Kultura izuzetno vrijedan poklon iz istorije filma

Crnogorska kinoteka dobila originalni scenario filma Vaskresenja ne biva bez smrti

Crnogorska kinoteka dobila je izuzetno vrijedan poklon iz istorije filma.

Vladislav Vanja Popović poklonio je fondu Kinoteke originalni scenario (sa elementima knjige snimanja) za film „Voskresenja ne biva bez smrti“ iz 1922. godine, koji je u Italiji napisao njegov đed Vladimir Đ. Popović, istaknuta ličnost crnogorske emigracije nakon Prvog svjetskog rata. Kao ministar pravde u pretposljednjoj crnogorskoj vladi u egzilu, Popović se opredijelio da političku borbu protiv poništenja državnosti Crne Gore nastavi kroz novi umjetnički medijum – film, što je jedan od prvih takvih primjera u svijetu.

Realizaciju filma od početka je podržavao poznati italijanski pjesnik i političar Gabriele d’Anuncio. Oko ovog projekta okupila su se značajna imema italijanskog filma onog vremena, a u filmu se pojavljuje i veliki broj crnogorskih emigranata.

Nažalost, integralna verzija filma do danas nije pronađena, ali je prof. Dejan Kosanović uradio rekonstrukciju filma u trajanju od 30 minuta, koju je Crnogorska kinoteka prije nekoliko godina restaurisala u Mađarskoj filmskoj laboratoriji.

Vanja Popović je izrazio zadovoljstvo DVD izdanjem koje je objavila Kinoteka, a jedan broj primjereka uručiće crnogorskoj zajednici na Kipru.

Send this to a friend