Kultura

Da li ste znali da Andrić nije dobio Nobela samo za jedno djelo?

Iako se već nekoliko decenija djela Iva Andrića nalaze u obaveznoj školskoj lektiri, među mlađom generacijom je uvraženo mišljenje da je ovaj velikan književnosti dobio nagradu za roman “Na Drini ćuprija”.

Ipak, to nije u potpunosti tačno. Ivo Andrić je dobio, onako kako pravila komiteta i nalažu, Nobelovu nagradu za “epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom jednog značajnog istorijskog perioda svoje zemlje“.

Kada je onda nastala zabluda da je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu samo za djelo “Na Drini ćuprija”?

Prema pravilima komiteta jasno je naznačeno da se ni u jednoj oblasti ne dodjeljuje nagrada samo za jedno djelo. Već za čitav opus djela (ukoliko je književnost u pitanju) odnosno za više dostignuća iz jedne oblasti.

Ono što čitavu priču čini zanimljivijom jeste da je roman “Na Drini ćuprija” izdat 1945. godine. Dakle, čitavih 16 godina prije nego što je sam autor dobio nagradu za njega.

Neki izvori koriste termin Bosanska trilogija. On sublimira tri književna djela Iva Andrića na osnovu kojih je komitet odlučio da baš njemu nagradu i uruči. Iako se na zvaničnom sajtu Nobelovog komiteta ovakav podatak ne nalazi, priča se da su Travnička hronika, Gospođica i Na Drini ćuprija “glavni krivci” što je nagrada otišla u ruke Andrića.

Sa ovakvom tvrdnjom se ne slaže veći dio stručne javnosti. Jedan od razloga je i zato što se radnja iz Bosanske trilogije uglavnom ne dešava samo u Bosni. Neki stručnjaci, sa druge strane, tvrde da je potpuni nonsens da se u trilogiju ne ubaci i Prokleta avlija.

Naš narod bi rekao Sto babica- kilavo dijete. Izgleda da se nešto slično dešava i sa Andrićevim književnom djelima. Kada stručnjaci ne mogu da se dogovore oko nekih krucijalnih stvari, na kraju dolazimo i do začetka naše zablude.

Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za čitav svoj književni opus, a ne samo za roman “Na Drini ćuprija”. Iako taj roman jeste kruna njegovog stvaralaštva i vjerovatno je presudio da nagrada ode baš kod Andrića, nije jedini zaslužan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Puz demon
Gost
Puz demon

Toliko jos uvijek znamo iako su nam mozak ispirali kojekakvim pisanijama

Karadjoz
Gost
Karadjoz

Kako vi mozete da pisete i o Andricu i o Kardasijan, zar vas pomalo nije sramotica? Ili nemate stida…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Не ви ћете нас научит!

Komentator
Gost
Komentator

E ti strucnjaci, sto insistiraju da se u trilogiju ubaci cetvrto djelo, su vam posebno dobri!

Send this to a friend