Kultura

More, crtež i priča spajaju ljude i kontinente

Završen je 11. Hercegnovski strip festival, a i u finalu su realizovani brojni programi od cjelodnevnog besplatnog crtanja, berze stripa, kursa ronjenja za učesnike do žurke za sve.

“Jedini u svijetu naš festival traje šest dana, napravili smo iskorak i ove godine po mišljenju svih gostiju imali festival koji će pamtiti do kraja života”, ocijenio je jedan od organizatora, Nebojša Mandić.

Ističe da strip povezuje ljude i kulture, čini da ovaj svijet bude ljepši, te je i jedna novina u programu, „Strip u boci“ odrađena u tom duhu.

“U more je bačeno 40-ak stripova u voskom zapečaćenim bocama, jer more povezuje sve kontinente. Gostima smo osim ljepote i gostoljubivosti Herceg Novog pokazali zaliv, Lušticu, Boku, otkrili ljepote Crne Gore i svi su bili oduševljeni. Družili smo se i radili sa djecom i dobili pohvalu da se i po tome što posvećujemo pažnju najmlađima razlikujemo od drugih sličnih festivala u svijetu. Na Luštici su nastala dva rada koja smo poklonili Grin vilidžu Klinci i koji će biti dio aukcije, a od prodaje ćemo doprinjeti obnovi požarom uništenog područja poluostrva”, kazao je Mandić uz obećanje da će priprema novog izdanja HSF-a ali i programa koje planiraju između dva festivala, početi čim isprate goste, među kojima su bili autori koji pripadaju vrhu svjetskog stripa.

Foto: Radio Jadran

Milorad Vicanovic Maza koji je gost i brojnih evropskih festivala posebno u Francuskoj i Belgiji kaže da u Herceg Novom crtaju sa velikim zadovoljstvom zbog prisne atmosfere koja vlada i među autorima, organizatorima i ljubiteljima stripa.

“Ovdje stranci sigurno rade ono što u zemljama odakle su ne rade. Već se pomalo pročulo i ima ljudi koji se raspituju kako da dođu na festival. Ovo je fantastična promocija mjesta i zemlje i mislim da će festival samo napredovati kad je riječ o sadržajima”, kazao je Vicanović.

Smatra da koncept HSF-a ne treba mijenjati, a saglasan je i Marko Stojanović koji strip festival „Balkanska mostra” kao trodnevnu manifestaciju organizuje u Leskovcu.

“Ovdje sam prvi put i odnijeću najljepše priče o Herceg Novom. Svidjelo mi se bacanje stripa u boci, to je pametno korišćenje resursa i karakterističan segment programa koji nemaju drugi festivali. Organizatori su uradili najbolji mogući posao”, ocijenio je Stojanović.

Ako sebi postavite visoke standarde oni postanu dostižni, smatra Stojanović, ističući da su se na HSF-u dešavali programi kao na traci ali da ne bi ništa mijenjao jer je za sve i učesnike i psojetioce bilo relaksirajuće.

Send this to a friend