamović, posebni savjetnik srpskog ministra kulture, a ako su prenijeli tamošnji mediji, kazao jeda su gusle simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, ali da nisu samo to.

“Nema danas naroda u kojem je ovaj drevni element kulturnog nasleđa življe prisutan, poštovan i voljen. Zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i brojnim odanim slušaocima širom našeg kulturnog prostora”, rekao je on povodom upisa pjevanja uz gusle na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Srpski ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nedavno je rekao da je pjevanje uz gusle dio njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta dugog trajanja.

“Srpska kultura je slojevita što je posljedica preplitanja različitih kulturnih krugova, ali je, s druge strane, i samosvojna, autentična, autohtona. Nema sasvim autonomne kulture. Priča o kulturi je priča o kulturnim prenosima i razmjenama koje dugo traju. Srpska kultura je kao i sve druge kulture prvo morala da prima zračenja sa strane, da bi ta zračenja mogla da prenosi dalje. Kulture utiču jedna na drugu, obogaćuju se, oplemenjuju i mijenjaju i kulturno nasljeđe čini temelj i današnje savremene kulture”, naglasio je on.

Na kraju ostaje samo da se zapitamo-čije su naše gusle?

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan
Gost
Dragan

Realno gusle su srpske,a najviše su ih koristili srbi iz Stare Hercegovine i ostalih delova Crne Gore,obučeni u narodnu nošnju sa kapom sa četiri slova.Guslari su uglavnom opevavali junačke borbe srba protiv okupatora,najviše protiv Turaka.U suštini, problem danasnje tzv Crne Gore je identitet.Sve bi bilo mnogo lakše kad bi Montenegrini shvatili da su nova država,sa svojom zastavom,crkvom instrumentima i nošnjom.Aj… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Srpsko ,a nase !

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

E vala ka da cemo se od tih gusala najes’.

Uros
Gost
Uros

Slazem se da bi bilo preciznije reci “nematerijalno nasledje Srba” jer nas fala Bogu ima i dalje van Srbije a tamo se nekako najmanje njeguju za razliku od Cg a narocito Hercegovine…Kukaju Montenegrini za guslama a svaki sti koji nastaje uz njih ih opominje ko su.

Deki Srbenda
Gost
Deki Srbenda

Čudi me da Crna Gora ranije nije zaštitila pjevanje uz gusle kao nematerijalno dobro. Ja kad god upalim RTCG stalno gusla neki mladić KUD-a iz Crne Gore ili reportaža o mladim crnogorskim guslarima.

amo
Gost
amo

Ovo je sramota UNESKA sto ne prepoznaje neciju kulturnu bastinu,a jos veca nasih ljudi iz ministarstva kulture sto ne misle o kulturnom nasljedju svoje drzave.Mada ruku na srce braca srbi bi prisvojili i violinu i ostale instrumente da im moze bit.

DANGRAD
Gost
DANGRAD

O cemu su guslali Crnogorci prije 100 godina? Moze neka epska pjesma dje se pominju Montenegro ili Dukljani, odnosno, neka dje se ne pominje Srpstvo?

Zelenogorac
Gost
Zelenogorac

I mene interesuju nase crnogorska guslarske pjesme gdje see pjeva o dukljanstvu a ne o srpstvu.

Montenegrinja
Gost
Montenegrinja

Eto vam ih, najedite se.

Niksic
Gost
Niksic

Nase nijesu dok smo ovakvi. Napoltronskiji narod u Evropi trenutno.

Gudo
Gost
Gudo

Gusle su od javora suva….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

…njih je Srbin pet vjekova čuva!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet ti bleso. Nije ih Srbin “pet vjekova čuva”, no si dodao Srbe, ka što ih svuđe dodajete. Gusle ne mogu bit srpski instrument jer se uz gusle pjeva o junaštvu a vi tu karakternu osobinu nijeste imali, no ste tih pet vjekova prečučali pod Turcima.

Bullshit
Gost
Bullshit

Stara jedino ste junački uskakali u Hercegovinu i pljačkali narod tamo, kad niste imali leba da jedete. Sad vidim i Sv. Vasilija ukradoste.

Prc,Stara vrano
Gost
Prc,Stara vrano

Gusle moje, javorovo drvo, vas je Srbin napravio prvo.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Frulu ste vi cuvali bato!!! Dje i kad u koje vreme turaka ste opjevavali vase herojske borbe uz gusle????? Kada??? Sem Crnogorca niko gusla nije onda – Amin!! A pustite onoga vasega Visnjica – to je jedan na milion!!!

Mislim
Gost
Mislim

“Nase” koga vas? Vas albanaca? Pa gusle su nase Crnogorskih Srba to jest pravih Crnogoraca, Crnogoraca Svetog Petra Cetinjskog, i Njegosevih Crnogoraca i Crnogoraca Kralja Nikole. A vi Milovi Montenegrini vi niste Crnogorci vi ste sluge neprijateljima pravih Crnogoraca kroz vjekove vjekova.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Mislim…haha, e čuste li ovo da su gusle “nas crnogorskih srba” jer, oni su, zaboga , “pravi Crnogorci” (aooooook, tako vam se usirilo!)

Miško Vuković
Gost
Miško Vuković

Pa, no što su, no PRAVI i jedini ?
Budalice malena i stručnjače veliki – ništa ne znaš … 🙂

Pavle
Gost
Pavle

Reče neko dolje, imaju instrument! Valjda duvački?

Wilkins
Gost
Wilkins

Ti da išta MISLIŠ ne bi ovoliko baljezgao.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Cije su gusle? Pa serpske,ko i celi svet bree!

Vanjica
Gost
Vanjica

Da li iko od vas sto ste komentarisali zna da koristi gusle ?

Laik
Gost
Laik

Vanjice mozda necete povjerovati,to je jedina melodija bila u kuci.Ako nije bilo guslara onda su se pustale na gramofonu guslarske ploce (mozda 5-6)i ponekad Nikola Karovic.Crnogorcima gusle nijesu bila korota nego su ih nosili i u bojevima

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Vanjica, otkako pamtim, a evo već sedamdeset mi je, u našoj kući su oduvijek na zidu bile gusle. Nijedan dom Crnogorca nije mogao biti zamišljen bez gusala.

