Kultura

Crnogorska kinoteka u zvaničnom programu Kanskog festivala

Film „Dan četrnaesti“, reditelja Zdravka Velimirovića i scenariste Borislava Pekića, koji je Crnogorska kinoteka restaurisala zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom, uvršten je u program najznačajnijeg svjetskog filmskog festivala – 74. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

U selekciji „Kanski klasici“, pored filma „Dan četrnaesti“, biće prikazana ostvarenja klasika evropskog i svjetskog filma: „Crni Orfej“ Marsela Kamija (Zlatna palma 1959), „Dvostruki život Veronike“ Kšištofa Kješlovskog, „Rat je završen“ Alena Renea, „Pismo nepoznate žene“ Maksa Ofilsa, „Mullholand Drive“ Dejvida Linča i drugi. Filmove u kojima su učestvovali ili čiji su autori predstaviće, pored ostalih: Iren Žakob, Tilda Svinton, Dejvid Linč, Marta Mesaroš.

Filmski festival u Kanu se, usljed situacije sa pandemijom covid-19, održava u nestandardnom terminu, od 6. do 17. jula. Ovogodišnjim žirijem predsjedava američki reditelj i scenarista Spajk Li.

U filmu „Dan četrnaesti“, koji je nastao u produkciji Lovćen filma 1960. godine, pratimo četiri zatvorenika koji, zbog dobrog vladanja, dobijaju dvije sedmice boravka na slobodi. Situacije u njihovim životima se komplikuju kako se bliži dan povratka u zatvor, dan četrnaesti.

Glavne uloge igraju: Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksandar
Gost
Aleksandar

bravo za uspjeh Zdravka Velimirovica, a Kinoteka i to drustvo oko Baletica i Martinovica (koji su izdali one koji su ih tu postavili, zarad nove vlasti) samo neka su zdravo

Send this to a friend