Kultura

Čitaoci izabrali najbolje knjige koje su ikada pročitali

Američki sajt “Bookbub.com” koji se svakoga dana bavi predstavljanjem tri do četiri nove knjige koje nudi na prodaju, pozvao je svoje čitaoce i kupce da im pošalju naslove knjige koju smatraju najboljom koju su ikada pročitali.

Treba imati u vidu da je to anglo-saksonski sajt i da se na listi najboljih nalaze samo one knjige koje se mogu čitati na engleskom jeziku.

Prema broju glasova najbolja knjiga svih vremena je “Gordost i predrasude” Džejn Ostin koja je dobro poznata i našim čitaocima, budući da je prevedena još prije Drugog svjetskog rata, a poslužila je i kao predložak za veoma uspjeli film.

Na drugom mjestu je roman američke spisateljice Harper Li “Ubiti pticu rugalicu” koji je osvojio Pulicerovu nagradu, američkog Nobela i Amerikanci ga smatraju najboljim djelom američke književnosti.

Britancima su prirasle za srce romantične knjige iz 19. vijeka i treće mjesto su dali “Džejn Ejr” Šarlote Bronte.

Još jedan roman romantične prirode ali ovoga puta iz SAD “Male žene” Luize Mej Alkot kome je pripalo peto mjesto.

Na šestom mjestu je odličan triler “Rebeka” Dafne de Morije kojem je popularnost donijela ekranizacija sa Lorensom Olivijeom i Džoan Fontejn u glavnim ulogama.

Očigledno da su kupci i čitaoci knjiga koje prodaje “Bookbub” skloni romantici, jer je na sedmom mjestu roman “Orkanski visovi” jedini roman Emili Bronte štampan 1847. godine.

Osmo mjesto je pripalo knjizi za tinejdžere “Lav, vještica i garderobni ormar” C. S Luisa, dok je deveto pripalo Čarlsu Dikensu za roman “Božićna pjesma“.

Deseto je zauzeo veoma mračan roman “Drvo raste u Bruklinu”.

Među knjiigama koje su zauzele mjesto od 11 do 20 su između ostalih “Ema” još jedan klasik Džejn Ostin, “O miševima i ljudima” Džona Stajnbeka, “Ana Karenjina” Lava Tolstoja, “Drakula” Brema Stokera, “Lovac u žitu” J. D Selindžera, “Farenhajt 451” Reja Bredberija, “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola, “Istočno od raja” Džona Stajnbeka…

Send this to a friend