Jo€€€
Gost
Jo€€€

Sad okači tastaturu na zid.

Bullshit
Gost
Bullshit

Oro to samo kod vas gore u sela.

Veteran
Gost
Veteran

I to su u SRBINA prve kletve bile u izroda gusle ne visile

Wilkins
Gost
Wilkins

VANJICE dušo, komentarišemo i muziku i slikarstvo i književnost i sve druge umjetnosti iako ne sviramo nijedan instrument i ne slikamo ama baš ništa, a napisali smo samo poneko pismo ili mail.

Laik
Gost
Laik

Znaci li to da vece pravo na gusle ima onaj tamnoputi Srbin nego ja koji sam rodjen na Cetinje.Neka i RASTAN prisvoje kao njihovo jelo

Bullshit
Gost
Bullshit

Šta imaš ti sa Rastanom u ta sela gore ahhaah

Cuca
Gost
Cuca

kineske

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ostaviste Montenegrini Crnu Goru bez svega i onda vele sto je ne volis?

Mislim
Gost
Mislim

Na kraj cemo mi pravi Crnogorci je branit a ovi Milovi montenegrini ce preci na stranu neprijatelja i nazvat se Englezima, Turcima ,Albancima itd.reci ce da nikad nisu ni bili Crnogorci i pljuvace Njegosa sv. Petra Cetinjskog i pljuvace sve crnogorsko kao sto im i gospodar radi.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ahaaaaa evo javljaju iz UNESKA dace Cirilicu proglasit za numizmatiku Evrope…Nemojte se javljat Dukljani i prisvajat je

Marv
Gost
Marv

CG ima veze sa guslama, samo se vi odricete tih korjena. Sto sad pjenite. I ajvar su Slovenci u Unesco unijeli, njima je bilo bitnije nego ostatku Balkana. Tako su to I Srbi uradili. Vise cijene taj dio istorije nego Crnogorci. A o Albancima to je smijesno, oni su se tako zaletjeli da su presli I Srbe, oni nisu nebeski… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Srbi sve prisvajaju kao i uvijek, nek zaguslaju na Kosovo

Brdjanin
Gost
Brdjanin

A sto neka prisvajaju,kad si zadnji put cuo na RTCG gusle ?

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Brdjanin, e, ova ti je dobra!

Bokelj
Gost
Bokelj

Uzmite te vase gusle pa polako pu brda

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Nijesu u pitanju gusle nego pjevanje uz gusle.
Pjevanje uz gusle je upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Pgcg
Gost
Pgcg

Poenta je sto se termin Srpsko u originalu znacio Pravoslavno. I ti pravoslavci(srbi) su zivjelu u mnogo krajeva na Balkanu.A onda je neko odlucio da poistovjeti pojam Srbin i Srbijanac u svrhu velikosrpskog projekta stvaranja Velike Srbije. Mnogi su se nasli u zabludi zamjenom tih znacenja i moraju da znaju da se sad pojam Srbin koristi za Srbijance i da… Više »

NikS
Gost
NikS

hahhahahahaha, komentari ovde su zlato…pa ni ti ne verujes u to sto govoris,kako ti je se Njegos izjasnjavao?

Bullshit
Gost
Bullshit

Sto ti je vrsni antropolog, etnolog, istoričar, kulturolog i slično…. hahahah

4 nahije
Gost
4 nahije

Gusle su dio kulturnog nasleđa srpske Crne Gore

Djuro Djokovic
Gost
Djuro Djokovic

GUSLE su CG ili Al ili HR ili BiH koliko je prsuta CT, Kosovo AL, Istra HR i BiH država.

Gedžo
Gost
Gedžo

Gusle su Crnogorci ukrali od albanaca,to je albanski narodni instrument…

Njegos
Gost
Njegos

Crngorci i Albanci su plemenska braca ako nisi znao, to je zajednicki instrument.

Tomos
Gost
Tomos

Jedno stručno pitanje, može li Tompson uz Gusle

Drljo Sekulić
Gost
Drljo Sekulić

Obavezno, uz ćevape!

Region
Gost
Region

Čije su naše Gusle, naše nisu, bile jesu ali nisu više. Jer 90% guslarskih pjesma su o borbi Crnogoraca protiv Turaka, a to se više ne smije pominjati da smo bili okupirani 500g, jer to nije EU, već je to bilo TU 🙂 , preteča EU i tu smo bili izgleda svojevoljno. I čije su gusle, onih koji ih smiju… Više »

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Nase nek su nase. Svak nek registruje kao nacionalno nasledje il vec kako i nek uziva u njima. Crnogorcima , crnogorske
Srbima , srbijanske .

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Sve sto ima veze sa Srbaljima okupatorima nije Crnogorsko to je sunt.Srbalj Risto gusla po Crnoj Gori o junastvu dokle? Njegos i svi Petrovici su pridoslice iz Bosne(Travnika)koi su posrbili Crnogorce koi su do tada bili Katolici i Crveni Hrvati

Milenko Hrkac
Gost
Milenko Hrkac

Tako je Milo! U poviesti CG gusle su samo sirile mrznju ovdje,nije njih Srbin donio da Crnoj Gori donese napredak i dobro nego da posrbi ovaj narod koi je od tisucu leta pripada Dalmatinskom kamenu

Miro Barešić
Gost
Miro Barešić

Tutanj, Miljenko, prišo si granicu!

