Kultura

Crna Gora i Sjeverna Makedonija: Interkulturalizam i društvena kohezija za bolju zajedničku budućnost

Foto: MLJMP

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava potekla je inicijativa za formiranje Mješovite komisija Crne Gore i Sjeverne Makedonije za interkulturalizam i društvenu koheziju. Direktorat za interkulturalizam Ministarstva predvodi ovu inicijativu, koja ce dati snažan doprinos dugoj dobroj saradnji između dvije zemlje.

V.d. Generalne direktorice Direktorata za interkulturalizam Ljudmila Mila Popović, boravila je u radnoj posjeti u Sjevernoj Makedoniji da bi sa relevantnim zvaničnicima pokrenula saradnju iz ove oblasti, saopšteno je iz tog resora.

Popović se sastala se sa vicepremijerom Vlade Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja, koordinaciju među ekonomskim resorima i investicije Fatmirom Bytyqijem sa kojim je razgovarala o važnosti saradnje između dvije države na temu interkulturalizma sa konkretnim prijedlogom za formiranje navedene mješovite komisije.

Saradnja iz oblasti interkulturalizma i društvene kohezije bi bila originalan doprinos kao i model regionalne saradnje koji značajno može da doprinese stabilnosti, bezbjednosti i sveopštem razvoju, koji zavise prvenstveno od društvenog dogovora.

Popović se zahvalila Bytyqiju, koji je ujedno i predsjednik Savjeta za interkulturalizam i društvenu koheziju u Vladi Sjeverne Makedonije, na gostoprimstvu i spremnosti za jačanje bilateralne saradnje, posebno formiranjem tako značajne mješovite komisije, te da na taj način ostvaruju kvalitetnu i sadržajnu saradnju koja može da reaktivira ranije inicijative kao i otvore vrata za saradnju i sa drugim zemljama u regionu.

Ona se posebno zahvalila za organizovanje radne posjete Robertu Alagjozovskom, nekadašnjem Ministru kulture Sjeverne Makedonije i sadašnjem Nacionalnom koordinatoru za interkulturalizam, jedno društvo, kulturni razvoj i međuresornu saradnju.

“Kroz zaštitu bio diverziteta i kulturnog diverziteta kao nacionalnog blaga, naša vizija je da Crna Gora bude plasirana i prepoznata kao zemlja interkulture. Zahvaljujući snažnoj podršci Ministra ljudskih i manjinskih prava, Fatmira Gjeke, od samog osnivanja našeg direktorata, imamo otvoren put da izgrađujemo modele zdravog suživota, plemenite solidarnosti, i su-odgovornosti za zajedničku budućnost. Puni potencijal svojih društava možemo ostvariti demonstriranjem ovih modela upravo kroz kvalitetnu regionalnu saradnju i uzajamnu podršku”, istakla je Popović.

“Kroz interkulturalizam promovišemo vrijednosti koje nas ujedinjuju i gradimo inkluzivno društvo i unaprijeđujemo kvalitet suživota za sve. Društvena kohezija je od vitalnog značaja za dalji razvoj i značajan napredak koji nam je svima potreban”, ukazala je Popović

Vicepremijer Bytyqi se zahvalio na posjeti i upoznao Popović sa izradom sada već druge po redu Strategije za interkulturalizam i formiranjem Savjeta za interkulturalizam u sklopu Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Bytyqi je istakao spremnost za rad na formiranju mješovite komisije i svoju punu podršku za zajedničko unapređenje ovih tema i modela kroz blisku saradnju između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

“Raduje me činjenica što u Crnoj Gori postoji direktorat za interkulturalizam za koji znamo da je prva institucija te vrste u svijetu, jer upravo vaše iskustvo je i nama potrebno da uzdignemo ideju interkulturalizma na institucionalnom nivou, jer imamo puno toga zajedničkog i zajednički da doprinesemo mirnodopskom razvoju regionu”, izjavio je Bytyqi.

On je dodao da “ideja za formiranje mješovite komisije je itekako potrebna i vjerujem da ćemo biti primjer i drugim zemljama. Vrijeme je da prevaziđemo podjele u našim zemljama i da se fokusiramo na budućnost i dobrobit svih nas. Imate našu snažnu institucionalnu podršku, i moje iskustvo da zajednički izgradimo i promovišemo rad na interkulturalizmu”, potvrdio je Bytyqi.

Sagovornici su zaključili da je neophodna bliska i kontinuirana saradnja između dvije države i konstatovali da formiranjem mješovite komisije za interkulturalizam uticati na kvalitetnu i intenziviraniju bilateralnu saradnju između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Send this to a friend