Kultura

Crnogorske dive na tvrđavi Forte Mare

Koncertom “Crnogorske dive na Forte Mare”, u sklopu kojeg će nastupiti Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović večeras od 21 čas počinje Operosa Montenegro opera festival, koji će trajati do 27. avgusta.

Ovogodišnje izdanje festivala okupilo je oko 30 umjetnika koji će nastupati na tvrđavama Kanli kula i Forte Mare i u Starom gradu. Glavni događaj ovogodišnjeg izdanja svakako je crnogorska premijera opere “Jolanta” najpoznatijeg ruskog kompozitora perioda romantizma Petra Iljiča Čajkovskog.

Drugog festivalskog dana na programu je baletsko-operski performans “Trenutak za klasiku u Starom gradu”, nakon čega slijede dva igranja opera “Jolanta”. Završni gala koncert biće upriličen na Kanli kuli, pod diregentskom upravom Jana Vjerzbe.

Cilj festivala je da prikaže tradicionalnu operu kroz modernu produkciju i time približi ovu umjetnost mlađim generacijama, podsjetila je osnivač i umjetnička direktorta Operosa Montenegro, Ketrin Hataja.

“Festival već 11 godina promoviše mlade talente i ponosni smo da predstavimo fantastične umjetnike iz cijelog svijeta koji učestvuju na festivalu ponovo ovdje u Herceg Novom. Centralni događaj je 25. avgusta na Kanli kuli, a riječ je o crnogorskoj premijeri opera ‘Jolanta’. Operosa nastavlja da istražuje odnos mladih prema operi i klasičnoj muzici kroz projekat Young@Opera pa je ponovo omogućen slobodan ulaz za sve mlađe od 18 godina na posljednja dva dana festivala. Želim da se zahvalim hercegnovskoj opštini i Herceg festu što su omogućili da se jedinstveni operski festival ponovo održi u Crnoj Gori”, kazala je Hataja.

Muzički direktor manifestacije Eraldo Salmieri istakao je da iskreno vjeruje da će i ovo izdanje Operose biti uspješno i da će publika uživati.

Send this to a friend