Tomos
Gost
Tomos

Crna Gora je dobila ime od Turaka, a bila je Cetinje i 4 brda a zovu ih Nahije. Tako da ne samo Petrovići, već i nas Podgpričane, Nikšićane (Nikšić je Hercegovski grad), svo primorje i sav sjever doživljavaj kao pridošlice.. Odnosno mi smo đe smo i bili, no je neko došao u Podgoricu

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Milo hvala na komentaru, rekao si istinu, pravoslavci na ovim prostorima su Srbi. Mada, zar ti nije malo čudno da barski nadbiskup nosi titulu Primas srpski.

wnk
Gost
wnk

Pročitaj malo o Androji Zmajeviću nadbiskupu barskom -primasu srpskom, koji je za sbe govorio: “Od mene nema vatrenijeg Srbina ni vatrenijeg katolika.” Dans su mu uzeli to da je Srbin, nego su ga pretvorili u Hrvata.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Srpska posla. Tako su prije 150 godina promijenili jezik da bude kao naš i hercegovački, pa je sad njihov. I ko gleda srpsku televiziju vidi da su počeli da kopiraju djelove naše narodne nošnje. Pa će za 30 godina reća da je to u stvari njihova nošnja a da smo mi, oni.

pogrebnik
Gost
pogrebnik

A ti srpski guslari kad guslaju uvijek obuku crnogorsko odijelo. Tako da ce i to odijelo vremenom postati srpska narodnja nosnja.

Zelenogorac
Gost
Zelenogorac

Etalon jezika je onaj Koji se govori u okolini Niksica. Tako ljudi I Danas koriste sve padeze I imaju pravilno akcentovanje

marius
Gost
marius

Gusle su jedan od rijetkih instrumenata koji se mogu svirat i sjedeci, a mogu cak i lezeci, a posto nas “bije” glas da smo lijeni, onda mislim da su gusle izvorno nas instrument.

Sugradjanka
Gost
Sugradjanka

A sto će gusle ovim novokomponovanim.

Oni sad slusaju Šopena, Mocarta, hrvatsku glazbu………. napredovali ljudi

A vi bi da on sjede i guslaju,

Kako ne 🙂

Milomir
Gost
Milomir

Milo obožava Mocarta a Roćen Šopena!

Geslo
Gost
Geslo

Novokomponovani su oni koji slusaju Sopena i Macarta, cudno objasnjenje draga Sugradjanko. A i hrvatska pop muzika nije novokomponovana.

Brcki
Gost
Brcki

E a ima jedns caka tu, naše gusle imaju dlaku od pastuva a u srbiju od morske dlake, tako da naše imaju stariji etno zvuk, tako možemo zaštititi model drugačiji s divojarcem obavezno

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Pod hitno angažovati naše intelektualne perjanice , Andreja Nikolaidisa, Šoka Radojičića, Boksera Popovića, Đonovića-koliko ko da, Darka Šukovića da razmrse ovo … Ugrožena je naša mlada demokratija i naš najsvjetliji instrument … Oće da ga otmu, što više ovakvih tekstova , bravo za CDM….

Zeta
Gost
Zeta

Ibro, spušti roletne i prebači na Pink. Počinju ti zvezde granda.

Zekic
Gost
Zekic

I J U li te muve .

Najću te
Gost
Najću te

Iju lji tebe, zečiću malji?

Milomir
Gost
Milomir

Recimo da Šuković u Živoj Istini organizuje boks meč Popovića i Nikolaidisa, Šok uživo gusla, a da to stručno analizira Djonović!

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Slažem se, nego čini mi se da Nikolaidis i Popović nisu ista kategorija… tu bi bio problem, prijavili bi nas Svjetskoj bokserskoj federaciji … hehhehehehehehehh….

ljesnjanjin
Gost
ljesnjanjin

Ali bi sa Beckovicem i slicnim kanavacama obrisali pod

Milomir
Gost
Milomir

Kako ono bi, 100 kanavaca u boj podje…

Zelenogorac
Gost
Zelenogorac

Bokser Popovic o ovome najvise zna

Ivo perverzija
Gost
Ivo perverzija

On svira Sebastijanu!

luka pg
Gost
luka pg

bla bla bla.. rekao Aleksandar Bogdanović…. reci brate odrekli smo se gusala jer svakako mijenjamo istoriju pa nam ni gusle ne trebaju.

Geslo
Gost
Geslo

Gusle su osramotili priuceni stihoklepci, koji su svojim paskvilama pokusali promijeniti istoriji. Brojni su primjeri.

Key1
Gost
Key1

Gusle iliti Zagluszą, su pre anticki instrument koji potice iz Slovenskog carstva koje se prostiralo od Drezdena do Soluna i Novogoroda. Koji su Arapski trgovci kraje 4-og vijeka stare ere prenijeli u Arabiju odakle kasnije odlazi prvo na Krit, pa u Otomansko carstvo. Na Balkanu su donesene krajem 2-og vijeka nove ere kao poklon staro Slovenskog kralja Gezdimira dinastiji Svevladovic… Više »

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

srbi se poinju u guslarskim pjesmama od 91 pa ovamo kad su poceli po kafanama da ih sviraju i velicaju srbijansku okupaciju po bosni i hrvatskoj i palili one pjane rezerviste i paravojne formacije..

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

To je pravi naslov… ne treba srbiji udarat na trag sto je ona to prijavila kao svoj oni su poznati po prisvajanju i okupaciji… oni se izjedose i vise nisu znali sta ce od jada i prisvojise gusle… a to sto ni jedna kuca u srb nema gusle nii ima jednog srbijanca koji ih umije svirat, no su delije protiv… Više »

NKL
Gost
NKL

Delije su izvorna srpska rijec.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. “Delije -srpska riječ” Uzmi rečnik Vujaklijin pa pročitaj: “Deli”-junak “delija” -turski vojnik. Pa analiziraj pjesmu “igrale se delije, nasred zemlje Srbije”, koju vi Srbi pjevate.

NikS
Gost
NikS

nismo ga mi doveli jado jadna no je decko sam dosao, jer se ponosi srpskim poreklom a ne ko ti i ovi milovi sendvicari, baljezgas i prodajes dusu za par sendvica botino raspala

Pantelija
Gost
Pantelija

Aj’, ne sprdaj se da si nabavio i treću knjigu!

NKL
Gost
NKL

Salim se.

