Kultura Završen prvi Montenegro Creative Forum

Crnogorska kulturna ima snažan kreativni, ali i ekonomski potencijal

Nacionalna konferencija Montenegro Creative Forum: A Step Forward, koja je u prethodna dva dana okupila eminentne stručnjake iz oblasti umjetnosti kao i brojne zainteresovane pojedince, završena je danas. Tim povodom, ministar kulture Aleksandar Bogdanović izrazio je zadovoljstvo uspješnom organizacijom ističući da ključni zaključci pokazuju da filmska industrija u Crnoj Gori ima snažan kinematografski, ali i ekonomski potencijal i da je pored prirodnih ljepota neophodno stvoriti infrastrukuru u vidu filmskog studija.

Shodno tome Ministarstvo kulture će posvećeno raditi na stvaranju uslova za generisanje što više stranih produkcija i ko-produkcija.

Kada je riječ o muzici i festivalima kao nezaobilaznim segmentima kulture, ministar je kazao da oni kao takvi ne generišu samo lokalnu publiku, već jačaju prisustvo i identitet naše zemlje u svijetu.

“Zaključili smo da festivali mogu privući i publiku iz regiona, što predstavlja ozbiljan ekonomski potencijal. Pored toga, Ministarstvo će podržati i motivisati lokalne autore da preuzmu aktivno učešće u predstavljanju Crne Gore na međunarodnom nivou i svojim nastupima dodatno afirmišu kompletan sektor”, saopštio je Ministar.

Kao jedna od vodećih kulturnih politika Vlade i Ministarstva kulture, sektor kreativnih industrija je pokazao kapacitet i potencijal naše kreativne scene.

“Diskusije na Montenegro Creative Forumu su nedvosmisleno ukazale da je veza između kreativnog sektora i preduzetništva neraskidiva, što nas posebno ohrabruje da predano nastavimo da radimo na ovoj, izuzetno važnoj javnoj politici. Sa druge strane savremeno stvaralaštvo i vizuelna umjetnost u Crnoj Gori, sve više dobijaju međunarodnu pažnju i u tom kontekstu Ministarstvo kulture će zajedno sa partnerima nastaviti sa organizacijom foruma ovog formata, jer samo zajedničkim diskusijama i dijalogom možemo kreirate kvalitetne javne politike i vizije na polju kulture u Crnoj Gori”, zaključio je Bogdanović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova zahvalila se učesnicima što svojim djelovanjem otvoraju nove perspektive razvoja kreativnih industrija.

Sumirajući zaključke konferencije, ona je ukazala da kultura prevazilazi sve granice i govori univerzalnim jezikom.

“Iz vaše diskusije tokom ova dva dana, moglo se čuti koje su prednosti sticanja međunarodnih iskustava, izloženosti svjetskim tokovima i mobilnosti umjetnika. Taj uticaj je dvojak: doprinosi razvoju vještina i obrazovanja, ali ujedno pomaže i u pozicioniranju Crne Gore u svijetu. Jedan od modaliteta koje treba slijediti je promocija zemlje kao filmske i festivalske destinacije, gdje je Crna Gora već privukla pažnju međunarodne javnosti”, istakla je Gašparikova.

“Ova grana ima tendenciju da privuče više posjetilaca, generiše veće prihode i produži turističku sezonu. Ovim se unapređuje vidljivost zemlje i kompetitivnost ekonomije. Iskustva drugih malih ekonomija, poput Sjeverne Irske, svjedoče kako filmska industrija može otvoriti nova radna mjesta u vezanim sektorima, ne samo u kulturi i umjetnosti, za dobrobit lokalne zajednice. Crna Gora može ovaj primjer dobre prakse da izdigne na viši nivo i u drugim granama kreativne industrije”, zaključila je Gašparikova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Od Kulture zele da naprave industriju.
To je dobra prilika da se rijec industeija vrati u upotrebu makar sto se govora tice.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Laprdanje

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Laprdanje jebdavsu Crnogorci Srbi, obicno LAPRDANJE!

Send this to a friend