Kultura Afirmacija očuvanja tradicije policijske službe

Crna Gora dobija Muzej policije

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović potpisali su danas na Cetinju Memorandum o saradnji u realizaciji projekta organizacije Muzeja policije.

Potpisivanje Memoranduma nastavak je saradnje započete 2015. godine, ali i konkretizacija dosad preduzetog na planu ideje o uspostavljanju muzejskog sadržaja kakav već postoji u drugim državama.

Aktivnosti na uspostavljanju te jedinice, uz ostalo, podrazumijevaće obezbjeđivanje uslova za sakupljanje, čuvanje, zaštitu, istraživanje, stručnu i naučnu obradu, dokumentovanje, sistematizovanje u zbirke, prezentaciju i valorizaciju muzejskog materijala koji se odnosi na istorijat i savremenu ulogu Policije Crne Gore.

“Dosadašnje aktivnosti na organizovanju Muzeja crnogorske policije, uključujući pritom i činjenicu da je već obezbijedjen i prostor, rezultirale su i današnjim potpisivanjem memoranduma, kojim ujedno počinje i završna faza pripreme dokumenata potrebnih za organizovanje buduće muzejske jedinice. Pred nama je zajednički rad na akcionom planu, obrazovanju stručnog tima za izradu elaborata opravdanosti i izradi tematsko-ekspozicionog plana koji treba da obuhvati arhitektonsko – dizajnerske poslove u enterijeru objekta namjenjenog za budući muzej”, kazao je Bogdanović nakon potpisivanja dokumenta.

Ministar Nuhodžić je istakao da su se saglasili da zajednički realizuju ovaj projekat, koji ima za cilj sakupljanje, čuvanje, zaštitu i prezentaciju muzejskog materijala koji se odnosi na istorijat Policije, njenu ulogu i značaj u društvu.

“Pored toga što će Muzej biti mjesto čuvanja baštine policijske profesije, biće i mjesto koje će imati edukativni i obrazovni karakter, ali i mjesto susreta policije i građana, što će doprinijeti jačanju veze sa građanima, a samim tim, i jačanju povjerenja građana u rad Policije“, saopštio je Nuhodžić.

Miranović je naglasila da svako osnivanje novog muzeja u jednom društvu, državi, govori o raznolikosti njihove kulturne baštine i osviješćenoj potrebi odgovornog institucionalnog i sistemskog odnosa prema svom kulturnom nasleđu.

“Osnivanjem Muzeja policije iskazuje se poštovanje prema segmentu tog nasleđa duboko ukorijenjenom u kulturno istorijskim faktima”,  istakla je direktorica Miranović.

 

Aktivnosti predvidjene Memorandumom biće sprovodjene u skladu sa relevantnim propisima, a u prvom redu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti. Do sada je sakupljen određen broj predmeta i dokumenata koji predstavljaju osnov za razvoj budućih muzejskih zbirki, a Vlada Crne Gore je u aprilu 2016. godine obezbijedila prostor, odnosno objekat u neposrednoj blizini zgrade MUP-a, za potrebe rada buduće muzejske jedinice.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
boris
Gost
boris

poltroni i spijuni. piiiiiii

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Drago mi je ali ako ovako nastavite, svi policajci ce biti muzejski eksponati jer zive od 450 € plate.

Pendrek
Gost
Pendrek

Eto tako i pendreci postadoše kulturna dobra. A pošto smo vazda imali tradiciju džabe špijuna i doušnika sasvim je normalno da prokazivanje bude proglašeno za nematerjalno kulturno dobro. Još kad se uredi Jusovača, biće veselo. Zaboga, đe mi živimo?

Send this to a friend