PetarPan
Gost
PetarPan

Malo je mnogo 600 god. borbe srba protivu turaka.Od turaka su dobili teritorije ugara,manastire vizantije pa i gusle.A i sarađivali sa turcima do kraja 19 i početka 20 vijeka.Jedinog borca koji je pokušao da se suprostavi turcima Karađorđa su ubili i glavu odnijeli paši u Beograd.

TG-PG
Gost
TG-PG

Je li bilo glasanje u UNESCO za gusle?

dali
Gost
dali

I još nešto pošto se ovdje bune neki da je naš instrument gusle pa kojim su instrumentom svirali Dukljani ili možda Iliri ili kako sebe zovu Montenegrini .Mislim da uz sve što negiraju ovi novi vladari Crne Gore dobro je što ne zabrane i gusle da se sviraju u Crnoj Gori jer Gorski Vjenac i Njegoš su jedna duše.

milan
Gost
milan

Biva sto nikada bilo nije i sto ne moze biti ,svetinje ovoga naroda sa krsa su anatemisani ,potajno zabranjeni i baceni u zaborav.Problem je sto ne postoji jedna jedina pjesma niti stih ,koji bi potkrijepila dukljansko montenegrinske stavove i prekrajanja istorije.I zato Srbija ima puno pravo da prigrli ono sto se vi sa gnusanjem odbacili.Na kraju krajeva ,jedan narod vazda… Više »

Lobovanje
Gost
Lobovanje

Crna Gora je Crnogoraca, tako je bilo i tako ce biti. Dukljani i Iliri su svakako narodi sa poznatijom istorijom od Srba, koji su robovali 5oo godina.

Cuca
Gost
Cuca

Gusle mi oštre jatagane i mekom strunom vidaju rane, kako ovo leži u dugu srbsku istoriju borbe protiv Turaka 600godina, to nema veze sa Crnom gorom, u CG za to vrijeme nije bilo bitaka sa Turcima…

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

nikad se mi nismo trudili da zapisemo istoriju kao nasu…jezik koji je karadzic zapisao je crnogorski.

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

Nisu gusle onog ko prvi potrči u UNESKO.U srcu i dusi svi u regionu znaju kome pripadaju

NikS
Gost
NikS

Tako je brate Srbine..gusle su nasledje Srba iz Crne Gore

todor
Gost
todor

Srbijanci su falsifikatori i mitomani. Sva njihova istorija je laz, da bi sakrili pravu istinu…da su gubitnici vazda bili, nemocni, sluge raznih vladara…jedino su dobijali kada su im bile velike sile naklonjene…svaki poraz su pretvorili u pobjedu i izdgradili lazan sistem vjerovanja u nebesku naciju…sto im se obilo o glavi…naravno, gusle su proslavili Crnogorci..a ko ih je izmislio i uveo… Više »

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

pa da cak su i slijepog Filipa Visnjica falsifikovali cccc… koliko gluposti ovdje pisu ljudi ma knjigu u ruke i citati a ne lupati ka maksim po diviziji

Key1
Gost
Key1

Tacno. Ali ISTORIJA je LAZ. Mi nemamo pojma o istoriji. Sve arhive drzi Vatikan. Kad ih puste u etar sve ce se znat. Ali je istina da gusle poticu jos od 5-og vijeka stare ere iz oblasti Novogoroda, pa su ih odatle trgovci prenijeli u Arabiju, da bi iz Arabije dosle u Otomansko carstvo nakon nekoliko vjekova, i odatle isle… Više »

Boris
Gost
Boris

Todore, aj otidji do ANB-a ,ceka te dzak brasna i 50 eura.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tukljani se sad sjetili gusala a do skoro o njima pogrdno pričali.

Caka
Gost
Caka

Da im nema Srba ne bi znali sto ce.

igalo
Gost
igalo

Govorahu ”đe ćemo s guslama u Evropu” a sad bi išli.

dali
Gost
dali

Pa kad se odričemo ćirilice ,srbskog jezika i najnovije još i gorskog vijenca kojeg neki ito pravoslavci hoće da izbace iz škola onda nam ni gusle ne treba .U Srbiji nikad nisam čuo da Njegoša i Gorski vjenac neko negira a u svojoj zemlji mi radimo to što nikome nebi palo napamet onda nam i treba tako a nisu nam… Više »

Srbin Bar
Gost
Srbin Bar

Sad ste se sjetili gusala ? Pa zar za modernog Milogorca gusle nijesu arhaičan i primitivan instrument koji ga podsjeća na ono što je nekad bio a danas ne želi da bude! Nema ljutiš,odrekli ste se gusala,čak se i sprdali sa njima a sad vam teško pada što su u Unesko prihvaćene kao dio srpskog kulturnog nasljeđa… Vašem licemjerju nema… Više »

lara
Gost
lara

Iskompleksiran narod! Nikada nijesu imali njihovu autentičnu narodnu nošnju pa su je prisvojili od Francuza. Naime , čuvene srpske čakšire i kapa su bili vojna odjeća francuske vojske. Tako je i sa guslama i sa još mnogo drugih stvari. Nemaju svoju istoriju i naslijeđe pa otimaju od drugih. Srpska posla!

igalo
Gost
igalo

A moja vara kako si znavena! Čitajući tvoj komentar pozli mi od smijeha od gluposti koje si napisala!

CiNick
Gost
CiNick

Davno sam ja pisao da će se ovo desit, jer o našemu nasljeđu niko ne brine. Evo, sad pristaju da su gusle kulturna baština i kurte i murte, iako se crnogorske gusle rezolutno razlikuju od gusala drugijeh naroda, baš kao i način pjevanja! Ironija je da su gusle prisvojili oni čija tradicija ih uobšte ne poznaje te je to još… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Brutalna nepismenost u pokušaju korišćenja arhaizma.

CiNick
Gost
CiNick

Ne drobi. Nijesu to nikakvi arhaizmi, već živi jezik crnogorski, kojega se ti očito stidiš. Moj tačnopis je daleko tačniji od nametnutoga srbskohrvatskoga, u kojega se kunu tikve bez korijena. No, razumijem, tebe smeta što sam lupeže nazvao lupežima.

