Kultura Sajam knjiga

Crna Gora i Rumunija, od srednjeg vijeka do savremenog doba

Promocija knjige Crna Gora i Rumunija, organizovana u saradnji sa ambasadom Rumunije, započeta je izvodom iz pisma rumunskog vladara Karla kralju Nikoli. Pismom iz 1910. godine izražena je želja za učvršćivanjem tijesnih prijateljskih veza.

Na isti način, Longhin P. Muncean knjigom Crna Gora i Rumunija predstavlja dokaz diplomatske i kulturne veze između dvije države. Knjiga koja posjeduje istorijsku vrijednost i antologijsku snagu.

Publici su se obratili ambasador i zamjenica ambasadora Republike Rumunije. Istaknuto je da je knjiga posvećena bilateralnim odnosima Crne Gore i Rumunije, a sama veza zemalja zasnovana je na povjerenju i uzajamnom poštovanju.

Borislav Cimeša,  istraživač i publiciista, osvrnuo se na davnu prošlost dva naroda. Svi narodi na Balkanu nastali su iz procesa etnogeneze, naciogeneze i istoriogeneze, dok veza Crne Gore i Rumunije seže u daleku prošlost.

Cimeša je istako sličnost u prisutnosti različitih faza religioznosti dva naroda. Naveo značaj crnogorske kulture za Rumuniju, te da je Rumunija oduvijek bila snažna podrška Crnoj Gori.

Crnu Goru i Rumuniju, prema riječima Cimeše, zbližava ne samo porijeklo, već i duhovna veza. Komunikacija između dvije države, koja ima stare temelje, dodatno je potvrđena ovom knjigom koja je vrijedan dokument u istorijskom pogledu.

Send this to a friend