Kultura

Da li se cjelokupna književnost sastoji iz samo šest priča?

Naučnici su analizirali preko 1.700 romana da bi otkrili da li zaista postoji samo šest tipova priča i mogu li one da se primijene na knjige koje najviše volimo?

“Moj najljepši doprinos kulturi je odbijen jer je bio tako jednostavan i izgledao je previše zabavno”, rekao je pisac Kurt Vonegat pričajući o svojoj antropološkoj tezi. Ona je potonula bez traga ali je Vonegat do kraja života nastavio da promoviše ideju koja je stajala iza svega, priče imaju oblike koji se mogu nacrtati na papiru u kvadratiće.

Na predavanju koje je održao 1995. je crtao po tabli kredom različite oblike priča, otkrivajući da se sudbina glavnog junaka mijenja i proteže se od sreće do bolesti.

Kurt Vonegat

Sada su se naučnici napokon pozabavili ovom tezom i analizirali su podatke iz hiljada knjiga da bi otkrili šest osnovnih tipova priča koje možete nazvati arhetipima. Tih šest šablona su građa i za kompleksne priče. Naučnici sa univerziteta u Veromontu su za ovu analizu koristili naprednu tehnologiju. Analizirano je 1.700 engleskih knjiga i evo koje vrste priča su pronađene:

1. Od bijednika do bogataša – promjena sudbine od loše do dobre.

2. Od bogataša do bijednika – pad iz dobrog u loše, tragedija.

3. Ikar – uspon, a onda sudbinski pad.

4. Edip – pad, uspon i ponovni pad.

5. Pepeljuga – uspon, pad, uspon.

6. Čovjek u rupi – pad, uspon.

Naučnici su koristili sličnu tehniku kakvom se analiziraju postovi na društvenim mrežama. Ona možda nije savršen alat jer analizira kako se raspoloženje mijenja u tekstu, otkriva kakva vrsta emotivne naracije postoji, ali posmatra izlovane riječi i ne može da uhvati kontekst. Ipak, kada su u pitanju veće dionice teksta, može pružiti odličan uvid.

I evo primjera tri književna djela..

Božanstvena komedija – Dante Aligijeri

Vrsta priče: Od siromaha do bogataša

Pjesnik u prvom licu govori o svom putovanju kroz tri dijela zagrobnog života, na “polovini svog životnog puta”, odnosno u 35. godini. Kroz Pakao i Čistilište vodi ga rimski pjesnik Vergilije, autor Eneide kojem se Dante divio, a kroz Raj ga vodi Beatriče, Danteova vizija savršene žene. Primjećujete li uzdizanje iz bijede u nadahnutost i osjećaj radosti i ispunjenosti?

Gospođa Bovari – Gistav Flober

Vrsta priče: Od bogataša do bijednika

Postoji dio u Floberovoj priči o nevjernoj ženi kojoj je život postao dosadan, u kom glavna junakinja Ema Bovari govori da s obzirom da joj je život do tog trenutka bio tako loš, dio koji joj preostaje da proživi sigurno mora biti bolji. I potpuno omaši. Ema ulazi u besmilene, očajne ljubavne afere koje su samo kratkotrajno bjekstvo od realnosti. Ona korak po korak srlja sve niže dok ne ispije otrov. Onda i njen ožalošćeni muž, pošto otkrije za nevjerstva supruge, umire i njihova ćerka koja ostaje siroče odlazi da živi s bakom koja takođe umire. Djevojčica odlazi da živi sa siromašnom tetkom koja je šalje da radi. Dakle – sunovrat.

Romeo i Julija – Vilijam Šekspir

Vrsta priče: Ikar

Sam Šekspir je Romea i Juliju svrstao u tragediju ali kada se primijeni analiza kakvu su koristili savremeni naučnici, ova priča dobija oblik Ikara – uspon, a onda pad. Na kraju krajeva mladić pronalazi djevojku i zaljubljuje se u nju prije nego što izgube jedno drugo. Od scene u kojoj joj on ispod balkona izjavljuje vječnu ljubav, sve kreće nizbrdo. Cio splet događaja vodi ka neizbježnoj tragediji.

Send this to a friend