Lektor
Gost
Lektor

U pravu si, rezolutni, nijesu arhaizmi nego nepismenost! “Tebi” smeta “srpskohrvatski”, tačnopisu?

Ispravka
Gost
Ispravka

rezolutan ((nlat. resolutus))
odlučan, rešen na delo, odvažan, smeo, srčan; pribran, priseban.

Ljuma
Gost
Ljuma

Gusle su podrijetlom iz Albanije,kasnije su preseli u crnoj gori da bi nakon raseljavanja Crnogoraca u Srbiju presle na tlo Srbije,istina prve pjesme uz gusle su izdvodjene na prostorima sjeverne Albanije,lahuta,tako su nazvane medju albanskim gorstacima.

PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

ljuma đe si iša u školu

Juzni126
Gost
Juzni126

Ljuma zaboravljas da je Albanija(Epir) srpska teritorija, cak i 1500. godine je vecinski bila nastanjena Srbima. Nadji jednu guslarsku albansku pjesmu a da je starija od nase srpske/crnogorske? Albanski gorstaci postoje ali u malom broju, prosjecna visina u odnosu na nas iz Crne Gore je neuporediva. Zakrzljali su, a i to sto je visoko pomijesano je sa nama.

Pracka
Gost
Pracka

E jbg, sad nema cudjenja, cije su nase gusle. Vi bi gusle a stidite se guslara. Vi bi drzavu a stidite se naroda. Vi bi tradiciju a stidite se istorije. Ne ide to tako. Stidite se svega osim lopovluka.

Cantona777
Gost
Cantona777

Pravi odgovor od tacke do tacke pa sad placite odje u komentare.

Krsto
Gost
Krsto

Mi se jedino stidimo posrbica!

Pracka
Gost
Pracka

axaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa znaci pogodio sam u metu, svega se stidite osim lopovluka axaxaxaxxaxaxaxxaxa

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Znaci stidis se i pradjeda;) cccc

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

A svi zajedno Krsta!

rajan
Gost
rajan

….koliko se ja sjecam prije nekoliko godina Kilibarda je napada gusle, sad kad su ih Srbijanci registrovali u UNESKO, mi se sjetimo da i mi guslamo…..

Oluja
Gost
Oluja

ništa novo. đe god mogu, srbi kradu i falsifikuju. to im je u genima.

Region
Gost
Region

Ako je tema “Gusle danas” više ih ima na Tibetu, Bora Bori… Ako je tema “Gusle nekada” onda su Crnogorske

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Gusle najvjerovatnije potiču sa područja antičkog Srednjeg Istoka, mnogo prije Srbalja, Arbanasa i Montenegrina, tako da je spor besmislen. Kad nekom Zapadnjaku pustite gusle, on prepoznaje arapaski etno melos.

NikS
Gost
NikS

zapadnjak prepoznaje arapski etno melos? hahahahhahah koji si ti idiot majko mila…

Bokelj
Gost
Bokelj

Aaa nek uzme Srbija sve. Jeste, sve je njihovo. Ajde dajmo im sve možda postanu srećni i pretvore se u pozitivne komšije.

Realno
Gost
Realno

Dobre komšije kao vi, što protjerujete sve srpsko, odricete se istorije i tradicije jer se srpska, hapsite Crnogorce koji ne misle da su Dukljani, ponižavate Srbiju priznajuci dio njene teritorije i glasajuću u UNESCO i Interpolu, zabranjujete srpskim intelektualcima da uđu u zemlju u kojoj su rođeni i gdje im porodice žive, a izvozite vase bjelosvjetske kriminalce u Srbiju. Jeste,… Više »

PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

realno ajde prijatno vrijeme je da spavaš

Metlo
Gost
Metlo

Cu podgoricanka buahahahahahah

Anton
Gost
Anton

Volio bih znati da li postoji neko u ministarstvu kulture ko je zaduzen da uradi ovakve stvari za CG na vrijeme a ne kasnije da se kajemo i ljutimo sto je to neko drugi ucinio a ne mi na vrijeme. I taj neko prima platu za svoj posao? Jos malo pa ce pljevaljski sir , njegusku prsutu i bokeljsku mornaricu… Više »

Srpske gusle
Gost
Srpske gusle

Šta fali. Eno Slovenci registrovali ajvar kao svoj proizvod a Česi to isto uradiše sa šljivovicom. Ionako ste govorili da gusle treba staviti u vitrine gde im je i mesto. Čemu sad žal za istima.

Kan kan
Gost
Kan kan

Gusle su se kao dio tradicije ubjedljivo najvise odrzale u Crnoj Gori. Ne samo u odnosu na broj stanovnika nego u apsolutnim ciframa. Po tom osnovu Crna Gora je zemlja kojoj po Uneskou treba da pripada to prvijenstvo bez dileme, ako imaju imalo strucnosti za ova pitanja. Srbija je zemlja u kojoj je ta tradicija skoro mrtva, kao i ostale… Više »

Hijo
Gost
Hijo

Slazem se. Treba zabraniti i “pjesme” pojedinih “stihoklepaca” koji su umislili da su pjesnici gusala tok im nepismena DF gomila to odobrava. Njihovi nazovi “stihovi” svojom besmislenoscu i bezvrijednoscu samo ruze taj tradicionalni instrument .

rajan
Gost
rajan

….Republika SRPSKA ima vise guslara no citava CG, i tu su se zadrzale najvise, ja ne vidjoh ni jednog Crmnicanina da umije zaguslati, a u malom Savniku koliko oces, mada je to stara Hercegovina pa nije ni cudo…

Weri
Gost
Weri

Vas ne racunamo, jer nemamo evidenciju Jetija sa guslama.

