Kultura Predstavio se sa dva koncerta

Crnogorski pijanista Bojan Martinović na prestižnom Goteborg Piano Festivalu

Crnogorski pijanista Bojan Martinović predstavio se sa dva koncerta na prestižnom Goteborg Piano Festival koji se od 7. do 12. avgusta odražao u Švedskoj.

U okviru festivala koji okuplja brojne renomirane umjetnike Martinović je izvodio djela Bartoka, Ravela, Ligetija ali i predstavio djelo crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića “Franz Liszt Sonata in b minor Part Two: The Damnation of Mephisto”. To je ujedno bila i evropska premijera ovog djela.

U sklopu festivala Martinović je održao i majstorske radionice i predavanje u Concerthouse. Koncertima u Goteborg Opera i Concert House nastavio je putem promocije crnogorskog muzičkog nasljeđa ali i najavio nastavak bogate koncertne sezone i gostovanja širom svijeta. U nastavku sezone Bojan Martinović nastupiće na festivalima i u prestižnim dvoranama u Kini, Poljskoj, Švajcarskoj, SAD-u i Turskoj.

Bojan Martinović potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu je završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao sa najvećom ocjenom. Tokom 2002. i 2003. usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohađao je kurseve kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i Gyrgy Nador. Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjalučkom filharmonijom i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

Na svom repertoaru ima preko 40 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj.

Održao je majstorske kurseve na Moskovskom Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski”, University of Central Oklahoma, Zheijang Conservatory u Hangzhou u Kini i dr. Dobitnik je nagrade CANU. Jedan je od osnivača međunarodnog muzičkog festivala Espressivo i međunarodnog pijanističkog takmičenja “Manja”. Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Send this to a friend