Pgcg
Gost
Pgcg

Rece i osta ziv.

krečohakija
Gost
krečohakija

O čemu se gusla bez o Srpstvu i Kosovu… tako da je definitivno Srpski instrument a ne Dukljanski, Albanski itd… To morate prihvatit. 🙂 🙂
Sad ste se sjetili velje dukljani gusala

presudilamučaki
Gost
presudilamučaki

Gotovo je, gotovo…

bakardin
Gost
bakardin

zanimaju vas gusle a nemate ni hljeb jutros da kupite . . . . . . .samo pametujte . . . . .i umjesto da izdrzavate roditelje oni izdrzavaju vas pa i da ce gladovat . . . . .e kuku nama za nas . . . . . .

bakardin
Gost
bakardin

ovi iz cdm su pametni . . . . . . . . . . .a narod jos pametniji . . . . . . .sve ce ovo biti tursko . . . . a vi samo pametujte . . . . . . .

Serdar
Gost
Serdar

Da nije ovakvih članaka…koje cdm forsira maksimalno…posrbice ne bi imale dje liječiti svoje frustracije…ovo je za njih terapija…

Pgcg
Gost
Pgcg

Vuk Karadzic je pisao da je u Srbiji vrlo rijetko srijetao gusle dok ih u Crnoj Gori ima svaka kuća i da svaki crnogorac zna da pjeva uz gusle.

anonymous
Gost
anonymous

Cak i da su u CG zene svirale i pjevale uz gusle, tamo dje nema odraslog muskog celjadeta…

Region
Gost
Region

Tada je tako bilo, a pričaju o situaciji danas

Bullshit
Gost
Bullshit

Tako je! Dok ste zivjeli Kosovski zavjet!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Gusle su Srpske ali je problem sto Srbija koristi termin Srpsko da privuce uz Srbiju sve sto zeli. CG ne treba da se buni sto je Srbija uvela gusle u bastinu pod pojmom Srpske vec da insistira da se razdvoje pojmovi Srpsko i Srbijansko. Kad je nesto Srpsko to pripada i Srbiji i CG i BiH i vecini Hrvatske i… Više »

Generacija
Gost
Generacija

Moj djed ima prave gisle..Ne gundi vise..Sad GUNDE neki novi ljudi koji traze da se svadja narod …pljuje psuje i td…Zagundite vise….

Aaaa
Gost
Aaaa

Ne serite i ti i djed.

BENG
Gost
BENG

Uz gusle se GUDI …em te blesavog!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pušti Gundelja da gundi!

Caka
Gost
Caka

Milo je rekao sa guslama se ne moze u Evropu eto Srbima ne smetaju da idu u Evropu sa njima.

Radosav72
Gost
Radosav72

E pa i Srbi ce u Evropu taman kad i oni sa vuvuzelama. Ne bih im ja dirao gusle, castimo ih to. A inace gusle su Turci donijeli na nase prostore.

BudoMNE🇲🇪
Gost
BudoMNE🇲🇪

E moj Jadosave.

Kokot
Gost
Kokot

Da je ovaj priučeni novinar ikada pitao guslara od kad sviraš gusle ovaj bi mu odgovorio ne ‘sviram’ nego guslam

razocarang i
Gost
razocarang i

Vi,izgleda de znate,kako se moze neka tradicija jednog nsroda zastitit u UNESKU. Mislite,da je dovoljno,previt paoir i usetat u Unesko i reci : ,,Ovo i OVO je nasa tradicija,zelimo da je zastitimo,,i gitovo. Ne,poslije kandidature,UNESKO,godinu dana privjerava validnost kandidature,i tek poslije PROVJERE,vrsi se REGISTRACIJA. Inace,u Crnu Goru,gusle su dosle iz Hercegovine,isto kao Crnogirsko kolo ORO,i to preko PIVE i Niksica… Više »

Olday
Gost
Olday

Ova vlast Crne Gore se odrekla svoje tradicije i nasleđa, i zato kad neko od njih pomene gusle treba da se pokrije po ušima. Eto im Bošnjaci i Albanci pa neka s njima prave koalicije

Region
Gost
Region

Ako je Njegoš genocidan i njegova dijela, onda su Gusle instrument isključivo za širenje genocidnih ideja. Tako da možemo uz zahthev za promjenu izgleda Zastave, Grba.. očekivati i zabranu ovog instrumenta na javnim mjestia, svečanostima, i predlog da uzmemo one Gajde, pa možda džabe dobijemo one karirane suknje

putalj
Gost
putalj

ja bih volio da mi se dostavi slika srbina uz gusle uz tradicionalnu srpsku nošnju. sa šajkačom, gunjom i opancima.
Ništa im nije sveto!!! NIkad više 1918.!!

Kvenn
Gost
Kvenn

Što će tebi gusle kad se stidiš svojih predaka, slugo

putalj
Gost
putalj

Servia (staro ime za Srbiju) – Servi – sluge!!! Pametnome dovoljno.. Kroz istoriju ste služili okupatore.

putalj
Gost
putalj

frula je srpski instrument.

Mirko
Gost
Mirko

putalj je konj!

Bullshit
Gost
Bullshit

Sa kojega si to jezika preveo poligloto hahahahah

Јован
Gost
Јован

Guslar u Nišu, 1912. godina.
comment image?_nc_cat=101&_nc_eui2=AeFy94reEm0pEOOx9wXs_MXyiO5GZKxWGUN3B-cbaQ8meY2DfxBPyJvmvqZievOowI3AVrY7EBOMZV2AAueM3SnmazLpnIvL6G6aT_kyQdg-TA&_nc_ht=scontent.fbeg4-1.fna&oh=c1bb097321d08a5408005c51749a65bf&oe=5CAEB7E1

Fileo
Gost
Fileo

Zato što gusle nemaju veze sa Montenegrinima. Njihov nacionalni instrument je više duvački, a zove se prkno okupatora. Gusle su nacionalni instrument Ljudi iz Crne Gore (a ljudi iz Crne Gore se izjašnjavaju kao Srbi);

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Srbi su samo dok su CG. A predju granicu postaju Crnogorci. Toliko puta sam tome licno svjedocio. Zasto to rade, nije mi jasno.

Ombre
Gost
Ombre

Tacno tako. Crnogorac dje god u svijet podje vrati se kao Crnogorac,jedino kad u Srbiju podje vrati se kao Srbin.Ne smeta Crnogorcima sto su Srbi prijavili gusle,nego sto nosu oni prvi se sjetili da prijave.

Boris
Gost
Boris

tacno tako Fileo!!

Pgcg
Gost
Pgcg

Sjedi jedan.

Cinnalins
Gost
Cinnalins

To je to Fileo!

Vuk
Gost
Vuk

Ha ha

brainsprinter
Gost
brainsprinter

@Fileo hahahahaha genijalan komentar, uljepsao si mi dan 🙂

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Meni nije smiješno!

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Gusle su Srpske a znate svi vi sa izmisljenim nacijama da je to istina no kad Srbi cute i treba da gurate lazi o svemu i svacemu. Gusle su i Crnogorske no Crnogorci su Srbi, Gusle su i Bosanske no samo Srba iz Bosne(a zar Bosna nije stara Srpska drzava i sadasnji bosnjaci ne bjehu li Srbi koji su vjeru… Više »

brkoo
Gost
brkoo

Šta reći, gusle su isto kao ćirilica protjerani iz Crne Gore.

Bata Cucka
Gost
Bata Cucka

Mene đeca uče ćirilicu u školi, kao i ostala đeca, tako kako ti je ovo istina onda ti je i ovo drugo istina

anonymous
Gost
anonymous

O tome da se danas ne smije zapjevat uz gusle zbog koalicionih partnera, reci cu vam samo da jedna ulica na St. aerodromu u Pg nosi ime Avda Medjedovica, a vi istrazite ko je to bio i zasto je bitan da dobije ulicu u glavnom gradu… Sto se tice Srbijanaca, neka su im srecne. Jos nek nauce da ih prave,… Više »

Gost
Gost
Gost

Nije problem što je Avdo bio guslar. Zbog toga je ulicu i dobio, problem, (za ljude poput tebe, bivše pravoslavce) jesu tekstovi koji se pjevaju uz gusle. U njima se pominje čojstvo, čast, vaskolika ljudskost kojom je bio zadojen svaki crnogorac. Ponosan na sebe, svoju nepromjenjivost, po pitanju vjere i države, nijesu se pravi crnogorci prodavali za tanjir pileće supice…… Više »

anonymous
Gost
anonymous

Prvo, ja nijesam ni bio niti cu bit ni pravoslavac, ni musliman i kakve god drugo priznate i nepriznate vjere… Drugo, za razliku od tebe, ja ovdje nijesam gost, no domacin… Trece, nikakvom muslimanu guslat ne smije bit problem, bas kao ni Crnogorcu, Srbinu ili kome godj drugo. No je problem upravo u tome sto se svako lati gusala a… Više »

anoniman
Gost
anoniman

o cemu vi pisete cije su gusle bolje pisite o poskupljenu struje od nove godine i o zivotnom standardu gradjana kako da prezive a ne o guslama i glupostima

Daks
Gost
Daks

Ne seri više! Samo laprdate o poskupljenjima! A pun ti je frižider!!!

Roro
Gost
Roro

Ajmo onu o đedu Vuku!Kad zagrme gusle,Turci hćaše gaće puniti!Ne znam što se sadašnji muslimani bune?

Jato
Gost
Jato

Što će ministar da učini sad??? Kako vratit ovo??

Dragutin
Gost
Dragutin

Da ponovim i ovdje: Da si reka srbijancu u Beograd, prije 30 godina, da su gusle njihove i da oni guslaju, naljutio bi ti se. Reka bi ti da je to crnogorsko i da to tamo oni seljaci crnogorski guslaju. Ovo je živa istina. A danas je evo istina da oni vjekovima guslaju sa sve šajkačom na glavu. Istina je… Više »

Pgcg
Gost
Pgcg

Ziva istina, sprdali su nam se zbog gusala.

brainsprinter
Gost
brainsprinter

@Dragutin, Beogradjani nisu reprezentativni Srbi. Niko nije rekao da su Gusle Srbijanski vec Srpski instrument. Izmedju Srba ima prilicno velikih geografskih kao i kulturnih razlika. To nas ne cini manje ili vise Srbima, vec samo Srbima.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Da je bilo kom Crnogorcu mladje generacije neko tad rekao ajmo na guslarsko vece rekao bi mu bjezi to je za seljake. Podji i danas na guslarsko vece(ako je u gradu) i ako vidis deset mladih ljudi vodim te na veceru. Izvornu narodnu muziku i gusle cuvaju seljani jer se gradjani pogospodise i hrle zapadnim vrijednostima pa bi oni ciji… Više »

Dragan
Gost
Dragan

Dio kulturnog nasljedja Srbije je frulica uvijek bila,kakve gusle..Srbi iz Hercegovine su svirali gusle,ali kakve to veze ima sa Srbijom..i ako ih je svirao neko u Srbiji to su Crnogorci..je li iko ikad u kuci Srbijanca vidio gusle na zidu?!Imaju ljudi bolesnu potrebu da otimaju tudju istoriju jer je njihova mucna..

YU CT
Gost
YU CT

Odakle je bio Filip Visnjic sliepi starac tvorac Gusala. Pa kaze pjesma Srbin negdje sakriven u gori pravo cudo izmisli i stvori nauciga sila sa nebesa Javorovo drvo te istesa

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Gusle su naš, Bosanski instrument!

Prc CG
Gost
Prc CG

Ma ti si jedan običan buzdovan….

razum
Gost
razum

Nisu nama problem gusle, ovaj instrument je siroko rasprostranjen, problem veliki su guslarske pjeme koje su neukim i zadojenim istrorijska citanka.

brainsprinter
Gost
brainsprinter

@razum hahhaha sad bi da promijenite i tekstove pjesama, jadan vam je ovaj montenegro nesto. Pitajte albance i hrvate da vam pomognu da sastavite pjesmice, jadni…

Ida
Gost
Ida

Sramno, šta je učinio naš ministar kulture?

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Srbi su se vazda sprdali sa guslama i guslarima to svako zna a sad oni te iste gusle proglašavaju srpskom tradicijom
Ljudi jel ovo moguće , krivicu snose crnogorske institucije koje nisu pokrenule inicijativu za proglašenje kulturnim blagom Srbi to pametno iskoristili
Ista sudbina je zadesila Crnu Goru 1918.

Gaucho
Gost
Gaucho

To je samo naš nacionalni instrument

Kiki
Gost
Kiki

Ada utrkivali ste se ko ce bolje pljunuti na gusle, crkvu, tradiciju. Gusle su oduvjek bile Srpski instrument. Sa njihovim tonom je stvarana Srpska Crna Gora. Na njima je opjevano kako se stvarala CG sabljom sjekuci Turke okupatore.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Gusle su najeftinija propaganda i laz nesto poput danasnje zute stampe, tako da bi to prepustio srbima. Mi smo moderna drzave, a gusle i moderno ne idu zajedno.

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Ti bi gusle prepustio tj zapalio sve bas za to sto su Srpske sto ukljucuje i sto se u njima obicno velicaju bitke protiv okupatora turaka i njihovih vazzala Srba koji su promijenili vjeru

Fileo
Gost
Fileo

Eto vidiš, ja vas bolje ne bih definisao. Bravo!

free samples
Gost
free samples

pa moderna Crna Gora multietnicka ,multikonfesionalna ,na vratima EU i clanica NATO je krajem devedesetih raskrstila sa prosloscu pa i sa guslama.Sto se sad bunimo kad komsije bastine zajednicku tradiciju.Narod treba da drzi do tradicije ..da li je to slucaj sa Crnom nam Gorom u kojoj se nesmije zapjevati uz gusle da nebismo uvrijedili koalicione partnere,nesmije se Njegos pomenuti jer… Više »

Muda za bubrege
Gost
Muda za bubrege

Kakve gusle micite to.malo nam je mrznje,podjela i ratova jos treba i da pjevamo o tome.

Marko-DPS
Gost
Marko-DPS

Gusle su ISKLJUČIVO CRNOGORSKI INSTRUMENT.Niko,nikada u staroj Jugi nije dovodio u pitanje da su gusle crnogorske.Mislim da je greška našeg ministarstva što samostalno nije prijavilo gusle na listu autohtone crnogorske kulturne baštine.U mojoj Lješanskoj nahiji SVAKA KUĆA IMA GUSLE I SVAKI ĐED JE ZNAO DA SVIRA NA NJIMA. To je naše, kakvi HRVATI I BOSANCI.Ne sprdajte se.

Trol
Gost
Trol

Taman DPS… Za slucaj da ovo prvo nije bila ironija (a nadam se da jes) – gusle NIJESU samo CG. Svi narodi na Balkanu ih imaju u svom folkloru, samo su ih u CG i AL zadrzali najvise (i koriste najvise). Porijeklo je predmet debate, da li smo ih mi sami donijeli kad smo doseljavali ili su nam ih Turci… Više »

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

A u Hercegovini svaka kuca prine no u CG imase gusle a i dan danas. Mora da su i oni Crnogorci? Znas li za staru izreku Hercegovaca da nema Srbina bez Crnogorca? No to je bilo davno, sad nas gledaju kao poltrone i izdajnike.

Fileo
Gost
Fileo

Tako je Marko… i to ti je, ako hoćeš da vidiš, najveći dokaz teze da ljudi iz Crne Gore nisu Montenegrini i isprdak evropske birokratije, nego perjanica srpskog naroda, koga su ostali djelovi tog naroda uvijek gledali sa divljenjem i poštovanjem. Zašto smo dozvolili da nas ubijede da nismo pijadestal srpstva, nego smetlište novog Rimskog carstva, novog Rajha, ne znam…… Više »

Ime
Gost
Ime

Tako su decenijama otimani crnogorska književnost i crnogorski jezik, ali neobrazovani svijet o tome malo zna i lako s njim manipulišu…

free samples
Gost
free samples

ono aj da napisem nesto pa neka je i glupo….zaradicu za sendvic ili burek!Niko nam nije oteo gusle nego su nam evo maltene zabranjeme u vlastitoj drzavi!Pitanje za milion …sta se ono najcesce poje uz gusle?Ko zna sve mu je jasno…..ostaje samo da lupate minuse botovi

CPC
Gost
CPC

Gusle su samo donosile mrznju i nacionalizam drugo nista.Zabranit Srbima Gusle i Njegosa i nek guslaju po Srbiji i Kosovu..ovo je Crna Gora dje gusle ne postoje

Grgec
Gost
Grgec

Mozda jos neki sanjaju osmansko carstvo. Takvima smetaju gusle. Nikad vise turska okupacija.

Fileo
Gost
Fileo

Mili moji…pa sa vama se ne treba raspravljati… samo vas treba pustiti da pričate. Stati i smijati se. Ili plakati.

Čapur
Gost
Čapur

Ponavljaju nam se greske kroz istoriju konstantno, mi smo indiferentni ptema svemu a Srbi se kao i kroz istoriju kite tuđim perjem…
Objektivno se ne moze rec da su gusle samo Crnogorske, one su Balkanske, al ako ih je iko proslavio, to je Crna Gora.

Joj
Gost
Joj

Eto ti si na primer indiferentan prema prema gramatici .

Čapur
Gost
Čapur

Da si stavio ili la, po koji zarez, pa da ima tezinu ova konstatacija, ovako ispadas neozbilj(a) na…

Dobroslav
Gost
Dobroslav

Gusle su samo pjevale o srpstvu protiv turaka i treba da ih se odreknemo zbog nasih prijatelja bosnjaka

Cuca iz Lipa
Gost
Cuca iz Lipa

Gusle nikad niesu bile u Crnoj Gori istrument jedino su ih Srbalji bastinili i pojali o junastvu

Bata Cucka
Gost
Bata Cucka

Ako si ti iz Cuca ja sam iz Surdulice… Ti si iz Gorskog vijenca, ali jedna Baba, sigurno nijesi jedan Cuca.

BudoMNE🇲🇪
Gost
BudoMNE🇲🇪

“niesu”- śedi dolje 1.

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Cuca iz Rozaja a ha ha. E to je pravi montenegro

Send this to a friend